Logomain

A világ legdrágább építészeti projektjei 2008-ban

By Martinkó József 2008. december 10. 16:22

szerk at hg dot hu

Cctv_koolhaasvagott20130601-27858-50v27f.gallery

Rem Koolhaas CCTV Peking

Cern_afpvagott20130601-27858-1f05yk9.gallery

CERN LHC

Gm_toronyafpvagott20130601-27858-95hdpf.gallery

GM toronyház New York

Heathrowt5_afpvagott20130601-27858-1cpqr4.gallery

Richard Rogers építész Heathrow terminál 5

Madarfeszek_afpvagott20130601-27858-kca29c.gallery

Herzog és de Meuron Madárfészek stadion Peking

Megyeri_vagott20130601-27858-1tl0gi8.gallery

Megyeri híd

Palmdubaiafpvagott20130601-27858-q0fk38.gallery

Pálma sziget Dubai

Pekingt3vagott20130601-27858-ghigke.gallery

Sir Norman Foster Pekingi Nemzetközi Repülőtér 3-as terminál

Swfc_sanghaj_vagott20130601-27858-1yafgi7.gallery

SWFC toronyház Sanghaj

Az elemzők immár közhelyszinten kezelik a tényt, hogy a jelenleg zajló pénzügyi világválság forrása a jelzálog hitelekből finanszírozott ingatlan konjunktúra volt, ami jelentős részben az építőiparban, építészetben megjelenő spekulatív tőke mennyiségére volt hatással. Leegyszerűsítve ez azt is jelenti, hogy a világgazdaságból, főképpen a tőzsdéről és az olajiparból származó profitot építészeti szuperprojektekre, vagy pusztán “mezítlábas” ingatlan bizniszekre költeni tömegsporttá vált a gyors pénz világában. 2008 talán az utolsó olyan év amiben kolbászból volt a födémgerenda.

Sanghaj SWFC toronyház
Idén készült el a világ legmagasabb toronyháza is a Sanghaj World Financial Center. A 492 méter, 377 ezer négyzetméter összterületű torony mintegy tíz évig épület, több leállás hátterében pénzügyi okok húzódtak meg, míg a sörnyitóra emlékeztető emeleti megnyitás formája kapcsán zajló vita, újabb késedelmet okozott. Az épület tervezője a Kohn Pedersen Fox iroda volt, William Pedersen irányítása alatt. A Wikipedián közölt adat szerint 1,2 milliárd dollárba került az épület a 2008-as árakon, ám a tíz éves árfolyam ingadozás miatt nehéz a pontos összeget megbecsülni.

Nagy hadronütköztető (LHC)
Hat milliárd dollárba került és idén készült el a CERN központi laboratóriumának 27 kilométer hosszú alagútban futó épülete. A részecskefizikai kísérletek terepéül szolgáló részecskegyorsító objektum Genftől néhány kilóméterre található. Jelenleg az első beindításon túlvagyunk, ám a hatalmas és igen bonyolult szerkezetet, egy üzemzavar okán, néhány hónapnyi kényszerszünetre kárhoztatták.

Pekingi Nemzetközi Repülőtér 3-as terminálja
Mintegy 2,7 milliárd dollárra becsült költségen épült meg Peking repülőterének bővítése, amit az angol Sir Norman Foster vezette iroda és az ARUP mérnökiroda tervezett. A londoni Heathrow új ötös termináljánál 17%-kal nagyobb összeterületű, majdnem egy millió négyzetméteres épület legbonyolultabb egysége, a poggyásztovábbító rendszer 240 millió dollárba került. A reptérhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések értéke valószínűleg még három-öt milliárd dollár volt.

A londoni Heathrow repülőtér 5-ös terminálja
A HOK International és a Richard Rogers vezette, Rogers, Stirk, Harbour & Partners, tervei alapján idén készült el a világ legnagyobb repülőterének új terminálja, ami 8,6 milliárd dollárba került. A kizárólag British Airways gépeket fogadó új terminál poggyásztovábbító rendszere óránként 12 ezer bőrönddel birkózik meg.

CCTV Pekingben
A holland származású Rem Koolhaas és OMA elnevezésű építészstúdiója jegyzi a szakmai körökben is rengeteg vitát kiváltó CCTV, azaz a Kínai Központi Televízió új, 381 ezer négyzetméter összterületű pekingi toronyházát, aminek építési költségét 900 millió dollár körüli összegre, azaz mintegy 184 milliárd forintra becsülik. A sajátos statikai helyzetben szerkesztett, önmagába záródó formát iszonyatos mennyiségű acélszerkezet beépítésével lehetett csak elérni, ráadásul az épület alapozása is minden eddigi mértéket felülmúló összegbe került.

Madárfészek stadion
A 2008-as pekingi nyári olimpia valódi jelképe lett két svájci építész, Jacques Herzog és Pierre de Meuron 423 millió dollárba, azaz 87 milliárd forintba kerülő “madárfészek” stadionja. A világ legnagyobb acélszerkezeteként számontartott épület a játékok idején 91 ezer férőhelyes volt, egy részét mostanában alakítják bevásárló-, és szórakoztatóközponttá.

Palm Jumeriah pálmasziget
A nyolcszáz futballpályányi területű, öt kilométer hosszú, a különféle szigetíveket háromszáz híddal összekötő mesterséges tengeri földnyelv a holland Van Oord iroda irányítása alatt épült fel. A majdan három pálmaalakú szigetcsoportból álló beruházás értéke, az összes eladott villa és felépített mintegy 28 darab hotel révén 12,3 milliárd dollár lesz, míg az idén átadott Palm Jumeriah szigetcsoport és az Atlantis luxushotel a becslések szerint 1,6 milliárd dollárba került. Bár nem egyetlen épületről van tehát szó ebben az esetbe, ám listánkra ez a projekt mindenképpen felkívánkozott.

Megyeri híd
Hazabeszélünk, amikor arról írunk, hogy országunk új mérnöképítészeti büszkesége, az M0-ás északi szakaszához kapcsolódó Megyeri híd 63 milliárd forintba került. Az 1861 méter hosszú, ferdekábeles híd statikai terveit Hunyadi Mátyás, míg a részletterveket Kisbán Sándor készítette, Benczur László koordinálta a híd építészeti kialakítását.

GM torony Manhattan
Hogy a listánkon egy rekord eladásról is legyen szó, 2008 májusában minden eddiginél több pénzt fizettek ki egyetlen épületért akkor, amikor is 2,9 milliárd dollárért megvette a New York-i, ötven emeletes Generals Motors toronyházat a Mortimer B. Zuckerman vezette, részben kuvaitiak, katariak és az azóta csődvédelembe menekült Goldman Sachs alkotta konzorcium. Az Ötödik sugárút és az ötvenkilencedik utca sarkán álló épület Edward Durell Stone és Emery Roth & Sons tervei alapján épült fel 1968-ban. 

építészet, dubai, heathrow, cctv, foster, koolhaas, herzog, de meuron, rogers, cern, megyeri híd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317