Logomain

Milliárdok 2010-es pécsi épületekre

By Kovács Dániel 2008. december 22. 17:12

szerk at hg dot hu

Aláírták három, Pécs 2010-es Európai Kulturális Fővárosi szerepéhez kapcsolatos nagyberuházás támogatási szerződését. A konferencia- és koncertközpont, a regionális könyvtár és tudásközpont épületeire, illetve a közterek és parkok újjáélesztését megcélzó programra összesen közel 12 milliárd forintot biztosít az Európai Unió. <br/>

Aláírták három, Pécs 2010-es Európai Kulturális Fővárosi szerepéhez kapcsolatos nagyberuházás támogatási szerződését. A konferencia- és koncertközpont, a regionális könyvtár és tudásközpont épületeire, illetve a közterek és parkok újjáélesztését megcélzó programra összesen közel 12 milliárd forintot biztosít az Európai Unió.

Pecs20130601-27858-1ta7fq0.gallery

Az összességében 34,6 milliárd forintos beruházási program keretében a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont 7,24 milliárd forintos költségvetéséből 5,25 milliárd forint, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 5,5 milliárd forintos költségvetéséből 4,62 milliárd forint, a Közterek és parkok újjáélesztése projekt I. üteme 2,5 milliárd forintos költségvetéséből pedig 2,13 milliárd forintot tesz ki az EU-támogatás. Az önkormányzati miniszter döntése értelmében a város által igényelt 5 százaléknyi önerő kiegészítést Pécs mindhárom projekt esetében elnyerte – olvasható a pecs2010.hu honlapon.

A korábban kiírt pályázatok eredményeképp az Opus2010 névre keresztelt konferencia- és koncertközpontot, amely a Pécsi Filharmonikusok otthonául szolgál majd, Keller Ferenc és munkatársai tervezik, míg a Kaptár becenevű könyvtárépületet Balázs Mihály és kollégái. A parkok megújításába több irodát vonnak be. Az egykori Zsolnay-gyár kulturális központtá alakítására kiírt pályázatot az MCXVI Építész Iroda Kft. nyerte, ám ennek finanszírozásáról még nem született megállapodás. Az ötödik kulcsprojekt eredetileg a Nagy Kiállítótér nevű intézmény lett volna, ám ennek megépítését a szűkös anyagiak miatt leállították; helyette az úgynevezett „Múzeumok utcája” rekonstrukcióját készítik elő. Mint arról többször írtunk, a késedelmek miatt feszített ütemű kivitelezésre lehet számítani, ám így is kétséges, hogy a pécsi nagyberuházások időre elkészülnének.

Az Európai Unió finanszírozásából számos jelentős beruházás valósul meg a közeljövőben. Nemrég írták alá a Zeneakadémia felújításának, illetve a Szépművészeti Múzeum bővítésének támogatási szerződését, és bemutatkozott a nagyközönségnek a szentendrei skanzen nagyszabású, ugyancsak javarészt uniós pénzből megvalósuló programja is.

építészet, magyarország, keller ferenc, európai unió, pécs, pécs2010, európa kulturális fővárosa, balázs mihály Icon_print

Egy tervezett pécsi beruházás, a Koncert- és Konferenciaközpont

A Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Balázs Mihályék terve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317