Logomain

Tovább pusztulhat New Orleans öröksége

By Kovács Dániel 2008. november 6. 13:10

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-v6iuo9.gallery

A pusztulásra ítélt Charity Hospital New Orleans-ban.

Charity_m20130601-27858-1q8p7sv.gallery

A Katrina óta üresen álló, 1939-ben épült Charity Hospital.

Deutsches_m20130601-27858-mu0a56.gallery

A német kisebbség közösségi háza, a húszas évekből származó Deutsches Haus.

Sorgyar_m20130601-27858-binmf6.gallery

Kétséges a Dixie Brewery jövője is.

Pan-am_m20130601-27858-o6m6ma.gallery

A SOM 1952-es biztosító-székháza ugyancsak üres a Katrina óta.

Galeria20130601-27858-r2zwq6.gallery

New Orleans veszélyeztetett öröksége

A Katrina hurrikánban megsérült Charity Hospital renoválása helyett új komplexumot emelne New Orleans, amely újabb történeti értékek pusztulásával járhat. A döntést sokan vitatják, köztük a philadelphiai RMJM Hiller építésziroda, amely szerint három év alatt újjáépíthető lenne a Charity Hospital ikonikus, art-deco tömbje. <br/>

A Katrina hurrikánban megsérült Charity Hospital renoválása helyett új komplexumot emelne New Orleans, amely újabb történeti értékek pusztulásával járhat. A döntést sokan vitatják, köztük a philadelphiai RMJM Hillier építésziroda, amely szerint három év alatt újjáépíthető lenne a Charity Hospital ikonikus, art-deco tömbje.

A fenntartó Louisiana State University megszabadulna a Charity Hospital tömbjétől. Az 1736-ban alapított intézmény otthona, a több mint 2600 ágynak helyet adó art-deco épület 1939-re készült el New Orleans belvárosának közelében, és súlyos károkat szenvedett a 2005-ös Katrina hurrikánban. Jóllehet az épület elektronikai rendszerét önkéntesek megjavították a vihar után, a fenntartó helyreállíthatatlannak ítélte az épületet, és egy új, hetvenhektáros komplexum építéséről döntött.

A New Orleans építészeti örökségéért aggódókat ez a döntés többszörösen felháborítja, hiszen nemcsak a kórház tömbjét ítéli halálra (erre reagálva egyébként a National Trust for Historic Preservation 2008-ban felvette a kórházat Amerika legveszélyeztetettebb történelmi emlékhelyeinek listájára). Több mint kétszáz, helyreállított lakóház és néhány helytörténeti jelentőségű épület is veszélybe kerül azon a területen, amelyet az új komplexum számára kiszemeltek.

A Louisiana State University képviselői nemrég bejelentették: mérlegelik, miként tarthatóak meg a területen a nagyobb méretű, építészettörténeti jelentőségű házak. Ezek közé tartozik a város német közösségének az 1920-as évek óta otthont adó Deutsches Haus, a romantikus ipari építészet szép emléke, a Dixie Sörfőzde, illetve a neves SOM építésziroda 1952-es alkotása, a Pan-American Life Insurance Building. A tiltakozók, köztük az RMJM Hillier szerint szükségtelen az óriási beruházás: a Charity tömbje három év alatt, 484 millió dolláros befektetéssel helyreállítható lenne. Ez egyébként valamivel kevesebb is annál, amennyit az új tömb építésére szánnak.

Nem ez az első eset, hogy a hatóságok döntése kivívja a New Orleans történeti örökségéért aggódók haragját: nemrég a város kiváló, ám a hurrikán óta üresen álló modernista iskolaépületeiért emeltek szót. A helyi hagyományok megóvásába ismert személyiségek is bekapcsolódtak: Brad Pitt színész például az általa gründolt NOLA alapítványon keresztül a tradicionális shotgun-háztípus újjáélesztésében látja a lehetőséget.

som, örökségvédelem, egyesült államok, városrehabilitáció, new orleans, rmjm hiller, brad pitt, kórház, egészségügy Icon_print

A pusztulásra ítélt Charity Hospital New Orleans-ban.

A Katrina óta üresen álló, 1939-ben épült Charity Hospital.

A német kisebbség közösségi háza, a húszas évekből származó Deutsches Haus.

Kétséges a Dixie Brewery jövője is.

A SOM 1952-es biztosító-székháza ugyancsak üres a Katrina óta.

New Orleans veszélyeztetett öröksége

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317