Logomain

2008 legfontosabb építészeti versenyének győztesei itthon

By Martinkó József 2008. november 21. 09:57

szerk at hg dot hu

Kormnegy120130601-27858-pvanav.gallery

A kormányzati negyed látványterve

Ezust20130601-27858-wir4e1.gallery

Az ezüstérmes szlovéniai projekt.

Svajc20130601-27858-1hpjc9m.gallery

A harmadik helyen végzett svájci épület.

Kormnegy120130601-27858-fzbbfq.gallery

Kormányzati negyed

Janesch_a_dijatadon20130601-27858-1qg9mwr.gallery

Janesch Péter a díjátadón

Kormnegy120130601-27858-qx9srg.gallery

A kormányzati negyed látványterve

Kormnegy220130601-27858-vy97n1.gallery

Kormányzati Negyed: Alaprajzi séma a környező városnegyeddel.

Kormnegy320130601-27858-1gw9eao.gallery

Kormányzati Negyed: Részletek a tervezett parkokból.

Ezust20130601-27858-10xdrcm.gallery

Az ezüstérmes szlovéniai projekt.

Svajc20130601-27858-w2xgy.gallery

A harmadik helyen végzett svájci épület.

Janesch_39920130601-27858-dgs7s4.gallery

Janesch Péter a díjátadón

Örvendetes tény, hogy a madridi díjkiosztót követő igen rövid időn belül Budapesten, az Építészek Háza Kós Károly termében láthatja a nagyközönség is a világ egyik legnagyobb öko-innovációs építészeti versenyének díjazott munkáit. Külön öröm, hogy a pályázat európai regionális fordulóját Janesch Péter és a zömében fiatalokból álló Team 0708 építész csoport nyerte meg a Kormányzati Negyed tervével, így a kiállítás ténye még inkább üdvözlendő.

Mint ahogyan a hg.hu-nak a madridi döntőn tartózkodó munkatársának tudósítása alapján az oldal olvasói elsőként szerezhettek róla tudomást: kilencven országból majdnem ötezer megvalósítás előtt, azaz tervfázisban lévő elképzelés érkezett a Holcim alapítványa által második alkalommal meghirdetett pályázatra, a Holcim Awardsra.

A tervek készítői a világ 121(!) országából küldtek be a versenyre fenntartható építészeti projekteket. A legtöbb pályamű az ázsiai, csendes-óceáni és a latin-amerikai térségből érkezett (az összes pályázat 30-30%-a), őket követik az európaiak (24%), az afrikai és közel-keleti térség 7%-kal képviselteti magát, míg meglepetésre a legkevesebb pályázat az észak-amerikai kontinensről érkezett (7%). A verseny összdíjazása egyébként kétmillió dollár, az öt régióban szervezendő verseny első helyezettjei 100 ezer dollárt nyernek, mint ahogyan az Janeschék győzelmének esetében is történt. A régiónkénti összdíjazás 270 ezer dollár, a második helyezettet 50 ezer dollár a harmadik helyezettet 25 ezer dollár összeggel jutalmazza a Holcim nemzetközi alapítványa, míg további 60 ezer dollár 3-6 regionálisan elismert pályamű között kerül szétosztásra. A Következő Generáció pályázatainak régiónkénti díja összesen 35 ezer dollár. A világméretű verseny döntőjében a győztes munkákat összesen 650 ezer dollárral jutalmazzák.

A mostani kiállítás egyik érdekessége, hogy a díjazottak tablói mellett egy füzetben összefűzve látható az összes Magyarországról benyújtott pályamű. Külön említésre méltó fejlemény, hogy míg az első kiírás alkalmával (2005-ben) tizenketten nyújtották be a fenntartható építészet körébe tartozó pályamunkáikat, idén már huszonhatan indultak itthonról a versenyen. Ezek közül a pályaművek közül a jövő generáció mérnökeinek ötleteit felölelő kategóriába tartozó megoldások, például egy budapesti híd alatt parazitaként működő kilátó-kapszula, vagy régi villák közé ékelődő inkubátorház, voltak a legfigyelemreméltóbbak.

A pályázat múltjáról egyébként annyit, hogy 2006-os nemzetközi verseny aranyérmét megosztva nyerte egy caracasi nyomornegyed infrastrukturális fejlesztésére és integrációjára irányuló projekt, valamint a németországi Stuttgart városának új fő vasútállomásáról készített terv. Ez utóbbi az európai régió erősségét, illetve a közlekedési rendszerek komplex megújítására történő törekvések kiemelkedő hangsúlyát példázza. A most a régióban győztes Kormányzati Negyed terve pedig hasonló komplexitással bír ezen a területen, vagyis a következő fordulóban is az esélyesek között tartják számon.

Janesch Péter és tervezőtársai mellett az ezüstérmet a szlovéniai Maribor volt hulladéklerakójának átalakítása nyerte. A spanyol ecosistema urbano csoport Belinda Tato vezetésével a korábban szennyezett területen rekreációra, szabadidős és kulturális programokra alkalmas városi közterületet alakít ki. A harmadik helyen a svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne építészeti karán kidolgozott alpesi kunyhó végzett. A Monte Rosa menedék Andrea Deplazes irányításával a természeti tényezőknek megfelelő formát öltött, ugyanakkor környezetbarát módon működtethető.

A zsűri a fentieken túl több díjat kiosztott még. Elismerésben részesítettek egy, a belgrádi roma közösség életkörülményein javítani szándékozó elképzelést (Szerbia; építész: Vladimir Macura), egy alacsony költségvetésű, ipari épületben létesített lakást Gentben (Belgium; építész: Weysen de Baere), a zürichi Hosoya Schaefer építésziroda milánói zöld irodaházát, valamint Luigi Centola olasz építész dél-itáliai vízpart-rehabilitációs tervét. Érdekesség, hogy ők az előző kiírásban is igen előkelő helyen végeztek. Az első alkalommal kiosztott "Next Generation" díjat fiatal tervezőknek ítélték oda. A Sri Lanka-i Semini Samarasinghe, a madridi castillo de groote építésziroda, valamint három finn építészhallgató: Heikki Riitahuhta, Heikki Muntola és Mikko Jakonen vihette haza az elismerést.

Az Építészek Házában tablókon kiállítva most az összes díjazott terv egyszerre látható.

budapest, kiállítás, kiallitas, janesch péter, díj, magyar építőművészek szövetsége, holcim awards, team0708, kormányzati negyed, kós károly terem Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317