Logomain

A gazdasági válság miatt fuccs a dublini U2-toronynak

By Rénes Judit 2008. november 3. 21:00

szerk at hg dot hu

Úgy tűnik, hiába tervezett Norman Foster, a világ tán legkeresettebb építésze 120 méteres felhőkarcolót Dublinba, amelynek tetején a U2 spéci hangstúdiója is helyet kapna. A szigetország legmagasabb épületének készülő tornyot korábban is sok bírálat érte, most viszont bizonytalan időre leállították a fejlesztését, mert az ír gazdaság több mint két évtized után ismét recesszióba süllyedt.

Hiába tervezett Norman Foster, a világ tán legkeresettebb építésze 120 méteres felhőkarcolót Dublinba, amelynek tetején a U2 hangstúdiója is helyet kapna. A szigetország legmagasabb épületének készülő tornyot korábban is sok bírálat érte, most viszont bizonytalan időre leállították a fejlesztését, mivel az ír gazdaság több mint két évtized után ismét recesszióba süllyedt. A legendás rockegyüttes másik projektjére is rájár a rúd: a patinás Clarence Hotel ugyancsak Foster fémjelezte átépítése ellen az örökségvédők tiltakoznak meglehetősen elszántan.

U2_x20130601-27858-27zwri.gallery

A dokknegyed fejlesztéséért felelős hatóság, a DDDA illetékesei azt nyilatkozták, hogy még mindig elkötelezettek az emblematikus épületet teremtő beruházás iránt, ugyanakkor a kedvezőtlen gazdasági viszonyok miatt a következő egy évben biztosan nem várható érdemi előrelépés az ügyben. A projekt a döntéstől függetlenül jó ideje húzódik, ugyanis hat év építkezés és három nemzetközi tervpályázat áll mögötte. A 250 millió eurós díjazású versenyben végül Norman Foster diadalmaskodott az uruguayi származású amerikai sztárépítész, Rafael Vinoly előtt, 120 méteres létesítményt elképzelő koncepciójával. Az első pályázat hazai vonatkozású érdekessége, hogy Rajk László építészirodája is indult rajta. 

A Foster-féle megdöntött háromszög alakú U2-toronyban 180 luxusapartman kap helyet, valamint egy nyilvános kilátóterasz. A névadó zenekar tojásdad alakú, hangszigetelt stúdióját a felhőkarcoló legfelső emeletén alakítják ki, míg a felhőkarcoló tetején energiaellátást biztosító szélturbinák és napelemek lesznek. Mostanra azonban kiderült, hogy a 2011-ben átadásra szánt torony finanszírozásával kapcsolatban alaposan elszámították magukat a felek. Az építkezést az egymillió eurós apartmanok értékesítéséből fedezték – volna, mert a visszaeső ír ingatlanpiacon ilyen áron jelenleg elképzelhetetlen az eladás.

A világhírű rockegyüttes beruházásaira egyébként is egyre többen ferde szemmel néznek. Az ír örökségvédelmi hivatal képviselői a város György-kori sziluettjét féltik a City szélére tervezett „monstrumtól”, és komoly környezetvédelmi aggályaik vannak. A dublini polgárok egy része önfejűséggel és arroganciával vádolja Bonót és társait, főleg a történelmi Clarence Hotel átépítése kapcsán, amelyet szintén Norman Foster tervei alapján valósítanak meg. Eredeti állapotukban csak a rakpartra néző, védett homlokzatot és a szintén védett kapcsolt épületrészeket állítják helyre, míg a hátsó részeket elbontják, hogy hullámzó, fényes homlokzatú új egységeket alakítsanak ki. A projekt 2007 elején elindult, majd nyáron az örökségvédelmi hivatal vétója nyomán leállt. A szervezet elnöke egyenesen pocséknak titulálta a brit sztárépítész elképzeléseit, és választ követelt kérdéseire.

építészet, torony, felhőkarcoló, norman foster, irorszag, írország, dublin, gazdasági válság, recesszió, u2, bono Icon_print

A U2 tagjainak tulajdonában lévő Clarence Hotel átépítését ugyancsak Norman Foster tervezte

A U2 stúdiójának otthont adó 120 méteres torony Írország legmagasabb épülete lett volna

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317