Logomain

Vaskéz és beton: diktatórikus építészet ma

By Kovács Dániel 2009. január 2. 06:51

szerk at hg dot hu

Nakheel_tower20130601-27858-lvn229.gallery

A világ legmagasabbjának szánt Nakheel Tower a kép jobb szélén.

Cikkep20130601-27858-18vn97a.gallery

Katona a pekingi olimpia egyik stadionja előtt.

Peking20130601-27858-1nssalc.gallery

Katonák masíroznak a pekingi központi olimpiai csarnok előtt.

Gazprom20130601-27858-1z0ayws.gallery

A Gazprom tervezett komplexuma Szentpétervárott.

Tower_iodahazzal20130601-27858-18igviy.gallery

A londoni Tower részlete, a háttérben modern irodaházzal.

Hadid_baku20130601-27858-1dsdrwm.gallery

Zaha Hadid bakui kulturális központja.

Foster_astana20130601-27858-7oay4u.gallery

A Foster + Partners gigantikus sátra már javában épül Astanában.

Foster-narancs20130601-27858-ydd0j6.gallery

A moszkvai Tretyakov Képtár helyére tervezett Narancs.

Jogosan adhat bosszúságra okot, ha a szomszéd engedély nélkül húz fel bungalót a hétvégi telken. De gondoljunk csak bele, mennyire zavarna, ha ugyanoda egy háromszáz méteres felhőkarcoló épülne! Márpedig az ilyesmi előfordul: az öncélú, szemellenzős gesztusok éppoly jellemzők a legnagyobb beruházókra, mint olykor egy-egy államfőre. A 2008-as év nem szűkölködött diktatórikus gesztusokban az építészet terén, és ezek nemegyszer kiadós vihart is kavartak a nemzetközi sajtó vizein. Bár a gazdasági krízis a kiskirálykodó beruházókat sem kímélte, nem kell attól tartanunk, hogy az ilyen gesztusok a múlt ködébe vesznek: ha építkezés kevesebb is lesz jövőre, botrányból minden bizonnyal legalább ugyanannyi.

Építészet és politika összefonódásáról könyvtárnyi a szakirodalom, ahhoz pedig, hogy a kettő násza milyen torzszülöttekhez vezet, elegendő megnézni az ötvenes évek első felének magyarországi épületeit, Dunaújváros, Salgótarján, Várpalota korai házait. A szocreál helyébe mára a kapreál lépett, de a meghatározó tényezők ugyanazok: a lényeg a méret, környezeti, tájképi tényezők, architekturális hagyományok többnyire fikarcnyit sem számítanak. Az év itt felsorolt önkényes építészeti gesztusai javarészt ezt tükrözik, de akad olyan pont is, ahol a szándék épp ellenkező lenne, csupán az eszközökkel van gond.

Stadion egy kommunista diktatúrának

Valószínűleg a töredéke sem került be a nemzetközi sajtóba azoknak a jogsértéseknek, aminek köszönhetően a pekingi olimpiát minden idők legjobbjaként ünnepelhettük. A hatóságok több tízezer embert kényszerítettek lakhelyének elhagyására, és a hagyományos lakótömbök, a hutongok százait tették a földdel egyenlővé. Az ilyen jogsértések vezették oda Daniel Libeskindet, a berlini Zsidó Múzeumról világhírűvé vált építész-teoretikust, hogy a kommunista diktatúra kiszolgálásával vádolja meg kollégáit, a központi stadiont építő Jacques Herzogot és Pierre de Meuront. A svájci páros visszautasította a vádakat, a kibontakozott vita pedig megosztotta az építészvilágot, ám kompromisszum nem született. Máig nem tudni azt sem pontosan, hány munkás halt meg a stadion építése közben; a források a számokat kettő és tíz közé teszik.

Az olajcég óriástornya, Szentpétervár

Az orosz oligarchák legarcátlanabb ingatlanpiaci húzása a mára Okhta Centerre átnevezett szentpétervári Gazprom City, amely egyenesen az ENSZ örökségvédelmi szervezetének, az UNESCÓ-nak vívta ki a rosszallását. A szervezet szerint a város védett, 18-19. században kialakult sziluettjét kedvezőtlenül befolyásolja az RMJM által tervezett, közel négyszáz méteres Gazprom-felhőkarcoló. A tervezőiroda és a gázóriás hetykén reagált a világszervezet kérdéseire, amelynek végül is nem sikerült megakadályozni az építkezést. A sors iróniája, hogy annak a gazdasági válság tett keresztbe: a város kivonulása a projektből kérdésessé tette a megvalósulást.

A világszervezet rendet tesz

Listánkra az imént áldozati szerepben feltűnő UNESCO is joggal kerülhet fel, az örökségi főszerv ugyanis szeptemberben szokatlanul szigorú ultimátumot adott több angol városnak. Amellett, hogy ellenőrzés alá vonják az Edinburgh és Bath történelmi óvárosában zajló új építkezések miatt, az UNESCO akár a londoni Towert is felteszi a veszélyeztetett örökségek listájára, ha a brit főváros vezetése nem vizsgálja felül az építészeti emlékek közvetlen közelében zajló jelenlegi fejlesztéseket. A Tower esetében ez az intelem elsősorban a 310 méter magas Üvegszilánk-felhőkarcolóra vonatkozik, amely Renzo Piano, a neves olasz építész tervei alapján épülne az Egyesült Királyság legnagyobb tornyának. Az UNESCO hasonló kemény hangnemet ütött meg Drezdában, amely ugyancsak a belváros világörökségi státuszának elvesztését kockáztatja, ha megépül a régóta tervezett új folyami híd.

Kultúrközpont a KGB-vezér emlékére, Baku

Az év legnagyobb sajtóbotrányát az iraki származású Zaha Hadid gerjesztette, egy azerbajdzsáni megbízás vállaltával. A tervezendő kulturális központ Hejdar Alijev, Azerbajdzsán 2003-ban elhunyt államfője emlékét őrizné, aki már a szovjet időkben is irányította az országot, és a helyi KGB vezéreként aktívan tüntette el lehetséges politikai ellenfeleit a színtérről. A megbízó pedig nem más, mint a fia, Ilham, az ország jelenlegi vezetője. Hadidot a kliensek megkérdőjelezhető morálja vagy a Human Rights Watch és az Amnesty International jogvédő szervek kitartó protestje cseppet sem zavarja; tavaly még az exelnök sírját is megkoszorúzta.

Az elnök óriássátra, Kazahsztán

Nurszultan Nazarbajev államfő nyugati építészek aktív közreműködésével épít országának vadonatúj fővárost, a kazah puszta kellős közepén. A legnagyobb csodának a tavalyelőtt átadott, piramis alakú kongresszusi központ után a brit Foster & Partners második helyi alkotása, a Khan Shatyry nevű óriássátor ígérkezik, amelyben akár a kinti mínusz negyven fok ellenére is szabad levegőn szórakozhatnak az astanaiak. Már ha valaha őket is megkérdezi erről. Az épület ez évre ígért átadása csúszik ugyan, de a bokrétát már kitehették: a sátor nagyrészének stabilitását biztosító 150 méter magas fémoszlop áll.

Irodanarancs a múzeum helyén, Moszkva

A Moszkvát vaskézzel kormányzó Jurij Luzskov nem arról híres, hogy bárkinek a véleményét kikérné munkájához. És ha ő úgy dönt, hogy a Tretyakov Galéria helyén 15 emeletes, multifunkcionális épületegyüttes emelkedjen Norman Foster tervei alapján – akkor az orosz avantgárd páratlan kollekciójának otthont adó, ikonikus épületnek bizony pusztulnia kell. Pláne, ha az ingatlan fejlesztője történetesen a felesége, Jelena Baturina tulajdonában álló cég lenne. A Tretyakov lehetséges pusztulása eddig páratlan összefogást generált a moszkvai értelmiségi körökben: a tiltakozó akciók még az idei Velencei Építészeti Biennálén is szerephez jutottak. A világhírű építésztervezőt, Norman Fostert egyelőre nem sikerült szóra bírni az ügyben; a galéria, egyelőre, áll.

Bábel tornya, Dubai

Minden eddiginél magasabb torony, a technológia korlátait leromboló diadal, vagy a környezet iránt érzéketlen, profitorientált ingatlanpiaci lufi? A dubai Nakheel tervezett egy kilométeres tornya kapcsán mindenkit meglepett, hogy az utóbbi véleményt épp egy világszerte ismert, Los Angeles-i sztárépítész hangoztatja. Thom Mayne, a Morphosis vezetője egyenesen attól tart: a gigantikus épületkomplexum a köré tervezett városnegyeddel megfelelő infrastrukturális és szociális fejlesztések nélkül katasztrófához vezet majd. Mondanunk sem kell, a Nakheel, amely a Közel-Kelet egyik legnagyobb ingatlantársasága, egyelőre nemigen hallgat Mayne intő szavára.

rmjm, zaha hadid, moszkva, baku, dubai, london, edinburgh, unesco, herzog & de meuron, foster & partners, peking, nakheel, szentpétervár, bath, kazahsztán, astana Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317