Logomain

Isztambul zafírtornya lett Európa legmagasabb lakóépülete

By Rénes Judit 2008. november 7. 16:45

szerk at hg dot hu

Csak jövőre adják át, de már most Isztambul Empire State Buildingjeként emlegetik a Zafír nevű tornyot, amely az elmúlt hónapban elért 261 méteres magasságával az első Európa lakóépületei között. A helyi fejlesztő Kiler Holding szerint a felhőkarcoló a nemzetközi ingatlanpiac beruházási kedvét is fel fogja lendíteni, mivel a török metropoliszban még mindig viszonylag olcsón lehet telekhez jutni.

Csak jövőre adják át, de már most Isztambul Empire State Buildingjeként emlegetik a Zafír nevű tornyot, amely az elmúlt hónapban elért 261 méteres magasságával az élre tört Európa lakóépületei között. A helyi fejlesztő Kiler Holding szerint a felhőkarcoló a nemzetközi ingatlanpiac beruházási kedvét is fel fogja lendíteni, mivel a török metropoliszban még mindig viszonylag olcsón lehet telekhez jutni.

Sapphire_tasslehoff_burrfoot_x20130601-27858-1vbp6sk.gallery

Az elmúlt években világszerte szaporodó extravagáns felhőkarcolók között egyszerű és elegáns tömbjével tüntet Isztambul új büszkesége, a Levent kerületben épülő Zafír torony, amely nem titkoltan a nemzetközi modernizmus amerikai magasházait tekinti előképnek. Egy téren már kontinensrekordot mondhat magáénak, ugyanis magasságával átvette az első helyet a korábbi csúcstartó Forgó torzótól, Santiago Calatrava 190 méteres malmői felhőkarcolójától. Utóbbi látványosságnak nem mindennapi, viszont svéd viszonylatban is méregdrága árai miatt javarészt üresen állnak a benne kialakított különleges lakások. 

A várossziluettet feldobni hivatott isztambuli torony építői nem tartanak ettől a problémától. A fejlesztő Kiler Holding állítása szerint a felhőkarcoló mostanra vonzó márkanév lett a beruházói piacon, ráadásul a viszonylag olcsó telekárak ingatlanpiaci fellendülést hozhatnak a metropolisznak. Míg a pénzügyi válság nyomán kibontakozó ingatlanpiaci krízis már az uniós tagországokat is elérte, köztük az évtizedeken át töretlen konjunktúra jellemezte Írországot, Törökországot a jelenség egyelőre nem érinti. Az A+ kiemelt kategóriába eső Zafír torony lakásainak 40 százalékát már korábbak eladták, és október 10-e óta további 7,5 millió dollárért értékesítettek egységeket.

A 2009 végére elkészülő felhőkarcoló 64 emeletén 174 apartmant kínálnak 22-féle alaprajzzal és 120-1.100 négyzetméter közötti területtel. Az árak az építkezés kezdete óta közel megduplázódtak, az eladott lakások 85 százalékát befektetési céllal vásárolták meg. Az épületben helyet kap egy 34 ezer négyzetméternyi, Isztambul összes hasonló létesítményétől markánsan eltérő bevásárlóközpont, fitneszklub, fürdő és közös használatú helyiségek. Természetesen lesznek benne elegáns éttermek, a tetőn pedig körpanorámát kínáló nyilvános terasz. A toronyban minden lakáshoz zölddel beültetett erkély tartozik zavartalan kilátással. Az épület a fokozott biztonság és az energiafelhasználás optimalizálása végett kettős homlokzatot kapott.

A 2010-ben Péccsel és Essennel együtt Európa kulturális fővárosaként fellépő Isztambul a sztárépítészeket is vonzza: Zaha Hadid nagyszabású városrendezési tervet készített Bilbao mintájára, és az ottani világhírű Guggenheim Múzeum tervezője, Frank Gehry is új kultúrközpontot rajzolt a csúf tévé- és rádiószékház helyére. Az óriási elánnal indult közberuházások, ellentétben a magánfejlesztésekkel, azóta sorra leültek, mintha 2010 még igen messze lenne. A médiaszékház jelenlegi használóinak nem akarózik elhagyni a központi fekvésű épületet, így annak a bontását sem tudták megkezdeni, Hadid projektjének haladásáról pedig - noha a sztárépítésznő személyes jelenlétével is megtámogatta a beruházást - szintén jó ideje nem érkeztek hírek.

építészet, torony, felhőkarcoló, zaha hadid, frank gehry, lakóépület, isztambul, törökország, zafír Icon_print

Az isztambuli Zafír torony 261 méterével már most Európa legmagasabb lakóépülete

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317