Logomain

Lefújták a francia sztárépítész szentpétervári kupoláját

By Rénes Judit 2008. november 7. 15:13

szerk at hg dot hu

Kellemetlen meglepetésként érheti a világhírű francia építészt, Dominique Perrault-t, hogy a legújabb fejlemények szerint mégsem épülhet meg eredeti terve alapján a szentpétervári Marijinszkij Színház bővítése. Az orosz kultuszminiszter és a teátrum művészeti igazgatója, Valerij Gergijev ugyanis bejelentették: egy szakértői vizsgálat 400 hibát fedezett fel az épületegyüttes különlegességét jelentő kupolában.

Kellemetlen meglepetésként érheti a világhírű francia építészt, Dominique Perrault-t, hogy a legújabb fejlemények szerint mégsem épülhet meg eredeti terve alapján a szentpétervári Marijinszkij Színház bővítése. Az orosz kultuszminiszter és a teátrum művészeti igazgatója, Valerij Gergijev ugyanis bejelentette: egy szakértői vizsgálat 400(!) hibát fedezett fel az épületegyüttes különlegességét jelentő kupolában. A dolog szépséghibája, hogy az állítólagos defektusokat egyáltalán nem részletezték, és nem tudni, ki és milyen pénzből végezné el a tervmódosítást.

Kupola1_perrault_x20130601-27858-sqcwqj.gallery

A négytornyos Francia Nemzeti Könyvtárral nemzetközi hírnevet szerzett Perrault 2003-ban nyerte meg a szentpétervári Marijinszkij Színház bővítésére, a Marijinka-2-re kiírt tervpályázatot. A francia építész koncepciója különleges rácsszerkezetű, változó alapterületű háromszögekből komponált kupolát képzelt el, amely a látványt meghatározó jellegén túl a belső tér szervezésében is kiemelt szerepet kapott. A jelek szerint most már csak múlt időben, mert Alekszandr Avgyejev, az orosz kulturális tárca vezetője és a teátrum világhírű művészeti vezetője, a legjobb karmesterek közt jegyzett Valerij Gergijev váratlanul lemondta az építkezést. A nyilatkozók arra hivatkoztak, hogy a szakértők 400(!) hibát találtak a kupola szerkezetében, ráadásul a tetőt „más klímára” tervezték.

A kifogás nemcsak azért tűnhet fel különös fényben, mert egyáltalán nem részletezték az állítólagos statikai hibákat. A kupola a hagyományos forma újraértelmezése révén a történelmi épületek alkotta városképbe és –sziluettbe is harmonikusan illeszkedne. Mindenesetre sokkal inkább tükrözné a hely szellemét és kulturális jelentőségét, mint a skót RMJM tervezte gigaprojekt, a Gazprom-székház felhőkarcolója és a köré települő új negyed, amelynek kapcsán az örökségvédők Putyinnál és az UNESCO-nál is tiltakoztak, sikertelenül.

Amit ők nem értek el, megtette helyettük a begyűrűző pénzügyi válság, ugyanis a városvezetés a legutóbbi állapot szerint nem tudja állni a megaberuházás összköltségvetésének egynegyedét. A Perrault-féle színházi bővítés sorsáról év végén hoznak végleges döntést, de egy szó nem esett arról, hogy az áttervezést ki végezné el és legfőképp ki finanszírozná. Az illetékesek ettől függetlenül biztosak benne, hogy a Marijinka-2 időben, azaz 2010 decemberében megnyithatja kapuit a közönség előtt.

Ha Szentpétervárott meg is csorbítják elképzelését, más városokban változatlanul értékelik a francia sztárépítész munkáját. Elvileg még idén elkészül az Európai Bíróság új épülete Luxemburgban, 2009-ben átadják a madridi olimpiai teniszcsarnokot és a részben általa tervezett budapesti Krisztina Palace irodaházat. Az észak-olasz San Pellegrino ugyancsak neki köszönheti 2010-re megépülő termálfürdős városközpontját.

építészet, oroszország, bővítés, dominique perrault, szentpétervár, gazprom, marijinszkij színház, valerij gergijev, kupola, városkép Icon_print

A szentpétervári Marijinszkij Színház bővítésének kupolás terve Perrault-tól

Így festett volna a szentpétervári Marijinszkij Színház kupolás bővítése a városképben

A szentpétervári Marijinszkij Színház kupolás bővítésének belső tere

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317