Logomain

Milliárdos csőd késlelteti a Breuer-múzeum bővítését

By Kovács Dániel 2009. január 5. 11:35

szerk at hg dot hu

Az egyik legfontosabb támogató milliárdos vesztesége miatt csúszhat a New York-i Whitney Museum bővítése. Renzo Piano olasz építész új épülete a Marcel Breuer magyar származású amerikai építész tervezte eredeti tömb szűkössé válásával immár égetően sürgős lenne az intézménynek; ám az egyik fő mecénás, a Bucksbaum-család anyagi helyzetének romlása nem sok jót jósol a projektnek. <br/>

Az egyik legfontosabb támogató milliárdos vesztesége miatt csúszhat a New York-i Whitney Museum bővítése. Renzo Piano olasz építész új épülete a Marcel Breuer magyar származású amerikai építész tervezte eredeti tömb szűkössé válásával immár égetően sürgős lenne az intézménynek; ám az egyik fő mecénás, a Bucksbaum-család anyagi helyzetének romlása nem sok jót jósol a projektnek.

Whitney20130601-27858-22av4c.gallery

2008. májusában mutatta be a Whitney Museum az új, Manhattan belvárosában készülő szárny terveit, amelyeken Renzo Piano, a New York Times toronyházát is tervező olasz építész dolgozik. A múzeum, amely nemrég 131 millió dollárt kapott a részben szintén magyar származású Leonard A. Laudertől a régi, Breuer-tervezte épület fenntartására, az építkezésnél ugyancsak magánszemélyek nagyvonalú támogatására számít. A Bucksbaum-család megroppanása azonban elodázhatja az 435 millió dolláros új épület 2012-re tervezett átadását.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az ingatlanügyletekben érdekelt Bucksbaum-család vagyona a gazdasági krízis következtében hárommilliárdról 150 millió dollárra csappant, mindössze egy hónap alatt. A család alapítványa 2000-ben hozta létre a világ legnagyobb összegű kortárs művészeti díját, amelyet a Whitney-vel közösen osztanak kétévente: most a százezer dolláros Bucksbaum Award jövője is kérdésessé vált.

Az új Piano-épület négy szinten ötvenezer négyzetlábnyi térrel bővítené a múzeumot. Az aszimmetrikus, szoborszerű tömeg a környék ipari épületeire és az eredeti Breuer-ház tömegformálására is reagál.

építészet, new york, renzo piano, múzeum, usa, breuer marcell, egyesült államok, marcel breuer, whitney museum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317