Logomain

2008: világsztárok és építészet

By Rénes Judit 2008. december 30. 09:24

szerk at hg dot hu

Becker_tower_bncnetwork_x220130601-27858-ol7lk9.gallery

Hírességek az építészetben: Boris Becker teniszakadémiája a sportászok három tornyának egyike Dubaiban

Bradpittwithnosurvivor_afp_x220130601-27858-1f00j02.gallery

Hírességek az építészetben: Brad Pitt a Katrina pusztításának egyik túlélőjét köszönti New Orleansban

Sportlegendsdubai_afp_x220130601-27858-1w4ue29.gallery

Hírességek az építészetben: a sportlegenda-trió tornyait reklámozzák Dubaiban

Schumacher_lava_x220130601-27858-1y6iui7.gallery

Hírességek az építészetben: Schumacher és a LAVA extrém tornya Dubaiban

Camerondiazafp_x220130601-27858-4j7ene.gallery

Hírességek az építészetben: Cameron Díaz építész szemmel fedezi fel a világot

Guy_ritchie_x220130601-27858-go79mk.gallery

Hírességek az építészetben: Guy Ritchie a tradíció híveként ad hangot véleményének

Housebygraft_virginiamiller_makeitrightfoundation_x220130601-27858-t90ae1.gallery

Hírességek az építészetben: a Pitt-Jolie házaspár berlini házát is tervező Graft vidám otthont épített New Orleans lakóinak

Pamelaandersonafp_x220130601-27858-1pj6z4y.gallery

Hírességek az építészetben: Pamela Anderson a jótékonykodás mellett beszáll a dubai hotelbizniszbe

Pollack_gehry_x220130601-27858-m422bv.gallery

Hírességek az építészetben: Sydney Pollack remekbe szabott dokumentumfilmet készített Frank Gehryről

Poundbury_arkadok_x220130601-27858-yejewp.gallery

Hírességek az építészetben: a Károly herceg tervei alapján épült Poundbury főtere

Seanconnery_x220130601-27858-eqjczh.gallery

Hírességek az építészetben: minden idők legjobb Bondja megalapozottan nyilatkozott Skócia architektúrájáról

Ambassadorhotel_wiki_x220130601-27858-bz0z7u.gallery

Hírességek az építészetben: Diane Keaton az Ambassador Hotel fennmaradásáért harcol

Schumacher_magazin20130601-27858-1ulinmv.gallery

celebépítészet magazinkép

Elmúltak a régi idők, amikor az építészet a kevés hozzáértő kiváltságos terepének számított. Mára bevonult a közéletbe, jól jövedelmező üzlet lett belőle, és a hírességek körében is keresett, sőt divatos szakmává vált. A sztárok 2008-ban egyre nagyobb számban vállaltak szerepet vagy nyilvánítottak véleményt építészeti projektek kapcsán. Az indítékok között éppúgy szerepel humanista szándék és feltűnési viszketegség, művészi hitelesség és hidegfejű márkaépítés, tartós szerelem és futó kaland. A legkomolyabb versenyzőnek kétségkívül Brad Pitt számít, de feltűnt a nemzetközi színen Pamela Anderson, Michael Schumacher, Sean Connery és mások is. Ki és mihez adta a nevét?

Az elkötelezett: Brad Pitt

„A színészet a szakmám, az építészet a szenvedélyem” – nyilatkozta Brad Pitt annak kapcsán, hogy júniusban közzétették: a Zabeel ingatlanfejlesztő cég megbízásából részt vesz egy ötcsillagos, nyolcszáz szobás ökoszálloda megtervezésében Dubaiba. A zöld hotel állítólag kívül-belül kivételes élményt kínál majd. A színész előtanulmányként „gyakornokoskodott” a világhírű Frank Gehry-nél is. A munkában partnere a berlini-Los Angeles-i GRAFT építésziroda lesz, amely a Pitt-Jolie házaspár berlini lakását is tervezte, és együttműködik a filmsztár Make It Right alapítványával. Pittnél korántsem öncélú szeszély az építészet: klasszikus épületet mentett meg, és hosszabb ideje dolgozik New Orleans lakóinak megsegítésén. A Katrina hurrikán által leginkább sújtott kerületben 150, neves építészek tervezte lakóház épül a segélyszervezet jóvoltából, Pitt és Steve Bing társfinanszírozásában. A közösségi élet újrateremtését is célzó vállalkozásban elkészült az első hat prototípus, amelyeket jövőre további negyven követ. A maximálisan környezetbarát és minimális fenntartási költségű házakkal a következő években megvalósulhat Pitt álma, hogy a jazz fővárosában építészetileg és szociálisan is példamutató negyed jöjjön létre a lepusztult Lower 9th Wardban.

A felfedező: Cameron Diaz

Ugyancsak New Orleans kapcsán kalandozott az architektúra terepére Cameron Díaz. A színésznő ugyanis építészeti szakértővé avanzsál, legalábbis egy epizód erejéig az Egyesült Államokban futó Iconoclasts című tévésorozatban. Félreértés ne essék: a környezetvédőként régebb óta tevékenykedő Díaz önmagát alakítja. Az Architecture for Humanity társalapítójával, Cameron Sinclairrel New Orleans és Biloxi olyan részeit járják be, amelyek máig magukon viselik a Katrina-hurrikán nyomait, és megpróbálnak megoldást találni a gondokra.

A nagyvállalkozó: Michael Schumacher

Az idei év szenzációjaként a világ egyik legkülönlegesebb felhőkarcolójához adta nevét és tapasztalatát Michael Schumacher. A pekingi Vizeskocka úszóstadionnal és a stuttgarti Mercedes-múzeummal bizonyító LAVA fiatal német építészei, Chris Bosse és Tobias Wallisser az ex-versenypilóta tanácsai alapján terveztek egy olyan tornyot, amely még dubai viszonylatban is képes feltűnést kelteni. A vízben lebegő alapzatú, extrém lakóépület a Forma-1-es autókat idézi mind aerodinamikus sziluettjével, mind hi-tech homlokzatával. A Schumacher-torony az új kulturális létesítményeknek otthont adó Szadijját-szigettel szemben épül, és a környezetbarát működéstől a kivételes panorámán át a szolgáltatásokig a létező legnagyobb fokú luxust kínálja csillagászati összegért a máris sorban álló vevőknek.

A márkaépítő: Boris Becker

Az Emirátusokban hihetetlen népszerűségnek örvendő Schumi duplán kamatoztatja presztízsét, és nevét adta egy másik nagyberuházáshoz is. A német ACI ingatlanfejlesztő vállalat hatalmas hírverés közepette jelentette be, hogy három sportgigász részvételével épít felhőkarcoló-triót a Business Bay negyedben, amit óriási reklámkampány kísért. A német ex-versenypilóta mellett a Forma-1 másik élő legendája, Niki Lauda és a teniszóriás Boris Becker márkáival csiszolják még fényesebbre Dubai arculatát. Látványtervet egyelőre csak az utóbbiról tettek közzé. Becker a róla elnevezett 19 emeletes acélhasáb-toronyban nyitja meg világraszóló sportközpontját, amelynek szakmai vezetője volt csapattársa lesz. Az irodáknak is otthont adó felhőkarcolót a másik kettővel együtt várhatóan jövő szeptemberben adják át, de a helyiségeket már a közleménytől számított pár napon belül mind egy szálig értékesítették.

A feltűnő: Pamela Anderson

Bármilyen téren is tevékenykedjenek, a celebek előszeretettel sereglenek Dubaiba, ahol virágzik a márkával társított építészet. A főként plasztikai műtéteiről és magánéleti válságairól elhíresült Baywatch-sztár, Pamela Anderson júniusban vett részt egy jótékonysági célú rendezvényen, amikor is a hírek szerint beleszeretett az Emirátusokba. „A királyi család igazán barátságos volt” – nyilatkozta a mostanában akciófilmet forgató színésznő. Andersonnak a befektetési ajánlatok is elnyerték a tetszését: bejelentette, hogy részt vesz egy környezetbarát szálloda felépítésében. Lehet, hogy neves hollywoodi kollégájától, Brad Pitt-től vette az ötletet?

A bátor: Diane Keaton

Építési tervek dédelgetése helyett hazai terepen védi az architektúra értékeit Diane Keaton, az amerikai színésznők egyik legnagyobbika. Los Angelesben ugyanis a lebontás veszélye fenyegeti a történelmi jelentőségű, 1921-ben épült Ambassador Hotelt, amelynek falai hat Oscar-díjátadót, számos elnököt és filmsztárt láttak vendégül, de itt lőtték agyon 1968-ban Robert Kennedy demokrata elnökjelöltet is. Innentől számítják a hanyatlás időszakát, amikor a szálló a fokozatos lezüllés után a nyolcvanas években bezárt. A Los Angeles Times-ban közölt cikkében Keaton felidézi azokat a kísérleteket, amelyeket a National Trust for Historic Preservation tagjaként a gyerekkorától látogatott hotel megmentéséért tett. Az épületegyüttes újrafelhasználására több változatot készítettek, de a telek leendő tulajdonosának egyik sem nyerte el a tetszését. A Los Angeles Unified School District továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a telek nagy részén vadonatúj iskolaépület emelkedjék, legfeljebb a régi főszárny egyes elemeit hajlandóak meghagyni.

A konzervatív: Guy Ritchie

Az óceán túlpartján, Nagy-Britanniában viszont közbeszéd tárgyává vált az építészet. A magasházak körül dúló vitában minden hivatás képviselői hallatják a hangjukat, akár profán stílusban is. Legutóbb a filmezésben polgárpukkasztó, de az építészetben hagyományőrző Guy Ritchie intézett verbális rohamot a London belvárosában szaporodó tornyok ellen. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című gengszterfilmmel híressé vált rendező a férfi alsónadrágok vonalkódjaihoz hasonlította a felhőkarcolókat, amelyek tönkreteszik a brit főváros hagyományos képét. Ritchie szerint a modern épületek unalmasak, és London példát vehetne a mellette szupermodellnek tűnő Párizsról vagy Rómáról. Jóllehet a toronyháború, amelynek két frontján az örökségvédők állnak szemben a tervezőkkel és a beruházókkal, az építész szakmát is megosztja, a rendező véleménye nem aratott osztatlan sikert. A Building olvasói úgy gondolják, maradjon csak a kaptafánál, és inkább összpontosítson egy átütő mozira, amit képtelen volt összehozni az utóbbi években, így csak Madonnával kötött házassága, majd viharos válása okán került a reflektorfénybe.

A próféta: Károly herceg

Ha konzervativizmusról és harcosságról van szó, a prímet kétségkívül Károly herceg viszi. Az örök trónörökös ugyanis régóta az épített örökség védelmezőjeként szerepel, az elmúlt időben pedig a fenntartható építészet terén aktivizálta magát. Noha emberbaráti tevékenységét elismerés övezi, az architektúra területén egyfajta önjelölt prófétaként lép fel. Károly már a nyolcvanas években pejoratív jelzővel illette a National Gallery mai mércével igencsak mértéktartó bővítését, majd idén gennyhólyagnak nevezte a világörökségi helyszínek rálátási sávjába belelógó kortárs felhőkarcolókat. A gigászok csatájában kezére játszhat, hogy az UNESCO részben emiatt intézett ultimátumot Nagy-Britanniához. A herceg pár hete mutatta be azt a környezetbarát típuslakóház-tervet, amelytől a lakásépítés radikális átalakulását várja. A hagyományos várostervezés és építési módok elszánt támogatójaként korábban is megpróbálta „jó útra” terelni az eltévelyedett brit urbanisztikát. A Dorsetben részben felépült mintatelepülés, Poundbury ódon bája első pillantásra idillinek tűnhet, ám az elképzelés skanzen-jellege azóta nyilvánvalóvá vált. Az ökováros új koncepciójának megvalósítása túl drága lenne, és ugyancsak nem kínál megoldást a problémákra. Az irány jó, de a buzgó hercegnek a változáshoz a jelek szerint valamit másként kellene csinálnia.

A megfontolt: Sean Connery

A nem hivatásos építészetkritikusok között üdítő kivételnek számít a 77 éves színészlegenda, Sean Connery kiegyensúlyozott véleménye, amely megalapozottságra és helyismeretre enged következtetni. Minden idők legemlékezetesebb James Bondja önéletrajzi kötete, a Skótnak lenni megjelenése kapcsán fejtette ki nézeteit Edinburgh kortárs építészetéről. Connery három iroda munkásságával különösen elégedett, ugyanakkor elégtelennek tartja az új épületek általános színvonalát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a város sokkal többet tehetne azért, hogy nemzetközi filmes központtá váljon. A fejlesztés terveit 2004-ben készítette a színész által nagyra becsült Richard Murphy, de azóta nem sok előrelépés történt. Edinburgh régit és újat ötvöző kettős arculata egyébként az UNESCO kereszttüzében áll: ha a vezetés nem vonja vissza egy, a történelmi belváros képét alapvetően megváltoztató nagyberuházás engedélyét, a világörökségi státust is elveszítheti.

Az emlékállító: Sydney Pollack

És végül egy páratlan kreatív páros, amelynek egyik tagja már nincs az élők sorában. Építész ritkán részesül abban a szerencsében, hogy egyetemes jelentőségű filmművész örökíti meg az utókornak. Ez történt az idén Arany Oroszlán-díjat kapott Frank Gehryvel, akiről jó barátja, Sydney Pollack készített dokumentumfilmet. Az Oscar-díjas színész-rendezőt első látásra lenyűgözte a bilbaói Guggenheim. Öt éven forgatta dokumentumfilmjét Gehryről annak otthonában, stúdiójában és az építkezések helyszínein, hogy hitelesen ábrázolhassa az építész személyiségét és alkotói módszerét. A teljes életpályát felvázoló műben olyan kultuszfigurák szólalnak meg, mint Bob Geldof vagy Dennis Hopper. A Sketches of Gehry (Gehry-skiccek) című alkotás 2006-os premierjén még együtt vett részt a két művész, de Pollack idén májusban, 73 évesen elhunyt. Tudással és érzéssel festett mozgóképes portréját ősszel a Gehry-életműtárlat részeként mutatták be Siófokon, és remélhetőleg valamikor hivatalos forgalmazásba is kerül.

építészet, rénes judit, sean connery, frank gehry, michael schumacher, diane keaton, brad pitt, cameron diaz, károly herceg, hírességek, sztárok, boris becker, pamela anderson, sydney pollack, guy ritchie Icon_print

Hírességek az építészetben: Boris Becker teniszakadémiája a sportászok három tornyának egyike Dubaiban

Hírességek az építészetben: Brad Pitt a Katrina pusztításának egyik túlélőjét köszönti New Orleansban

Hírességek az építészetben: a sportlegenda-trió tornyait reklámozzák Dubaiban

Hírességek az építészetben: Schumacher és a LAVA extrém tornya Dubaiban

Hírességek az építészetben: Cameron Díaz építész szemmel fedezi fel a világot

Hírességek az építészetben: Guy Ritchie a tradíció híveként ad hangot véleményének

Hírességek az építészetben: a Pitt-Jolie házaspár berlini házát is tervező Graft vidám otthont épített New Orleans lakóinak

Hírességek az építészetben: Pamela Anderson a jótékonykodás mellett beszáll a dubai hotelbizniszbe

Hírességek az építészetben: Sydney Pollack remekbe szabott dokumentumfilmet készített Frank Gehryről

Hírességek az építészetben: a Károly herceg tervei alapján épült Poundbury főtere

Hírességek az építészetben: minden idők legjobb Bondja megalapozottan nyilatkozott Skócia architektúrájáról

Hírességek az építészetben: Diane Keaton az Ambassador Hotel fennmaradásáért harcol

celebépítészet magazinkép

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317