Logomain

Károly: herceg és próféta

By Kovács Dániel 2008. december 16. 17:25

szerk at hg dot hu

Feheregyhaza20130601-27858-6tndr7.gallery

A Károly által megvásárolt polgárház az erdélyi Szászfehéregyházán.

Karoly20130601-27858-1fruv53.gallery

Károly herceg 2003-ban, egy ománi látogatáson.

Tipusterv20130601-27858-i31p3c.gallery

Károly alapítványának terve az energiatakarékos családi házhoz.

Poundbury20130601-27858-bscpqh.gallery

károly herceg poundbury magazin

Poundbury_arkados_haz_m20130601-27858-1k78izy.gallery

Árkádos ház Poundbury-ban az első építési fázisból.

Poundbury_arkadok_m20130601-27858-96hohn.gallery

Poundbury főtere, autókkal.

P_tuzoltoallomas_m20130601-27858-azs8id.gallery

Poundbury tűzoltóállomása befejezés előtt, 2008 őszén.

P1_m20130601-27858-1lt4qao.gallery

Utcakép tradicionális stílusban épített házakkal Poundbury-ben.

P2_m20130601-27858-17hqkgz.gallery

Épülőfélben levő házak Poundbury-ben.

P3_m20130601-27858-m5wfhh.gallery

Poundbury-t hatezer fősre tervezik.

Galeria20130601-27858-20i7wb.gallery

A Károly elképzelései alapján épített Poundbury

Az örökség patrónusa, Károly herceg a környezetvédelem terén is aktivizálta magát; talán kissé túlzottan.

Miután a királyi címre még beláthatatlan ideig várakoznia kell, más területeken próbál híveket toborozni Károly walesi herceg. Évtizedek óta a épített örökség patrónusaként és védelmezőjeként szerepel, az elmúlt időben pedig a környezetvédelem és a fenntartható építészet terén aktivizálta magát. Mérvadó brit források szerint kissé túlságosan is.

A walesi herceg egy hónapja töltötte be hatvanadik életévét. Az országot több mint fél évszázada vezető édesanyjának, a 82 esztendős Erzsébetnek azonban nem akaródzik átadni a trónt, pedig Károly lassan kiöregszik az örökösi státuszból. A britek többsége, derül ki nem egy felmérésből, szívesebben is látná fiát, Vilmost a trónon. Tán épp emiatt Károly évtizedek óta filantrópi szerepben igyekszik pozicionálni magát az egyébként is túltelített brit főnemesi piacon. Az örökségvédelemről mostanában nyergel át az ökoépítészetre: pár napja mutatta be azt a környezetbarát típuslakóház-tervet, amelytől a brit lakásépítés radikális átalakulását várja.

Károly herceg 2006-ban vált az erődtemplomáról nevezetes erdélyi Szászfehéregyháza polgárává, mégpedig a falu egyetlen utcáján, a 63. szám alatt álló egykori polgárház megvásárlásával. Bár a helyiek azt remélték, hogy odaköltözik, a frissen renovált épület birtokba vétele politikai gesztusnak bizonyult: a herceg, akinek ereiben szépnagyanyja, Rhédey Klaudia révén erdélyi nemesi vér is csörgedezik, a romániai szász települések védelmében működő Mihai Eminescu Trust ösztönzésére vásárolta a házat. Károly 1997 óta látogat rendszeresen a régióba, de feltűnik a glóbusz más tájain is: bábáskodott a brit mintára létrehozott kanadai örökségvédelmi főszerv születésénél, kitüntetést kapott az iszlám építészeti kultúra patronálásáért, kezébe vette a londoni Chinatown sorsát, 2005-ben pedig végiglátogatta a Katrina hurrikán által sújtott amerikai nagyvárosokat, és 25 ezer dollárral segítette a feldúlt közösségek újjáépítését.

Jóllehet 350 karitatív szervezet patrónusa, és The Prince’s Trust néven működő alapítványa évi 110 millió fontot fordít jótékony célra, a trónörökös nem elégszik meg az ember- és örökségbaráti szereppel. Aktívan próbál közreműködni Britannia sorsának jobbításában, és ehhez az architektúrát választotta. Szerepe ezen a ponton kezdett átcsúszni önnön karikatúrájába: a nyolcvanas évek közepétől Károly a tradíciók önjelölt prófétájaként rendszeresen döbbentette meg az építésztársadalmat. A londoni Nemzeti Színházat atomerőműhöz, a Nemzeti Galéria bővítését gennyes fekélyhez hasonlította, és nemrég hasonlóképp nyilatkozott a fővárosban épülő felhőkarcolókról is.

Párhuzamosan azzal, hogy a kortárs építészet harcos kritikusaként próbál kitűnni, Károly a legfontosabb civil szereplője és gyámja a hagyományos technológiák és tervezési metódusok felelevenítését pártoló építészeti-várostervezési irányzatnak. Ennek legismertebb képviselőivel a tettek mezejére is lépett. Még a nyolcvanas években az „új urbanizmus” vezető európai alakja, a svájci Leon Krier Károly elgondolásai alapján rajzolta meg annak az új városnak a terveit, amellyel a herceg a második világháború után úgymond rossz útra tért brit várostervezés csorbáit próbálta kiköszörülni. A Dorset megyében részben már felépült települést, Poundbury-t kacskaringós, bájos utcákra felfűzött, a brit építészet hagyományai alapján épített házikók alkotják, itt-ott terekkel és nagyobb középületekkel megbontva.

Poundbury azonban csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Noha gyalogos településnek tervezték, javarészt városi származású lakói a felmérések szerint jóval többször használnak autót, mint a környékbeli településeken élők. A történelmi aura megteremtésére szánt kísérlet is visszaütött: több házon befalazott nyílászárók figyelhetők meg, amelyek a 17-18. században érvényes ablakadó alatt terjedtek el a királyságban. Épp az ilyen motívumok alapján gondolják sokan Poundbury-ról, hogy kedélyes vidéki városka helyett megtévesztő skanzenutánzattá vált, és korántsem kínál megoldást a brit városépítészet egyébként valóban számos problémájára.

Károlyt nem törték meg a kudarcok: mostanában az első brit fogyasztóváros felépítésén dolgozik, amelyben minden fontosabb cél ötperces sétával elérhető lenne, végképp kizárva így az autók használatát. Alig egy héttel azután pedig, hogy a Károllyal jó kapcsolatokat ápoló amerikai várostervező, Andrés Duany nyíltan letorkolta Britannia legismertebb kortárs építészeit, a herceg alapítványa új lakóház-típustervet mutatott be, amely sokkal gazdaságosabb energiafogyasztást tesz lehetővé. A szakma azonban ódzkodva fogadta a tradicionális építészeti motívumokat felmutató tervet. Robert Adam, a Britanniában máig népszerű klasszicista építészet ismert mestere például elismeréssel adózott ugyan Károly munkája előtt, de a Building Design szaklapnak megjegyezte: a látvány nem hasonlít egyetlen általa ismert brit lakóházhoz sem, sokkal inkább a franciaországi Nantes vidékére jellemző építészet jegyeit viseli.

Britannia élenjár Európában a környezettudatos építészeti szabályozás terén: a szigetországban 2016 után már nem épülhet káros anyagokat kibocsátó ház. Jelenleg ugyanis az ország szén-dioxid kibocsátásának negyede az épületek hibájaként kerül a levegőbe. Károly tehát jó helyen keresgél problémák után, ám eddigi megoldásai paradox módon fantáziátlannak bizonyultak ahhoz, hogy valóban beváljanak. Lakóházterve túlságosan cizellált és drága a realitásokhoz képest; a hatvanmilliós Britannia lakásproblémáira pedig a Poundbury-típusú, öt-hatezer fős vidéki települések nem jelentenek megoldást. Amennyiben valóban segíteni akar országán, Károlynak valós problémákra kellene koncentrálnia. Lehet, hogy akár az uralkodás helyett is.

építészet, egyesült királyság, nagy-britannia, örökségvédelem, ökoépítészet, andrés duany, károly herceg, leon krier, II. erzsébet Icon_print

A Károly által megvásárolt polgárház az erdélyi Szászfehéregyházán.

Károly herceg 2003-ban, egy ománi látogatáson.

Károly alapítványának terve az energiatakarékos családi házhoz.

károly herceg poundbury magazin

Árkádos ház Poundbury-ban az első építési fázisból.

Poundbury főtere, autókkal.

Poundbury tűzoltóállomása befejezés előtt, 2008 őszén.

Utcakép tradicionális stílusban épített házakkal Poundbury-ben.

Épülőfélben levő házak Poundbury-ben.

Poundbury-t hatezer fősre tervezik.

A Károly elképzelései alapján épített Poundbury

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317