Logomain

Pritzker-díjat vár berlini múzeumáért Chipperfield

By Kovács Dániel 2008. november 5. 14:47

szerk at hg dot hu

Chipperfield_m20130601-27858-i5pyf4.gallery

David Chipperfield a Neues Museum lépcsőházában

Lepcsohaz_m20130601-27858-fiq8c7.gallery

A Neues Museum újjáépített lépcsőháza.

Latvanyterv_m20130601-27858-1b3rl8v.gallery

Látványterv a múzeum Chipperfield-féle bővítményéről.

Galeria20130601-27858-c493f7.gallery

David Chipperfield a Neues Museum lépcsőházában

A Neues Museum megnyitásával Chipperfield úgy érzi: letett valamit az asztalra. <br/>

Ameddig berlini múzeumépülete el nem készül, nem tartja magát méltónak a világ legnagyobb presztízsű építészeti elismerésére az 54 éves David Chipperfield, aki tavaly elnyerte a legjobb brit építészének járó Stirling-díjat. Ha azonban 2009-ben végre megnyílik a Neues Museum, akkor már úgy fogja érezni: letett valamit az asztalra.

Miután évtizedekig kevés munkát kapott otthon, és sokkal többet külföldön, David Chipperfield visszafogott, érzékeny minimalizmusát végre kezdik felfedezni otthonában is. A Német Irodalmi Múzeum épületéért kapott tavalyi Stirling-díj után idán a Royal Academy of Arts elnökségi tagjának választották, és ő építheti át a művészeti szervezet londoni székházát.

Részben a globális válság hatásának tulajdonítja mindezt maga az építész a Bloomberg-nek adott interjújában. Ha csökken a látványos csodákra költhető pénz összege, a kevésbé feltűnésre törekvő épületek is megkaphatják a méltó elismerést – így összegzi ezzel kapcsolatos véleményét a szűkszavú, minimalista tömböket tervező Chipperfield. Aki mindemellett elismeréssel adózik az általa zseninek tartott Frank O. Gehry vagy a szintén kedvelt Zaha Hadid előtt, és úgy gondolja, többen is érdemesek őelőtte a Pritzkerre, például a kölni Kolumba-múzeumot tervező Peter Zumthor vagy a japán SANAA alapítója, Kazuyo Sejima.

Jóllehet az utóbbi években számos megbízást kap Pisától Segovián át az angliai Wakefield-ig, Chipperfield a berlini Neues Museum újjáépítését tartja első „igazán komoly” munkájának. 2007. júniusában nyilvánosságra hozott tervei alapján a második világháborúban rombadőlt és évtizedekig negligált épületet minimális hozzátételekkel egészítik ki, visszafogott anyagokat és letisztult felületeket használva. A folyóparti homlokzat elé Chipperfield oszlopsoros üvegkubust plántálna. Berlin vezetése azt várja a projekttől, hogy befejezése után a múzeumsziget a világ legnagyobb kulturális komplexumává válik, és évi négymillió látogatójával a párizsi Louvre méltó konkurenciáját jelenti majd. A brit építész terveit ugyanakkor számos bírálat is éri, főleg olyanok részéről, akik eredeti pompájában szeretnék viszontlátni a Friedrich August Stüler által tervezett, 1843 és 1855 között épült Neues Museum-ot.

Chipperfield megingathatatlan az újjáépítésről alkotott véleményében, és nemcsak saját pályáján tartja mérföldkőnek a múzeumot. „Ez a városi építészetben, sőt, Berlin és az architektúra történetében is komoly alkotás lesz, úgy gondolom” – jelentette ki a Bloombergnek.

építészet, egyesült királyság, zaha hadid, nagy-britannia, frank gehry, sanaa, peter zumthor, david chipperfield, berlin, kazuyo sejima, minimalizmus Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317