Logomain

Építészet a deszkásoknak

By Kovács Dániel 2008. december 10. 21:12

szerk at hg dot hu

Habár a hivatalos szöveg szerint gleccserek ihlették a norvég főváros új, elegáns operaházának formáit, a tervező iroda munkatársa a sajtónak elárulta: nem geográfusokkal, hanem gördeszkásokkal konzultáltak a lejtős, bejárható tetők kiképzéséhez. A gesztus meglepő, de gyakoribb, mint gondolnánk: korábban a brit Foreign Office Architects és Zaha Hadid is kikérte már a deszkások szakvéleményét.

Oslo20130601-27858-1fglfpx.gallery

Az építészek többnyire megóvni igyekeznek munkáikat a gördeszkások várható „pusztításától”. Ám ez a trend a hajlított és tört síkokból összeállított homlokzatok, a folding és a wrapping építészeti technikáinak népszerűsödésével megfordulni látszik. Ezek a metódusok ugyanis nem egy esetben köztérként használható tetőfelületeket eredményeznek, amelyek ideálisak a utcai sportokra.

A legutóbbi ilyen példa a norvég Snøhetta oslói operaháza, amelyet a kulturális épületek kategóriájában utóbb World Architecture Award-dal díjaztak. Az iroda munkatársa, Simon Ewings a Wired magazinnak elárulta: a létesítmény földre ereszkedő, lejtős tetejánek kiképzésénél több gördeszkással konzultáltak. A kialakított felületek, az alacsony lejtésű lépcsők szélei, a gyalogosrámpák és a márvány párkányok több kulcstechnikának is megfelelnek, így gyakorlópályaként is használhatóak.

A Snøhetta az anyagok kiválasztásánál is figyelembe vette a jövőbeli használati funkciókat: az akusztikailag érzékeny terek, így a színházterem feletti szakaszt rusztikus márvánnyal burkolták, amelyet nehéz gördeszkázásra használni, ám máshol sima, jól kerekezhető felületeket képeztek ki. Az iroda vezető építésze, Peter Dang a három láb széles, füstszínű kővel burkolt korlátot ajánlja kifejezetten a deszkások figyelmébe. „Csak arra kell figyelni, hogy befelé ess” – figyelmeztet Dang.

A Snøhetta gesztusa ritka, de nem egyedülálló. A londoni Foreign Office Architects (FOA) 2006-ban egy barcelonai park kialakításánál vette igánybe a gördeszkások segítségét. A hivatalos indoklás ugyan az volt, hogy a kővel borított, változatos felületek a növényzetet óvják a sós tengervíztől – ám valójában ideális gyakorlóterepként szolgálnak. A világhírű Zaha Hadid hasonló gesztust tett a wolfsburgi Phaeno Science Center tervezésénél. Az épületet körbeölelő teret geometrikus formák tagolják, amelyek kifejezetten a gördeszkások ínyére szolgálnak.

építészet, zaha hadid, foa, foreign office architects, oslo, norvégia, snohetta, barcelona, wolfsburg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317