Logomain

Jégeralsóról neveznék el Kínában az új tévészékházat

By Kovács Dániel 2008. december 11. 21:08

szerk at hg dot hu

Nemcsak Budapest nyelt sokat a Chuck Norris-híd miatt, de Peking is megkapja a magáét az olimpiára készült létesítmények kapcsán. A központi stadion még megúszta a Madárfészek becenévvel, míg az Úszócsarnok a szinte nemesiként minősíthető Vizeskocka névre hallgat. Az állami televízió új székházának állandósult névkeresési mániája azonban nem várt eredménnyel járt: a kínaiak egy részét az épület egy nagydolgozó férfi lábaira emlékezteti. <br/>

Nemcsak Budapest nyelt sokat a Chuck Norris-híd miatt, de Peking is megkapja a magáét az olimpiára készült létesítmények kapcsán. A központi stadion még megúszta a Madárfészek becenévvel, míg az Úszócsarnok a szinte nemesiként minősíthető Vizeskocka névre hallgat. Az állami televízió új székházának állandósult névkeresési mániája azonban nem várt eredménnyel járt: a kínaiak egy részét az épület egy nagydolgozó férfi lábaira emlékezteti.

Cctv_koolhaasvagott20130601-27858-1j5fbwo.gallery

A Nagy Jégeralsó-ház. Ha nem is rendszerkritika, mindenképp kínos fricska a kínai hatóságok felé, hogy a kínai nethasználók körében momentán ez a legnépszerűbb becenév az állami televízó Rem Koolhaas holland építész által tervezett, formabontó új székházára. A két, a földszinten és a magasban megtört vízszintes szárnyakkal összekapcsolt toronyból álló komplexum a világ egyik legdrágább épületeként az idei olimpiára készült el.

A hivatalosságok ugyanis maguk is keresnek könnyen használható nicknevet az angolul CCTV néven emlegetett épületre. Az eddig általuk elfogadhatónak talált verziók közt olyanok szerepelnek, mint a Tudás Ablaka, Boldog Geometria, A TV Rubik-kockája vagy A Szerencse Nagy Kapuja. A legnépszerűbbne ezidáig a Nagy Sarok tűnik. A kínai netezők körében azonban ennél is kedveltebb néhány más verzió, köztük a Nagy Jégeralsó-ház. Sőt: sokak szerint ez nem túl vulgáris ahhoz, hogy hivatalos becenévként alkalmazzák.

A Shanghai Times illusztrációja alapján azonban ez kevéssé valószínű. A lap egy, a toaletten dolgát végző, letolt nadrágú ember képével illusztrálta, miért is állna helyt a Nagy Jégeralsó-ház neve. Ez viszont a kínai állami televízió vezetőségének aligha fogja elnyerni a tetszését.

építészet, rem koolhaas, oma, peking, magasház, cctv Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317