Logomain

Valóra vált álmok a skanzenban

By Kovács Dániel 2008. november 28. 16:23

szerk at hg dot hu

Vasutallomas_bovitmennyel_kesz20130601-27858-1gfgf3d.gallery

A szentendrei skanzen tervezett új bejárati épülete.

Allomas_felul_kesz20130601-27858-y4sfyx.gallery

A bejárati épület részben a mezőhegyesi állomás pontos mása lesz.

Vasutmozdony_kesz20130601-27858-106addx.gallery

A skanzenvasúton egy 1927-es mozdony robog majd.

Magazin20130601-27858-1wvp0ae.gallery

Skanzen Szentendre magazin

Már javában zajlanak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ismertebb nevén a skanzen bővítési munkálatai, több mint 2,2 milliárd forint értékben. A beruházás több szempontból is mérföldkő: ez a múzeum eddigi legnagyobb egyidejű bővítése, és ez az egyik első uniós forrásokból támogatott kiemelt projekt, amelynek már folynak a munkálatai.

Az átlagos vendéget azonban vélhetőleg jobban érdeklik ennél azok a látnivalók, amelyekkel az ország legnagyobb szabadtéri múzeuma már részint 2009 áprilisától gazdagodik. Ezek pedig számosak. Elkészül az észak-magyarországi falu tájegysége, amely több mint negyven épülettel az Ipoly és a Bodrog közének hagyományos nép életmódját mutatja be. Megvalósul a Skanzenvasút, amely megoldást kínál a hatvan hektáros (a Margitszigetnél csak kicsit kisebb) múzeum bővülésével egyre égetőbb közlekedési problémára. A szűkössé vált régi helyett készülő új bejárati épület már 2009 áprilisától fogadja a látogatókat, és Nyitott Muzeológiai Műhely létesül egy ugyancsak új tömbben.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap bőkezűségének köszönhetően 2007-2008-ban több országos jelentőségű, kiemeltnek nevezett projekt indulhatott Magyarországon. Sajnos az egyik, ha nem a legfontosabb, a budai Vár fejlesztése és ennek emblematikus eleme, a Dísz téri romépület rekonstrukciója zátonyra futott a politikai csatározások tengerén. A legtöbb fejlesztés, úgy tűnik, sikeresebben navigál: nemrég megkezdődött Balatonfüred újjáépítésének második üteme, folyik a Szépművészeti Múzeum bővítésének előkészítése, a Zeneakadémia gondosan tájékoztatja a nagyközönséget tízmilliárdos megújulásának minden részletéről, és legújabban a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárta a köz elé a szorgos munka eddigi gyümölcseit.

A fejlesztésekkel a skanzen, amely 2,222 milliárd forinttal gazdálkodhat, elébevág a majdani igényeknek, köztük a leginkább sürgetőnek: a folyamatos bővülés következtében jelentkező helyszűkének és közlekedési gondoknak. Előbbire az új bejárati épület jelenthet megoldást. Tervei rendhagyó módon jelenítik meg a múzeom igazgatásának építészeti filozófiáját, amely a „kerítésen belül csakis korabeli, kerítésen kívül csakis kortárs” alapelvet tükrözik.

A főépítmény Mezőhegyes 19. század végén épült, ma már védett vasútállomásának pontos másolata lesz, két okból: a területhez legközelebb eső tájegység az alföldi mezőváros, valamint itt lehet majd felszállni a skanzenvasútra is. A fő közönségforgalmi terek azonban egy földszintes, modern szárnyban kapnak helyet, amely a remények szerint megbirkózik a programok esetén több tízezresre duzzadó látogatószámmal is. Itt többek közt parkoló, csomagmegőrző, pelenkázó és kerékpártároló is hozzáférhető lesz. A terveket Nagy Gergely és Magyar-Nagy Mariann, a Pannonterv építészei tervezték, akik a hőgyészi Apponyi-kastélyszálló felújításával győzték meg alkalmasságukról Cseri Miklós főigazgatót.

A skanzen fejlesztésének legnagyobb visszhangot kiváltott eleme a kisvasút, amely a tervek szerint a főépülethez hasonlóan 2009. áprilisától már működőképes lesz. A 2,2 kilométeres pálya a szentendrei lankák közt az összes megépült tájegységet összekapcsolja; a vonat négy-ötszáz forintos napijeggyel lesz igénybevehető. A múzeum munkatársai Szentesen találtak rá arra a Ganz-Jendrassik-féle motorvonatra és kocsijaira, amelyek annak idején bolgár importra készültek, de sosem hagyták el az országot. Most felújítva korhű kiegészítőivé válnak a skanzennak. Bár a kocsik megőrzik korhű külsejüket, a beszerelt lifteknek és az akadálymentesített peronoknak köszönhetően a mozgássérültek és a babakocsisok számára is könnyen használhatóak lesznek.

Az Észak-Magyarország vidéki életét bemutató új épületcsoport a 2006-ban elkészült felföldi mezőváros mellett épül fel, így e nagytáj építészeti képe teljessé válik. A 11 lakóházat és harminc melléképületet ötezer, javarészt az elmúlt időszakban gyűjtött tárggyal rendezik be. A tájegység részeként épül fel az a magtárépület, amely a Nyitott Muzeológiai Műhelynek, oktatási helyiségeknek, kiállító- és rendezvénytermeknek ad otthont.

Mivel az új tájegység épületei fűthetőek lesznek, a magtárral és az ugyancsak egész évben használható skanzenvasúttal az intézmény régi álma válik valóra: az egész éves nyitvatartás. Ez és a tervezett új programok a skanzen magyar szinten egyébként is kiemelkedő, évi kétszázezres látogatószámát 270-300 ezer köré emelheti.

A múzeum vezetése a mindössze két év alatt megvalósuló fejlesztés eredményeit hosszú távon is szeretné kamaztoztatni, épp ezért a GFK Hungária Piackutató Intézet segítségével átfogó vizsgálatot is folytatnak. A nemrég lezárult első fázisból kiderült: a szentendrei skanzen ismertsége a lakosság körében 39%-os, ami nemzetközi szinten is kiemelkedőnek minősül. A magyarok ötöde állítja, hogy már járt az intézményben, és az egyszer odalátogatók közel negyven százaléka vissza is tér. A szabadtéri múzeum elsősorban a családostul érkezők és az iskolások körében népszerű. A vizsgálat az építési munkák 2010-es befejezése után zárul csak le, amelyek hatása a skanzen reményei szerint megmutatkozik az akkori eredményeken is.

Az építési munkák gőzerővel zajlanak, hiszen a bejárati épület jövő húsvétkor már látogatókat fogad. A múzeum emellett nemrég új honlapot indított, ahonnan elérhető a teljes digitalizált gyűjteményanyag. A jobb megközelíthetőség érdekében tervezik egy régi típusú Ikarusz-busz beszerzését; ez Budapestről egészen az intézmény kapujáig szállíthatná a látogatókat.

szentendre, magyarország, skanzen, szentendrei szabadtéri néprajzi múzeum, cseri miklós, nagy gergely, magyar-nagy mariann, pannonterv, kiemelt fejlesztések Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317