Logomain

Magyar professzor építi Koppenhága lenyűgöző új kilátóhídját

By Rénes Judit 2008. november 7. 20:49

szerk at hg dot hu

Az amerikai sztárépítész és magyar egyetemi professzor, Steven Holl elsöprő fölénnyel nyerte a koppenhágai kikötő új kilátóhídjának tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A Kézfogásnak becézett rendkívüli építmény egy magasan a tenger fölött lebegő gyalogos kábelhíd-kettős, amelynek elemei szöget bezárva találkoznak a felhőkarcolószerű pilonok között.

Az amerikai sztárépítész és magyar egyetemi professzor, Steven Holl elsöprő fölénnyel nyerte a koppenhágai kikötő új kilátóhídjának tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A rendkívüli építmény egy magasan a tenger fölött lebegő gyalogos kábelhíd-kettős, amelynek elemei szöget bezárva találkoznak a felhőkarcolószerű pilonok között - ezért kapta a helyiektől máris a „Kézfogás” becenevet. 

Thehandshake_daylight_x20130601-27858-s2t3cy.gallery

A hídépítészetben évek óta egyre művészibb alkotások születnek (legutóbb az ausztrál Denton Corker Marshall tervezett ezüstvitorlájú felnyíló hidat Aucklandbe), de Holl koppenhágai művét kétségkívül a legfenségesebbek között fogják számon tartani. A szobrok, a magasházak és a hidak szépségét egyesítő építmény egyben mérnöki bravúr. A elforgatott törzsű, izgalmasan kiszögellő tornyok két külön kábelhidat tartanak, amelyek tört vonalban érnek össze a tenger vize fölött, és Dánia legszebb kilátását kínálják szédítő 65 méteres magasságban.

Az egyszerre stabil és légies hatású konstrukció elemei egymástól függetlenül is önálló karakterrel rendelkeznek. A zsűri egyhangúlag Holl tervét szavazta meg győztesnek, kiemelve, hogy az építésznek mindkét épülettel sikerült megragadnia és eredeti módon újraalkotnia Koppenhága kapujának sajátos arculatát. Emellett külön méltatták az egyes komponensek mesteri egységbe rendezését, ami a hely jelentőségéhez méltó látványossággal gazdagítja a dán főváros képét.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is tanító amerikai sztárépítész a Kézfogással újabb rendkívüli munkával gyarapítja életművét. Legismertebb alkotásai a Helsinki Kiasma Kortárs Művészeti Múzeum, a New Yorki Pratt Institute építész karának új épülete, a Művészeti Egyetemi épületkomplexuma Iowa Cityben, a Simmons Hall Cambridge-ben és a Seattle-ben megépült St. Ignatius kápolna. Ausztriában világraszóló borászati központot épített, Norvégiában pedig jövőre készül el az ellentmondásos személyiségű Nobel-díjas írózseni, Knut Hamsun emlékmúzeuma.

építészet, torony, felhőkarcoló, koppenhága, híd, dánia, steven holl, kikötő, kábelhíd, kézfogás Icon_print

A koppenhága kikötő fölött lebegő Kézfogás mérnöki bravúr és műalkotás

A koppenhágai Kézfogás kilátóhíd 65 méter magasból kínál páratlan kilátást

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317