Logomain

Lassan készül a kazahsztáni óriássátor

By Kovács Dániel 2008. december 15. 17:08

szerk at hg dot hu

Az eredeti tervek szerint 2008 végére már lakhatónak kéne lennie, de késik a legismertebb brit építész, Sir Norman Foster kazahsztáni óriássátora, a Khan Shatyry. A kazah főváros, Astana legújabb futurisztikus ékkövének építése a napokban mérföldkőhöz érkezett: felállították a tartószerkezet középpontjaként szolgáló, 150 méter magas oszlopot. <br/>

Az eredeti tervek szerint 2008 végére már lakhatónak kéne lennie, de késik a legismertebb brit építész, Sir Norman Foster kazahsztáni óriássátora, a Khan Shatyry. A kazah főváros, Astana legújabb futurisztikus ékkövének építése a napokban mérföldkőhöz érkezett: felállították a tartószerkezet középpontjaként szolgáló, 150 méter magas oszlopot.

Kesz20130601-27858-3byvrg.gallery

Ez volt a nagyszabású építkezés legkritikusabb fázisa. A 2000 tonnás, háromlábú fémszerkezetet négy óriásdaru emelte a helyére december 11-én. A szerkezetet körülölelő, többszintes betonhéj nagyrészt már elkészült; a következő nagy munkafázis a sátor kupoláját alkotó EFTE-fóliarétegek felhúzása. A tervek szerint 2009 júliusára befejeződhet az építkezés.

Az Astana új várostengelyének északi végén elhelyezkedő, hatalmas épületben üzletek, vendéglátóegységek, sportközpont és fürdő is lesz, valamint egy fedett park. A sátorépítmény legfőbb célja, hogy a fővárosiaknak a zord, olykor mínusz negyven fokos kazah télben is legyen hol kikapcsolódniuk. A Khan Shatyry az eddigi legnagyobb projekt Astanában, amelyet Nurszultan Nazarbajev kazah elnök módszeresen, világhírű építészek segédletével épít át. A Budapesten is dolgozó Foster + Partners-nek ez a második épülete itt: az első, a piramis alakú konferenciaközpont 2006 végére készült el, és ennek sikere nyomán kapták az újabb megbízást.

építészet, norman foster, foster & partners, khan shatyry, kazahsztán, astana Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317