Logomain

Családi viszály a sydney-i operaház felújítása körül

By Rénes Judit 2008. november 12. 14:26

szerk at hg dot hu

Családi akadály nehezíti Sydney világhírű operaházának 300 millió fontos belső felújítását, amelyet az eredeti tervező, a később Pritzker-díjjal jutalmazott Jorn Utzon tervei szerint az építész fia, Jan irányít a Denton Corker Marshall volt vezetője, Richard Johnson bevonásával. Az akusztikai rendszer korszerűsítését és a férőhelyek bővítését is célzó projektet éppen saját fia, Jeppe vonta kétségbe azzal, hogy a rekonstrukció felborítaná a legendás designt, és sem nagyapjának, sem apjának nem lenne szabad részt venniük az egészben.

Családi akadály nehezíti Sydney világhírű operaházának 300 millió fontos belső felújítását, amelyet az eredeti tervező, a 2003-ban Pritzker-díjjal jutalmazott Jørn Utzon tervei szerint az építész fia, Jan irányít a Denton Corker Marshall volt vezetője, Richard Johnson bevonásával. Az akusztikai rendszer korszerűsítését és a férőhelyek bővítését is célzó projektet éppen saját fia, Jeppe vonta kétségbe azzal, hogy a rekonstrukció felborítaná a legendás designt, és sem nagyapjának, sem apjának nem lenne szabad részt venniük az egészben.

Sydney_x20130601-27858-12bc0vi.gallery

Jeppe Utzon Ausztrália legnagyobb érdeklődéssel kísért építészeti projektjét kommentálta markáns szavakkal egy londoni díjkiosztó ünnepségen. A szakmai mundér becsületének védelmében elmondta, hogy a felújítás egyre zűrösebbé válik, és nehéz lesz eldönteni, az Utzon-família tagjai közül ki milyen érdemet követelhet magáénak. Az ugyancsak építész végzettségű unoka szerint az egész egy politikai projekt, amely nem apja és nagyapja hírnevének, hanem az épület integritásának árthat a legtöbbet, ezért mindkettőnek távol kellene maradnia a sydney-i operaháztól

Apja, Jan Utzon úgy reagált a felvetésre, hogy fia nem rendelkezik kellő információval a rekonstrukcióról, mivel önálló karrierje építése mellett döntött, ezért szakmailag nem ítélheti meg hitelesen a koncepciót és a célokat. Emellett mindenkit biztosított róla, hogy a felújítás tökéletesen hű lesz Jørn Utzon szellemiségéhez és terveihez (a kilencven éves mester kora miatt már nem vállalja az utazást, de aktívan részt vesz a projektben), ráadásul nagyon jó munkakapcsolat áll fenn közte, apja és a neves ausztrál építész, Richard Johnson között. Az aggodalmakat Richard Weston, Utzon munkásságának elismert kutatója is igyekezett eloszlatni, aki szintén meg van róla győződve, hogy a dolgok a megfelelő irányban haladnak.

Az átépítésnek nincsenek pénzügyi akadályai, mert a finanszírozáshoz szükséges összeget már elkülönítették. Jeppe Utzon szkeptikus véleménye azonban a múlt viharos előzményei miatt nem nélkülöz minden alapot. Nagyapja, miután pályázaton megnyerte az operaház tervezését, hét évig irányította a helyszínen az építkezést, ám aztán belefáradt a bürokráciával vívott harcba, és 1966-ban úgy távozott Ausztráliából, hogy sosem jön vissza. Az épületet, amelynek belsejét egy helyi iroda tervei alapján fejezték be, így sosem látta készen.

Az ausztrálok távozása után azonban csakhamar értékelni kezdték a tervezőt, így 2004-ben felkérték a belső átépítés terveinek kidolgozására, sőt, tavaly különtermet szenteltek neki az operaházban, amelyben helyet kapott Utzon első iparművészeti alkotása, egy hatalmas faliszőnyeg is. Az ország legismertebb építészeti jelképének felújítása a sajtóban is komoly visszhangot keltett. A Sydney Morning Herald publicistája egyenesen azt javasolta, a pénzből inkább építsenek egy új épületet, egy testvérlap pedig már látványterveket is közzétett. Ez ellen azonban nem kisebb méltóság, mint a korábbi miniszterelnök, Paul Keating tiltakozott.

felújítás, építészet, operaház, jorn utzon, jan utzon, jeppe utzon, sydney, ausztrália, sydney-i operaház, rekonstrukció, richard johnson Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317