Logomain

Kristálykorongot kap Madrid a Madárfészek építészeitől

By Rénes Judit 2008. december 17. 18:32

szerk at hg dot hu

Újabb lenyűgöző épülettel gyarapodik Madrid a pekingi Madárfészek világhírű építészei, Jacques Herzog és Pierre de Meuron jóvoltából. A BBVA bankcsoport 2013-ban költözhet be a fedett park tetejére ékelt, kristálykorong alakú új székházba, amely egyedi jellegével a svájci sztárduó korábbi munkáihoz hasonlóan a város ikonjává válhat.

Újabb lenyűgöző épülettel gyarapodik Madrid a Madárfészek építészei, Jacques Herzog és Pierre de Meuron jóvoltából. A BBVA bankcsoport 2013-ban költözhet be a fedett park tetejére ékelt, kristálykorong alakú új székházba, amely költőiségével és környezetbarát működésével a város ikonjává válhat, a svájci sztárduó korábbi spanyol munkáihoz hasonlóan .

Kristalykorong_kornyezetben_x20130601-27858-15vlqq.gallery

Madrid egyik „senkiföldjén”, azaz létező építészeti minőség nélküli kültelken kapott megbízást Herzog és de Meuron az országos fiókhálózattal rendelkező nagybank otthonának létesítésére. A terület csupa új építésű irodaház, üzleti létesítmény és lakóépület található, ezért a svájci sztárduó elképzelése olyan oázis és együttes kialakítását célozta, amely markánsan meghatározná a rehabilitációs negyed arculatát, és látványos közteret teremtene. Tervükben egy lemetszett sarkú trapézt formázó parkot rajzoltak meg, tetején egy zöld körbe ültetett hófehér ovális koronggal.

Művük egyszerre erőteljes és légies: a messziről feltűnő komplexum egy klasszikus tükör és ékszerdoboz együttesét idézi, meghökkentő innovációkkal. A lágy kontúrokat erősíti az alkotópáros átal előszeretettel használt áttört burkolat is. A torony kristályszerű szerkezete szépen rímel a kompozíció alsó részét képező háromemeletes oázis tetőnyílásaira. A meglepetés azzal folytatódik, hogy a fedett parknak tűnő, szőnyegszerűen elnyúló alacsony épület maga a munkakörnyezet. Itt alakították ki ugyanis a kivétel nélkül zöldre néző irodákat, míg a hőmérsékletet a falba rejtett szabályozók optimalizálják, és légkondicionálásra gyakorlatilag nincsen szükség. Mesterséges oxigénbefúvás helyett okosan elhelyezett ablakokkal és nyílásokkal biztosítják a szellőztetést. A székházat fényelektromos panelekkel és szennyvízhasznosító berendezésekkel szerelik fel, energetikai rendszere pedig a legnagyobb hatásfokkal működik majd.

A székház tervét a mór kertek szemgyönyörködtető és logikus elrendezése ihlette. A hűtést a hagyományos patiók mintájára medencékkel és növényekkel oldják meg, zsalugáterszerű hi-tech árnyékolással és öntözőrendszerekkel. Ugyancsak szokatlannak mondható, hogy a horizontális épületben nincsenek liftek, csak gyalogutak és udvarok, ami egyaránt ösztönzi a természetes mozgást és a közösségépítést. A korongtoronyban a vezetőség pazar kilátású irodái kaptak helyet. A BBVA komplexuma, akárcsak a londoni Tate Modern tervezett bővítése, a Barcelona Forum vagy Madrid új kulturális központja, a Caixa Forum, a vízszintes és a függőleges, a régi és az új, a szabályos és a szabálytalan páratlan formajátékát és élményét kínálja egy ember- és környezetbarát miliőben, amely nemcsak felülírja a rendszerint steril irodaházak fogalmát, hanem szépségével átrajzolja a spanyol főváros sziluettjét is. 

építészet, torony, városfejlesztés, herzog & de meuron, spanyolország, bank, kristályszerkezet, rehabilitáció, madrid, bbva, székház, korong Icon_print

A BBVA bank új madridi székháza Madrid ikonja lehet

A BBVA madridi székháza egy ékszerdoboz és egy tükör innovatív együttesét idézi

A BBVA madridi székháza humánus és környezetbarát munkakörnyezetet teremt

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317