Logomain

Megmutatjuk az új szombathelyi színházat

By Kovács Dániel 2008. december 2. 15:13

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-1qr8mcv.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz cikkép

Magazin20130601-27858-v6ff2.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz magazin

1_m20130601-27858-15r9vmw.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

2_m20130601-27858-1ecc9x1.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Makett1_m20130601-27858-1q92obp.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Makett2_m20130601-27858-1nel3i9.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Rajz1_m20130601-27858-14x0txd.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Rajz2_m20130601-27858-2t1d2h.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Rajz3_m20130601-27858-5hxdbv.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Rajz4_m20130601-27858-fzsmvo.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Rajz5_m20130601-27858-on05fe.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

Galeria20130601-27858-1n4jo70.gallery

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz galéria

A Zsuffa-Kalmár építésziroda nyerte a Szombathely új kőszínházának megtervezésére kiírt építészeti és városrendezési ötletpályázatot. A terv egyelőre csupán a tér kiképzésében és az új színházépület tömegformálásában irányadó, ám az máris kitűnik, hogy a teátrum meghatározó kortárs színfoltja lehet az ezen a téren mostanában egyébként is éllovas Szombathelynek.

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem a legismertebb magyar műhelyek közé tartozik. Budaörsi városházájukkal a nemzetközi színtéren is komoly feltűnést keltettek, és évről-évre bekerülnek a Média Építészeti Díj elismertjei közé is. A szombathelyi Weöres Sándor Színház épületének és környezetének rendezésére kiírt ötletpályázaton munkájuk szerteágazó volta és a meglévő környezeti elemek szinte költőien kimódolt újrafelhasználása. Az alábbiakban a terv műleírásából olvashatóak részletek.

"Tervünk lényegi eleme a homlokzati karakter megfogalmazása, legtöbbet annak szellemi tartalmával foglalkoztunk. A helyszín ismertetésekor már kiemelt folytonosságot kerestük, egyúttal a színház építésének idejét is bekapcsoltuk a kész állapot értelmezésébe.

A XXI. század építészeti arculata kialakulóban van, de a várakozások szerint alapvető változást a környezettudatos gondolkodás építészeti megfogalmazása hozhat. Ezen a területen a közeljövőben dinamikus fejlődés prognosztizálható, melynek ma még csak az iránya sejthető. Tervünk erre az építészeti helyzetre is reagálni kíván, egy költséghatékony, nem a csúcstechnikára alapozott, szellemében európai, megvalósulásában a jelenkor lehetőségeit figyelő megoldással.

Mivel a Rendelőintézet használata a közeljövőben megszűnik, elhelyezkedése, alaprajzi- és térrendszere alkalmatlan a színházi funkció befogadására, elbontását javasoljuk, építészeti és városképi értékei ellenére is. Ugyanakkor arra törekszünk, hogy jelenléte ne múljon el nyomtalanul.
Az épület bontásakor az összes szóba jöhető anyagot meg kívánjuk menteni. Ennek részletes ismertetése itt nem lehetséges, de a homlokzati kőburkolat bontásának történetével a teljes bontási folyamat szellemét mutatjuk be. A 2000 m2-nyi jó minőségű mészkő burkolat nagy része (közel 90%-a) megmenthető. A bontás során az elemeket méretük és sérültségük állapota szerint a helyszínen külön depóniákban kell tárolni. E példamutató, pontos, szisztematikus munka az egész építési folyamatra is kihat. Az osztályozott elemeket a helyszínen meg kell tisztítani, a repedt darabokat el kell törni, más osztályba kell sorolni. A munkafolyamat végén, mennyiségi elemzés után válik véglegessé a kőburkolat kiosztása, melynek alapelve a következő: A terepszintről indulva a legkisebb törött elemek épülnének be vízszintesen, tehát 1,5 cm-es oldalukat mutatva, soronként folyamatosan haladva. Ez a lábazati sáv kiegyenlítő betonrétegekkel és hátbetonkiöntéssel készül, tartós, vandál-biztos felületet képez, faktúrája erős szellemi kapcsolatban áll a Sportház lábazati terméskő-burkolatával. Ezen a szakaszon az összes hulladéknak tűnő anyag elhasználható, a hulladék-arány kedvezőbb lesz, mint az újonnan vásárolt kőburkolat kálója. Ezután soronként egyre nagyobb elemek következnek, akár néhány soronkénti sormagasság váltással. Végül a legépebb, teljes magasságú elemek kerülnek sorra. Az így kialakuló homlokzati hierarchia az értő szemnek a történeti építészet homlokzatszerkesztési elveit is felidézi (Palazzo Strozzi, Firenze 1489).

A folyamat legfőbb jelentése: az idő beépülése a falakba. 

»A jelenség-idő minden percében egyformán jelen van a keletkezés, folytatódás, pusztulás, mint véges mása a végtelen teremtésnek, létezésnek; de a teremtés, fönnmaradás, végítélet nincs meg benne. A jelenség-idő nem végtelen, mégsincs kezdete és vége, akár a körnek. «
(Weöres Sándor: A teljesség felé) 

Ugyanezt a homlokzatképzést kapja a Sportház előcsarnokának elbontása után üresen maradó homlokzati felület nagy része.

Ez az alapgondolat befolyásolja (befolyásolhatja) az építés ütemezését is. Elgondolásunk szerint először az étterem-kávéház-városi kiállítótér épülne meg, nyers, szerkezetkész-szerű állapotig, alkalmassá téve a bontási és építési folyamat kiállításszerű bemutatására. Az épület Károlyi Antal építész kiállításával nyílna meg, bemutatva az 1963-ban épült Művelődési és Sportház, valamint az 1964-ben épült megyei Szakorvosi Rendelő intézet eredeti terveit is, a megépült állapot pontos dokumentálásával. Ezután méltó módon elkezdhető a bontási folyamat. A kiállítások folyamatosan a kultúra, a színház és az építés tágas szellemi közegében mozognának. Például:
- Kortárs mozgásszínház építőipari gépek bevonásával.
(Pl.: Philippe Priasso, Compagnie Beau Geste, Pas de deux with a digger)
- Zeneművekre komponált toronydaru-mozgás-színház.
- A kőanyag deponálásának és csomagolásának képzőművészeti igényű (de költségkímélő) megfogalmazása, esetleg e tárgyban kiírt képzőművészeti pályázat. Stb.
Így a helyszín bevonulna a városi (és talán az országos, ill. nemzetközi) kulturális közegbe.

Időközben a kő átváltozása is nyomon követhető lenne a lakosság értő figyelme mellett.

Az épület másik fő homlokzati anyaga: speciális módon grafikailag kezelt, színes, szitázott üvegfelület. Ez az anyag kerül az előcsarnok és a foyer földszinti homlokzatára a területen kanyargó »zöld híd« mellvédjére, valamint az étterem-kávéház-városi kiállítótér végleges emeleti homlokzatára. Ez a mai nyelven beszélő, informatív felület akár ellenpontként is felfogható módon egészíti ki a kőburkolat időtlenségét. Fontosnak gondoljuk az épületegyüttes esti megjelenését, ezért az üvegfelület háttérvilágítást kap, ezzel részben a térvilágításra és a park kivilágítására is megoldást kínál.”

színház, pályázat, magyarország, kalmár lászló, zsuffa zsolt, zsuffa és kalmár építész műterem, szombathely, terv Icon_print

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz cikkép

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz magazin

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz

A Zsuffa-Kalmár Építész Műterem terve a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317