Logomain

Brit sztárépítészek tervezik Toronto művészi metróállomásait

By Rénes Judit 2008. november 21. 11:26

szerk at hg dot hu

A szigetország építészeinek krémje kapott megbízást Kanada egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési projektjére, a torontói Spadina metróvonal-hosszabbítás művészien díszített állomásainak megtervezésére.

A szigetország építészeinek krémje kapott megbízást Kanada egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési projektjére, a torontói Spadina metróvonal-hosszabbítás megállóinak megtervezésére. A négy neves iroda munkatársainak nem kell visszafogniuk képzelőerejüket, ugyanis az elvárás az, hogy az új megállók kifejezetten karakteresek és művészi színvonalúak legyenek.

Spadina_stpatrickstation_grandmacdonald_x20130601-27858-19gt8j6.gallery

Valódi nemzetközösségi együttműködés jellemzi Toronto 1,4 milliárd font beruházási értékű bővítési projektjét, amelyre nemzetközi tervpályázatot írt ki a kanadai nagyváros tömegközlekedési bizottsága. A „kivételes" design ezúttal komoly követelmény volt, mivel a metropolisz vezetősége ezzel is jelezni kívánja, hogy hosszú távon gondol a lakosságra, és fel akar zárkózni London, Madrid, Stockholm hasonló fejlesztéseinek színvonalához. Az elvárásnak megfelelően a legkeresettebb sztárépítészek pályáztak, így a zsűri csak neves tervezőt választhatott. Megbízást végül négy, csupa brit cég kapott: Will Alsop, Norman Foster és Nicholas Grimshaw irodái, valamint az Aedas

Grimshaw és Foster helyi vállalatokkal közösen tervez két-két, míg Alsop és az Aedas egy-egy metróállomást. A meghosszabbított vonalat 2015-ben tervezik átadni. A Spadina különleges helyet foglal el Toronto tömegközlekedésében: az 1978-ban átadott szakasz állomásait kortárs műalkotások, köztük freskók, üvegmozaik-berakások és festmények díszítik. A tervezőirodák a brit építészet és a közlekedési létesítmények terén szerzett tapasztalatuk elismeréseként értékelték a döntést. Grimshaw többek közt egy amszterdami vasútállomással, Foster az idei pekingi olimpiára átadott repülőtéri óriásterminállal, Alsop a londoni Jubilee metróvonal bővítésénél bizonyított.

építészet, metró, norman foster, will alsop, toronto, kanada, tömegközlekedés, vonalhosszabbítás, megálló, nicholas grimshaw, aedas Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317