Logomain

Felépültek Brad Pitt házai

By Rénes Judit 2008. december 17. 15:19

szerk at hg dot hu

Housebybillesarchitecture_billesarchitecture_x20130601-27858-19ayy1k.gallery

A Bills Architecture kék-fehér cölöpös háza New Orleans újjáépülő negyedében

Housebyconcordia_makeitrightfoundation_x20130601-27858-1pvl50s.gallery

A Concordia körverandás lakóépülete a kortárs design és a New Orleans-i tradíciók ötvözete

Housebygraft_virginiamiller_makeitrightfoundation_x20130601-27858-x2gyge.gallery

Színes, lendületes és aszimmetrikus a Graft New Orleans-i háza

Housebykierantimberlakeassociation_makeitrightfoundation_x20130601-27858-p5gt7r.gallery

A Kieran Timberlake szögletes New Orleans-i lakóháza a leginkább kortárs jellegű

Megszülettek Brad Pitt New Orleans rehabilitációját támogató programjának kézzelfogható eredményei. A világhírű színész Make It Right névvel segélyszervezetet hozott létre kifejezetten erre a célra. Mára elkészült az első hat a neves építészirodák tervezte 150 fenntartható lakóházból, amelyeket hamarosan birtokba vehetnek a tulajdonosok.

Megszülettek Brad Pitt New Orleans rehabilitációját támogató programjának kézzelfogható eredményei. A világhírű színész Make It Right névvel alapítványt hozott létre kifejezetten erre a célra. Mára elkészült az első hat a neves építészirodák tervezte 150 fenntartható lakóházból, amelyeket hamarosan birtokba vehetnek a tulajdonosok.

A milliomos sztárpár, Angelina Jolie és Brad Pitt eddig is számos alkalommal tettek tanúbizonyságot emberbaráti mivoltukról. Jolie az ENSZ nagyköveteként járja a világot, Pitt pedig a szakmájának tartott színészettől egyre inkább fő szenvedélye, az építészet felé fordul. Ez nem csak abban mutatkozik meg, hogy szállodát tervez, és egyik lányát kedvenc művésze, Jean Nouvel után keresztelte el, de nemrég részt vett Mies van der Rohe klasszikus házának megmentésében, és emellett hosszabb ideje dolgozik New Orleans lakóinak megsegítésén. A Katrina katasztrófája 2005-ben a város nagy részét vízzel borította, közel ezerötszáz ember halálát és százötven milliárd dolláros anyagi kárt okozva.

A modern építészetért rajongó és Frank Gehry-vel barátságos ápoló filmsztár azzal a szándékkal hívta életre a Make It Right segélyszervezetet, hogy New Orleans leginkább katasztrófa sújtotta negyedében 150 lakóházat építsen, amelyek illeszkednek a helyi hagyományokhoz, alacsony energiafelhasználásúak, és mintaként szolgálnak a jövőbeli fejlesztéshez. A projektnek részét képezi a közösség életének újjászervezése is. A költségvetéshez ötmillió dollárral hozzájáruló Pitt egy évvel ezelőtt mutatta be a tizenhárom elismert építésziroda, köztük a filmvilág kedvencévé vált német Graft és a progresszív holland MDRDV terveit. Ugyanekkora adomány érkezett Steve Bing ingatlanberuházótól és producertől. A projektet szakmai szempontból John Williams építész koordinálja. A tervezők a későbbi lakók kérésére több esetben módosították koncepciójukat.

Mindegyik ház 150 ezer dollárból épül, bár a limitet valamelyes túllépték az építők. Eddig 87 ház finanszírozására elegendő pénz gyűlt össze. Hat iroda készítette el a prototípust, amelyek között egy készház van, a Graft épülete. Az újdonsült tulajdonosok egyelőre a helyi építészek alkotásait favorizálják. A Bills Architecture kék-fehér háza cölöpökön áll, falai pedig bármilyen áradásnak ellenállnak. A Concordia elülső verandás sárga épülete beugrókkal tagolt, és a kortárs tervezés formajegyeit ötvözi a tradicionális helybéli stílussal. A merészebb design hívei között népszerűnek ígérkeznek a Los Angeles-i Graft társiroda és a philadelphiai Kieran Timberlake szögletes síkokból építkező, lendületes és aszimmetrikus házai is – az utóbbi kétségkívül a mezőny leginnovatívabb képviselője. Ezt a címet a holland MDRDV lejtőszerűen megemelt, a klasszikus shotgun house-t átfogalmazó extravagáns dobozépületei orozhatják el a jövőben.

Mindegyik házban közös, hogy frissességükkel és színességükkel kiemelkednek a lepusztult környezetből, így nemcsak fedelet, hanem az újrakezdés reális lehetőségét ígérik a szerencsés lakóknak. Ráadásul a fenntartási költségeken is jelentős összeget spórolhatnak, hiszen a Make It Right házai az elsők lesznek New Orleansban, amelyek energetikai adottságaiknál fogva megkaphatják a LEED környezetvédelmi kritériumrendszer platina fokozatát – ezt mindeddig 7 amerikai érdemelte ki. A belső térben fából készült bútorokat és mérgezőanyagoktól mentes festéket használtak, míg a zöld technológiának köszönhetően a szigetelés hatékonysága ötszöröse a szokásosnak. A fűtést és a hűtést fényelektromos panelekkel és talajvizes hőpumpákkal oldják meg. Jövőre nyárra további 40 ház épül meg, köztük a világhírű Shigeru Ban és David Adjaye tervezésében, a következő években pedig megvalósulhat Brad Pitt álma, hogy Louisiana és a jazz fővárosában építészetileg és szociálisan is példamutató negyed jöjjön létre az elpusztult Lower 9th Wardban.

építészet, graft, fenntartható építészet, környezetvédelem, new orleans, brad pitt, újjáépítés, lakóház, rehabilitáció, katasztrófa, make it right, mdrdv, kieran timberlake, concordia, bills architecture Icon_print

A Bills Architecture kék-fehér cölöpös háza New Orleans újjáépülő negyedében

A Concordia körverandás lakóépülete a kortárs design és a New Orleans-i tradíciók ötvözete

Színes, lendületes és aszimmetrikus a Graft New Orleans-i háza

A Kieran Timberlake szögletes New Orleans-i lakóháza a leginkább kortárs jellegű

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317