Logomain

A Truman Show építésze példát mutatna Britanniának

By Kovács Dániel 2008. december 12. 11:13

szerk at hg dot hu

Harcostársat kapott a modern építészet elszánt ellensége, Károly walesi herceg, mégpedig az új urbanizmus egyik kulcsaalakjaként számon tartott Andrés Duany személyében, aki a minap 64 pontban foglalta össze a brit architektúrának az elmúlt fél évszázadban elkövetett hibáit. Duany legismertebb műve a floridai Seaside lakóközösség, amely a Truman Show című film forgatási helyszíneként is szolgált. <br/>

Harcostársat kapott a modern építészet elszánt ellensége, Károly walesi herceg, mégpedig az új urbanizmus egyik kulcsaalakjaként számon tartott Andrés Duany személyében, aki a minap 64 pontban foglalta össze a brit architektúrának az elmúlt fél évszázadban elkövetett hibáit. Duany legismertebb műve a floridai Seaside lakóközösség, amely a Truman Show című film forgatási helyszíneként is szolgált.

120130601-27858-1w93mcs.gallery

Duany azzal vádolta meg a kortárs építészet legnagyobbjait, név szerint is említve Richard Rogers-t, Frank Gehry-t, Zaha Hadidot és Peter Eisenmant, hogy irreleváns munkáik nemcsak technológiailag és szociálisan diszfunkcionálisak, de az építészek nem törődnek azok növekvő népszerűtlenségével sem. Az építész-urbanista a műkedvelő új generációk összefogását sürgette a 21. század új urbanisztikájának érdekében. Duany jó példaként saját munkáit: a már említett, a helyi építészeti hagyományokat újraértelmező floridai Seaside-ot és a Károly herceg és Leon Krier tradicionális urbanista közreműködésével épített, a brit architektúra évszázadaiból merítő dorseti Poundbury-t hozta fel.

Az amerikai urbanista kitörése heves reakciókat váltott ki azon britek részéről, akik hajlandóak voltak komolyan venni. Sunand Prasad, a Royal Institute of British Architects elnöke egyszerűne álmodozónak minősítette Duany-t, aki „egy idegen világban él”. A viták folytatódnak majd a modernisták és az Új Urbanizmus mozgalmát 1993-ban megalapító Duany hívei közt – valószínűsíti a Guardian. Annál is inkább, mivel Duany listája alapjaiban kérdőjelezi meg a kortárs építészet princípiumait; szerinte többek közt fel kell hagyni a túlságosan transzparens homlokzatok építésével, mert lehetetlen mögöttük rendet tartani; kerülni kell a mesterkélt, túlságosan egyenes utcákat és persze mellőzzük a „divatos” építészetet, mert azt hamar meghaladja az idő.

Duany beszédét egyébként arra az időpontra rögzítették, amikor nyilvánosságra hozzák eddigi legnagyobb angliai projektje, egy új hertfordshire-i város tervét.

építészet, egyesült királyság, urbanisztika, anglia, andrés duany, károly herceg, seaside, poundbury Icon_print

Archaikus házak az 1993 óta épülő dorset-i Poundbury-ben.

Poundbury Károly walesi herceg aktív közreműködésével jött létre.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317