Logomain

2008: az építészeti extremitások éve

By Martinkó József 2008. december 17. 12:03

szerk at hg dot hu

Fitneszterem20130601-27858-eq77hg.gallery

Úszó fitneszterem terve New York-ba.

Szeleromutorony20130601-27858-yfy5t5.gallery

Az Atkins szélerőművel is felszerelt dubai Amara Tornya.

Siugrosanc20130601-27858-14jfpan.gallery

A JDS Oslo mellé tervezett síugrósánca.

Parizs20130601-27858-wyeobu.gallery

A Herzog & de Meuron Párizsba tervezett piramis-lakóháza.

Okodiszko20130601-27858-fi8lwx.gallery

Mozgásenergiát is felhasználó diszkó terve.

Jegkunyho20130601-27858-1cnsw07.gallery

A Peter Stutchbury Architects orosz kohászoknak tervezett menedékháza.

Seastanding20130601-27858-19c772j.gallery

Vízen úszó telep elképzelése szélerőművel.

Urrepter20130601-27858-uafmmp.gallery

A Foster & Partners terve az új-mexikói űrreptérhez.

Nakheel_tower20130601-27858-1r02gft.gallery

A világ legmagasabbjának szánt Nakheel Tower a kép jobb szélén.

Versace20130601-27858-1bap87r.gallery

A dubai Palazzo Versacében hűtött tengerpart várja a vendégeket.

Magazin20130601-27858-jk265x.gallery

legextrémebb épületek magazin

Idén még nem szabott határt a pénztárca az építészi és befektetői fantáziának.

Az év utolsó harmadában kibontakozó pénzügyi válság előtti hónapok bővelkedtek az építészet és ingatlanfejlesztés gyakran eszement vadhajtásaiban. Azóta tudható, hogy a papír-mindent-kibír logika hova vezetett, és a sajtóban nagy csinnadrattával beharangozott extrém építészeti projektek jelentős része csak a bankok, befektetők szemének elkápráztatására szolgált - valódi átgondoltság, pénzügyi és mérnöki racionalitás ritkán állt az ötletek mögött. 2009 ebben a tekintetben valószínűleg fordulópont lesz annyiban, amennyiben a fantáziának és a tervezőszoftverek szabadságának a pénztárca nagysága biztosan határt szab.

:image_44669

Fitneszgályarabság

Saját mozgásukkal hajtják New York jövőbeli fitneszhajóit a sportolók, akiknek így egyetlen joule leadott energiája sem vész kárba. A taposómalom kortárs „multikinetikus” változatát egy építész és egy fitneszedző találta fel, s a New York Magazine legkreatívabb fitneszterem-pályázatán 3. helyezett, fehér-kék buborékokból több is fog lebegni a Hudson és az East River vizén. Haladásukról a mindenkori sportolók gondoskodnak majd, mivel a River Gym-eket a futás, spinning vagy súlyemelés közben kifejtett mechanikus erő mozgatja. A buborékhajók szolgáltatásai meghaladják a sport hagyományos kereteit. Speciális berendezéseikkel automatikusan megtisztítják a folyóvizet, és kompként is remekül beválnak. Előre beprogramozott útvonaluk bizonyos pontjain felveszik, majd negyedórán belül célállomásukra szállítják az ingázókat.

Forró szél

A dubai Tameer Holding Investment beruházásában épülő, csaknem hétszáz méter magas Anara Torony terveit az a brit illetőségű Atkins Design Studio jegyzi, ami eddig leginkább szerkezeti terveiről, mérnöki munkáiról volt ismert. Formavilágát és megjelenését alapvetően határozza meg az épület felső szekciójába tervezett hatalmas szélturbina, ami természetesen az épület energiaellátásában, főképpen a hűtésében játszik szerepet.

Rendhagyó még, hogy a 125 emelet magas épületben 27 emeletenként egy kert található. A lakó, az irodai, a kereskedelmi funkció és a turbina tengelyébe szervezett üvegfalú luxusétterem mellett építenek benne egy világszínvonalú képzőművészeti galériát is.

Eddie, a sas

Az ég felé kapaszkodik majd a norvég főváros különleges formájú új síugrósánca; a lendületes építmény kilátótoronyként is szolgál majd. A dán Julien de Smedt, a JDS Architects vezetőjének tervei szerint épül majd az új síugrósánc, az Oslo melletti Holmenkollenben. Az üvegből és fémből készülő szerkezet a Nye Holmenkollen Fyr nevet kapta. A hegyesszögben dőlő szerkezetet a belső fémváz merevíti csak, ettől a különleges látvány. A sánc aljánál elterülő katlanban kap helyet a nézőtér, szimmetrikusan elrendezve a pálya két oldalán. Az építkezést jövő tavasszal tervezik elkezdeni, a befejezést pedig 2010-re ígéri Oslo vezetése. A 2011-es Nordic World Championship-et mindenesetre már itt szeretnék megrendezni. A tervezett büdzsé ötszáz millió norvég korona, azaz körülbelül 16,2 milliárd forint.

Piramisjáték Párizsban Herzogéktól

Piramis alakú felhőkarcolót tervez a svájci Herzog & de Meuron építésziroda Párizsba. A pekingi Madárfészek-stadion alkotóinak meghökkentő, ötven emelet magas épülete az első toronyház lehet Párizsban harminc év óta. Míg a La Défense-negyedbe sorra láttak napvilágot a látványosabbnál látványosabb felhőkarcoló-tervek az elmúlt években, addig Párizs belső kerületeiben a Tour Montparnasse felépítése óta nem lehet 37 méternél magasabb épületet emelni. A korlátozást feloldó polgármester után máris „Delanoë-torony” névre keresztelt épület a Porte de Versailles környékén, azaz Párizs délnyugati részén kapna helyet.

Testmeleggel fűtött diszkó

Az islingtoni tanács különösebb hezitálás nélkül megadta az alkoholárusítási és az éjszakai nyitvatartási engedélyt a Pentonville Road-i Surya Center épületében nyíló új szórakozóhelynek. Nem csoda: az egyre inkább ökotudatosan gondolkodó városvezetőket a leendő tulaj olyan extrákkal „szédítette”, mint hogy a klubnak saját szélerőműve és napelemei lesznek, sőt, a temperáláshoz felhasználják a vendégek által kibocsátott hőt is. A londoni diszkó ezeken felül víz nélküli, légnyomásos illemhelyekkel csábítja a környezettudatos közönséget; a keletkező többletenergiát pedig visszaforgatják a központi rendszerbe.

Ház átfagyott kohászoknak

A Living Steel által meghirdetett, extrém klimatikus körülmények között működő lakóház tervezését előíró pályázat hivatalos neve a 3rd International Architecture Competition for Sustainable Housing volt, színvonalát pedig nem pusztán a zsűri tekintélyes névsora fémjelezte, hanem az ötvenezer eurós fődíj is. A végső győztesként megnevezett Peter Stutchbury Architects stúdió (Peter Stutchbury és Richard Smith építészek) munkája már csak azért is meglepő, mert ausztrál irodaként végeredményben egy Volga-parti orosz kohászati központ, Cserepovec lett projektjük terepe.

Vízen úszó városok

Néhány amerikai milliárdost különösképp érdekel, hogyan is tartható fenn élet a nyílt vízen. És nem csupán sci-fi szinten: a PayPal-alapító Peter Thiel, a Google egy mérnöke és a Sun Microsystems volt programozója együttesen félmillió dollárból szervezetet alapított annak kutatására, hogyan lehet óceáni közösséget létrehozni „változatos szociális, politikai és jogi rendszerrel”. A Seastanding Institute platformjának első variánsa a ma is használt olajfúró tornyok és tengeri építmények áttervezésével jönne létre, ellentétben más, hasonló tervekkel, mint például a hatalmas lakóbárkaként működő Freedom Ship. Mivel azonban ez a szerkezet nem kötődne a tengerfenékhez, a stabilitást másképp: fémmel, vízzel és levegővel feltöltött ballasztokkal oldanák meg. A víz-levegő arány változtatásával módosítani lehetne a lakható felső szint és a tengervíz közötti távolságon is – ami nagyobb viharok idején jöhet jól. Hosszú távon a Seastanding Institute jóval grandiózusabb léptékben gondolkodik. A Kalifornia partjai mellett úszkáló platformjaikon az élelmiszert termelő üvegházak és az energiaellátást biztostító szél- és naperőművek is helyet kapnának.

Fapados űrrepülőtér turistáknak

Norman Foster irodája látványában és működésében egyaránt merész új terveket tett közzé a világ első turisztikai és kereskedelmi célú űrrepülőteréről, amely a médiamogul Richard Branson Virgin Galactic nevű űrlégitársaságának bázisaként szolgál az új-mexikói sivatagban. A Virgin Galactic 2008 januárban mutatta be a SpaceShipTwo modellt, amelyet elődjéhez hasonlóan a levegőbe emelkedő hordozógépről lőnek ki, és rakétahajtóművei segítségével másfél perc alatt eléri a 109,4 kilométeres repülési magasságot, s aminek fejlesztésében Philippe Stark és Marc Newson designer sztárok is részt vettek. A várhatóan 2010-ben induló szervezett űrturizmus iránti kereslet és a beruházás nagyságrendjét jelzi, hogy a szövetségi állam vezetése és űrhajózási hatósága, az NMSA nemzetközi tervpályázatot hirdetett az űrrepülőtérre. A versenyből a Sir Norman Foster irodája vezette konzorcium került ki győztesen. Az építészet brit lordja felülről nézve ráját formázó, futurisztikus tervet készített a merész vállalkozások brit lordjának megbízásából. A sivatagi dombot idéző hullámalakzat egyrészt hitelesen képezi le a Virgin Galactic úttörő profilját, másrészt a helyi adottságok figyelembe vételével harmonikusan simul bele a környező tájba.

1000 méteres lesz a legmagasabb toronyház

Megkezdődtek a munkák a világ legmagasabb felhőkarcolójának szánt Al Burj, más néven a Nakheel Tower telkén. A fejlesztő, a dubai Pálma-szigetek beruházójaként is ismert Nakheel a pontos méretet hétpecsétes titokként kezeli, de a hírek szerint az túl lesz az ezerméteres álomhatáron. Még el sem készült a világ jelenlegi legmagasabb építménye, a Burj Dubai, Kuvaitban pedig nemrég egy 1001 méteres torony építését harangozták be, a Nakheel azonban úgy döntött: elébe vág a vetélytársaknak. Annyi biztosnak látszik, hogy az Al Burj három, hidakkal összekapcsolt önálló toronyból áll majd, és nem hasonlít a lépcsőzetes, lefelé szélesedő formájú Burj Dubai-ra. Jóllehet a Nakheel egyik vezetője, Chris O'Donnell korábban úgy nyilatkozott: „a magasság nem minden”, egyelőre úgy hírlik, a torony eléri majd az 1050 métert is.

Hűti a strand homokját a Versace

Armani jó ideje az Emirátusok egyik legkeresettebb tervezője, az ő munkáját dicsérik például a hétcsillagos Burj Al Arab Hotel lakosztályai és a saját nevét viselő apartmanok. Örök hazai vetélytársa, Versace most készül bevenni Dubait, méghozzá dupla nagy dobással. Nemcsak luxusszállodát épít az olasz palazzók mintájára, hanem a világon elsőként hűtött privát strandot kínál a fizetőképes vendégeknek, hogy lábuk alatt sosem legyen túl forró a talaj. A pálmás tengerpart homokjába speciális csőrendszert rejtenek, amely hűtőanyaga révén elnyeli a napsütötte strand hőjét, míg a temperálás hatásfokát óriás ventilátorok növelik. Az elképzelést máris sokan támadják, mert a komfortnak magas az ára: a technológiának jelentős lesz a szénlábnyoma.

építészet, new york, dubai, 2008, herzog & de meuron, martinkó józsef, foster & partners, nakheel, nakheel tower, rekord, julien de smedt, versace, atkins design Icon_print

Úszó fitneszterem terve New York-ba.

Az Atkins szélerőművel is felszerelt dubai Amara Tornya.

A JDS Oslo mellé tervezett síugrósánca.

A Herzog & de Meuron Párizsba tervezett piramis-lakóháza.

Mozgásenergiát is felhasználó diszkó terve.

A Peter Stutchbury Architects orosz kohászoknak tervezett menedékháza.

Vízen úszó telep elképzelése szélerőművel.

A Foster & Partners terve az új-mexikói űrreptérhez.

A világ legmagasabbjának szánt Nakheel Tower a kép jobb szélén.

A dubai Palazzo Versacében hűtött tengerpart várja a vendégeket.

legextrémebb épületek magazin

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317