Logomain

Megnyílt a világ legszebb hajléktalanszállója

By Rénes Judit 2008. november 28. 17:26

szerk at hg dot hu

Szoba_aranybordurcsillar_faparketta_kilali_x20130601-27858-c32hts.gallery

Aranybordűr, kristálycsillár, szép bútorok és faparketta a Haus Schöneweide hajléktalanszállón

Elocsarnok_miriamkilali_x20130601-27858-1uwdnf6.gallery

A Haus Schöneweide előcsarnoka is jelzi a várható belső atmoszférát

Masodikhotel_newyorkkovetkezik_x20130601-27858-vx5zn7.gallery

A Haus Schöneweide a moszkvai után a második szép hajléktalanszálló, amit New Yorkban követ a harmadik

Elocsarnok_magazinkep20130601-27858-1mq091o.gallery

berlini hajléktalanszálló magazinkép 2

Faparketta, kristálycsillár, designbútorok a berlini Haus Schöneweidéban.

Linóleum, neonfény és lepattantság helyett faparketta, kristálycsillár, formatervezett bútorok és megnyerő belső terek fogadják a hajléktalanokat a berlini Haus Schöneweidéban. Ráadásul nem egyszeri jótékony uzsonna alkalmából, hanem állandó szállásként és hagyományteremtő jelleggel. Moszkvával nyitott és legközelebb New Yorkban terjeszkedik az emberséges és harmonikus környezetet biztosító hajléktalanszállók nemzetközi lánca, amelynek mindegyik tagját Miriam Kilali képzőművész tervezi.

Az orosz fővárosban sokan megdöbbentek, amikor először bemerészkedtek a teljes joggal a világ legszebb hajléktalanszállójaként hirdetett Hotel Marfinóba. A vidám színekkel kifestett, minőségi anyagokból épített ház ugyanis tényleg sokkal inkább szállodára hasonlít, mintsem a társadalom peremére szorult hajléktalanok otthonaként. A rendhagyó ötlet Miriam Kilali berlini képzőművész fejéből pattant ki, aki művészi eszközökkel akart a fennmaradást és a továbblépést ösztönző, harmonikus tereket létrehozni. A tervező a szépségnek az emberi lélekre gyakorolt hatására apellált: számtalan felmérés és tapasztalat bizonyítja, hogy az esztétikus, biztonságot nyújtó környezet erősíti a méltóság és a tisztelet érzését, ami a kiszolgáltatott helyzetűek esetében létfontosságú.

Az újonnan megnyílt dél-berlini szálló azonban még a moszkvait is felülmúlja. A német főváros déli részén egy volt ifjúsági szállodát alakítottak át Haus Schöneweide néven hajléktalanszállóvá. A sárga-kékre festett ház eleve kitűnik pasztellszínű szomszédai közül. A meglepetés beljebb még nagyobb, ugyanis hatalmas belmagasság, patinás terek, kékre és fehérre hangolt enteriőrök fogadják 21 férfilakójukat, akik valószínűleg még soha életükben nem laktak ilyen minőségű környezetben. Az aranybordűrök, kristálycsillárok és méretre készült, formatervezett bútorok még a nem hajléktalanok körében sem számítanak feltétlenül megszokottnak. A lakók ráadásul beleszólhattak a berendezés kiválasztásába, sőt egy-egy festményt ajándékba kaptak Miriam Kilalitól.

Az intézmény megnyitását még értékesebbé teszi az a körülmény, hogy számos akadály nehezítette a létrejöttét. A felkeresett támogatók egy része puszta pénzkidobásnak tekintette a projektet, mondván, hogy kár invesztálni a társadalom peremén lézengő alkoholbetegekbe. Mások abban kételkedtek, hogy korábbi környezetük után otthonuknak éreznék-e a hajléktalanok a szállodát. A végeredmény azonban minden ellenséges hangot elnémított. A házat működtető Gebewo szervezet és a lakók is el vannak ragadtatva, nemcsak esztétikailag, hanem attól is, hogy egyenértékű partnerként bántak velük az építkezés során, és részt vehettek jövendő lakhelyük megtervezésében. 

A szociális munkásként is dolgozó Miriam Kilali nemcsak művészileg, hanem pénzteremtőként is jegyzi a projekteket. Nem utolsósorban a működő moszkvai példára hivatkozva, 130 ezer eurót sikerült a szponzorokból begyűjtenie a ház átépítésének finanszírozására. Ma már senki nem legyint mosolyogva, amikor arról az álmáról beszél, hogy nemzetközi hajléktalanszálló-láncot hoz létre. A harmadikat New Yorkban készítik elő, utána pedig szépen sorban következik a többi.

design, építészet, moszkva, belsőépítészet, befogadó tervezés, berlin, hajléktalanszálló, szociális érzékenység, miriam kilali Icon_print

Aranybordűr, kristálycsillár, szép bútorok és faparketta a Haus Schöneweide hajléktalanszállón

A Haus Schöneweide előcsarnoka is jelzi a várható belső atmoszférát

A Haus Schöneweide a moszkvai után a második szép hajléktalanszálló, amit New Yorkban követ a harmadik

berlini hajléktalanszálló magazinkép 2

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317