Logomain

Kiebrudalnák a nyugati építészeket Mekkából

By Rénes Judit 2008. december 16. 15:25

szerk at hg dot hu

Hiába élvezi Mekka tervezett modernizálása Abdullah király támogatását, egy neves szaúdi építész távol tartaná felkért világhírű nyugati kollégáit a nagyszabású fejlesztési projekttől. Szami Angavi tiltakozását mások is osztják, mondván, hogy kívülálló szakembernek nincsen keresnivalója az iszlám legszentebb városának átalakításában.

Hiába élvezi Mekka tervezett modernizálása Abdullah király személyes támogatását, egy neves szaúdi építész távol tartaná felkért világhírű nyugati kollégáit a nagyszabású fejlesztési projekttől. Szami Angavi tiltakozását mások is osztják, mondván, hogy kívülálló szakembernek nincsen keresnivalója az iszlám legszentebb városának átalakításában.

Mekkax120130601-27858-1c3nyxc.gallery

Két héttel ezelőtt óriási visszhangot váltott ki a hír, hogy a szaúdi uralkodó a globális építészet legkeresettebb női és férfi sztárját, Zaha Hadidot és Norman Fostert bízta meg a 356 800 négyzetméteres mekkai mecsetegyüttes korszerűsítési koncepciójának kidolgozásával. Feladatuk az, hogy a jelenleg 900 ezres befogadóképességű al-Harám nagymecset kapacitását másfél millióra, illetve az új bővítésekkel együtt fokozatosan hárommillióra növeljék. A városszerkezet átalakítását a hádzs idején érkező zarándoktömeg fogadásának szempontjai indokolják, ugyanis Mekka sok éve elszállásolási gondokkal küzd. 

A konkrét részleteket egyelőre a legszigorúbb titoktartás övezi, de a sokmilliárd fontos projekt szereplőinek névsora heves tiltakozást váltott ki szaúdi berkekben – szokatlan módon, mivel a fejlesztésre maga az uralkodó adta áldását. Az egyik legnevesebb hazai építész, Szami Angavi nyilatkozata szerint meglepetéssel és felháborodással értesült arról, hogy kívülállók terveznék át az iszlám első számú szent helyét. „Mély érzelmi kötődés és alapos ismeretek nélkül nem lehetséges átalakítani egy ilyen jelentőségű várost” – mondta a The Times napilapnak a szakrális építészet elismert szakértője.

A modernizációs projektben a Pritzker-díjas Zaha Hadiddal és Norman Fosterrel együtt 18 vezető építész- és mérnökiroda, valamint kivitelező cég vesz részt. Szakmai tudásukat nem vonják kétségbe, ám vallási és politikai jellegű problémákkal szembesülhetnek a helyszínen. Néhány társával együtt kivétel lehet az arab származású, régóta Nagy-Britanniában élő Hadid, aki Irakban született, és behatóan ismeri az iszlám kultúrát. A felkért szakértők többsége nem muszlim hitű, ezért elvileg be sem léphetnek a szent város területére.

Szami Angavi ugyanakkor hangsúlyozta: nem a nyugati jelenlét ellen van kifogása, hanem a mecsettervezés lényegét megérteni és megélni képes szaúdi szakembereket szeretné látni résztvevőként. Az 59 éves specialista Amerikában és Nagy-Britanniában szerezte meg egyetemi fokozatait, majd 1975-ben visszatért hazájába, hogy a mekkai örökség megőrzésének szentelje pályafutását. A kritika első számú címzettje, Norman Foster nem kívánt reagálni a felvetésekre.

Angavi a konzervatív királyságban azon kevesek egyike, akik adott esetben nyíltan bírálják Abdullah király és tanácsadói döntését, és ezzel most nincsen egyedül. Az elmúlt évek építkezési lázának ugyanis Mekka több száz történelmi épülete áldozatul esett, helyüket pedig a tehetősebb zarándokokat kiszolgáló felhőkarcoló-szállodák és lakótornyok vették át. Szaúd-Arábia egyik legnagyobb hitelintézete szerint 2012-ig 15 milliárd fontot ruháznak be a szent város infrastruktúrájába. Mintegy 130 hi-tech felhőkarcoló épül fel, amelyek közül kiemelkedik a modern és klasszikus formákat ötvöző Abrádzs al-Bajt hét toronyból álló együttese.

A központi rész a maga 485 méterével a világ hetedik legmagasabb épülete lesz 2009-es elkészültekor. Már üzemel a beruházás első, 13 milliárd dolláros fázisának keretében felépült bevásárlóközpont, monitorokon futó reklámfilmekkel, neonfényekkel, gyorséttermekkel. A luxusmárkákkal zsúfolt komplexumban jövőre várhatóan napi 200 ezer látogató fordul majd meg. Az ingatlanárakról sokat elárul, hogy az al-Harám mecsetre és a Kábára néző háromszobás apartman 5 millió dollárba kerül. A zarándokok fogadásának elsőbbsége, valamint a beruházások busás haszna miatt úgy látszik, hogy Szami Angavi érveivel vesztésre áll a mekkai modernizációs csatában, amelynek tétje az, hogy megfelelő választ adjon a várost alapvetően átalakító, világnézeti kérdéseket is feszegető változásokra.

építészet, felhőkarcoló, mecset, zaha hadid, városfejlesztés, norman foster, foster & partners, iszlám, szaúd-arábia, mekka, al-harám, hádzs, zarándoklat, szakralitás, szami angavi Icon_print

A mekkai Abrádzs al-Bajt héttornyú üzleti és lakókomplexuma napi 200 ezer látogatót vonz majd

Reggeli ima Mekka nagymecsetében, az al-Harámban, amelyet nyugati sztárépítészek segítségével bővítenek ki

A mekkai zarándokok a hádzsot záró tavaf szertartást végzik a Kába körül

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317