Logomain

Világhírű építész tervezheti az új Városházát

By Malinás Krisztina 2008. október 31. 17:00

szerk at hg dot hu

Zoboki1_50020130601-27858-8jh98l.gallery

A Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda tervei

Onl2_50020130601-27858-zvruym.gallery

Az ONL Hungary Kft. tervei

Mertek_50020130601-27858-10rqkdi.gallery

A MÉRTÉK Építészeti Stúdió tervei

Finta1_50020130601-27858-1680kgr.gallery

A Finta Stúdió tervei

Archikon2_50020130601-27858-htpqcq.gallery

Az ARCHIKON Kft. tervei

Vadasz2_50020130601-27858-16d01g1.gallery

A Vadász és Társai Építőművész Kft. tervei

Egeraat20130601-27858-1oj4tk2.gallery

Egeraaték győztes terve a Városháza Fórumhoz

Egeraat_varoshaza20130601-27858-1ngzyo4.gallery

Egeraat Városháza magazin

Egeraat2_m20130601-27858-i07u6b.gallery

Egeraat nyertes tervei

Egeraat3_m20130601-27858-vdvyth.gallery

Egeraat nyertes tervei

Egeraat4_m20130601-27858-3mavs8.gallery

Egeraat nyertes tervei

Egeraat4_39920130601-27858-1hbpvqf.gallery

Egeraat nyertes tervei

Patio_orchestra_m20130601-27858-mh6uha.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Waterfall_night_new_22_copy_m20130601-27858-2brh0r.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n39_webview_m20130601-27858-jjxt09.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n37_webview_m20130601-27858-12oc3xb.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n36_webview_m20130601-27858-1tw3dfv.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Aq376_n39_webview_39920130601-27858-1qu9jtm.gallery

Erick von Egeraat Városháza tervei

Lezárult a Városháza és környezete fejlesztésére kiírt építészeti tervpályázat. A második fordulóba jutott tizennyolc pályázónak az egykori Károly körúti bazársor és a mai városházi parkoló helyére olyan modern városközpontot kellett terveznie, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is. A fontos belvárosi épületegyüttes a holland Erick van Egeraat budapesti irodájának tervei alapján születhet újjá. A világszerte ismert holland építész olyan műhelyeket megelőzve győzedelmeskedett, mint a Közraktárak átépítését tervező Oosterhuis-Lénárd, a Westendről is híres Finta Stúdió vagy a Művészetek Palotáját építő Zoboki-Demeter és Társaik.

Az 1990 óta Budapesten is irodát működtető Egeraat első nagy visszhangot kiváltott budapesti munkája az ING Andrássy úti irodaházának "üvegbálnás" átépítése volt. Világhírre budapesti munkái közül a holland biztosítótársaság Dózsa György úti székháza tett szert, amely többek közt az építész életművét bemutató könyv címlapjára is felkerült. Budapesti irodája tervezett lakóparkot is Telki határában, s legutóbb a Deák Ferenc utca egyik épületét tervezték át, amelyet idén Pro Architectura díjjal jutalmazott a szakma. Egeraat 1984-ben diplomázott a delfti egyetem építészkarán, majd többedmagával megalapította a Mecanoo építészirodát. Innen kilépve 1995-ben hozta létre saját műhelyét, amely mára 140 alkalmazottat foglalkoztat Londonban, Moszkvában, Prágában, Budapesten és Rotterdamban.

A háborúban megsérült és részben visszabontott Városháza-épület hátsó szárnyait alkotó Városháza Fórum megtervezésére irányuló építészeti tervpályázat a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. Az itteni beépítésre már többször történtek konkrét lépések. Pályázatot először 1939-ben írtak ki, amelyen az akkori építésznemzedék színe-java részt vett. Az első díjakat vitéz Martsekányi Imre, valamint Kertész K. Róbert és Weichinger Károly tervei kapták. Míg az elsőnek említett díjazott alighanem politikai okokból kapott elismerést, addig a Kertész-Weichinger duó terve valóban kiemelkedő jelentőségű, a skandináv téglaépítészet romanticizmusát idéző alkotás lett volna. Sajnos a világháború miatt ekkor semmi sem épült.

A terület évtizedes elhanyagolása után az ezredfordulót követően végre elbontották a Károly körúti házak világháborús romjaiból kialakított bazársort, és helyükön a Főkert Tervezési Stúdió Kft. tervei alapján parkot alakítottak ki, amely a közeli Gödör térrendezéséhez képest (Firka Építész Stúdió) kifejezetten ideiglenes jellegű. A 2005-ben kiírt Budapest Szíve városrendezési ötletpályázat fő célja az volt, hogy a már létező, a Dunával párhuzamos gyalogos folyosók mellé merőlegesek létrehozására gyűjtsön elképzeléseket. A beérkezett pályázatok konkrét javaslatokat tartalmaztak a Városháza tömbjére is, és lényegében meghatározták a 2008 áprilisában kiírt építészeti tervpályázat tényezőit.

A leendő beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen negyvenezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése. A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat.

A kétfordulós tervpályázati eljárás második szakaszára tizennyolc pályaművet nyújtottak be. A pályázat bíráló bizottsága hat pályázót az eljárási szabályok (formai okok, anonimitás) megsértése miatt kizárt, így tizenkét pályaműből választották ki a hét díjazottat. A bírálat során az építészeti, a megvalósíthatósági, a stratégiai és a környezettudatos építéssel összefüggő szempontokat egyaránt figyelembe vettek.

Negyvenkét millió forint állt a bíráló bizottság rendelkezésére a pályázatok díjazásához: egy 15 millió forintos I. díjat és egy 12 millió forintos II. díjat osztottak ki, 4 millió forintos kiemelt megvételben három, másfél millió forintos megvételben két alkotás részesült.  A Városháza Fórum építészeti tervpályázat első díjas tervében Erick van Egeraat és munkatársai a helyszínre négy teret alakítottak ki, amelyek pozíciójukkal, hangulatukkal ugyan elválnak egymástól, mégis egymással szoros kapcsolatban vannak és szabadon kombinálhatóak. A Károly körúton a Deák tér irányából a Városháza Főtérre érkezünk. A Károly körúttal párhuzamos homlokzat ezen a részen felszakadozik, és átjárást kínál a tömb belseje felé. Az itt létrehozott kétszintes terület teraszokkal, lépcsőkkel, a Városháza „tornyával” és órájával: igazi találkozási pont kávézókkal és eseményterekkel.

A főteret a földszinten transzparens, teljesen megnyitható kulturális tömb köti össze a Városháza Fórummal. A tér funkcióját tekintve hasonlít az előző térhez, azonban szükség esetén lezárható, mindemellett alkalmas fedett terű események lebonyolítására is. A fórumról a Duna felé haladva a Városháza Kertbe érkezünk. Ez az épületegyüttes legcsöndesebb, legintimebb része, visszaidézve a barokk kertek zöldjét és rendezett hangulatát. Itt a földszintre is közösségi funkciók kerülnek, amelyek mind a kert felé, mind kifelé a Kammermayer tér irányába nyithatóak. A Városháza Passzázs a főteret köti a Városház utcával. Az itteni új üzletek és éttermek a Liszt Ferenc térhez hasonlatos lüktető közeget hozhatnak létre, egyben a gyalogosok számára a Városháza tömbön keresztül megnyitják az utat a Duna felé.

A Károly körút felé építendő homlokzat különleges színfoltjának ígérkezik a növényekkel beültetett, Deák tér felőli szakasz. A homlokzatok egy részét alkotó, rácsos szerkezet természetes párhuzamokat idéz, de a Károly körúti főhomlokzaton a Deák tér felől lassan megszelídülve alkalmazkodik az eklektikus térfalhoz is.

12 millió forintos II. díjban részesült az ARCHIKON Kft. munkája. Az Archikon független, monolitikus tömbökből álló, keretes beépítést vizionált a bontásokkal felszabaduló térre, amely az első díjas tervhez hasonlóan a Deák tér felé szakadozik fel. A perforált homlokzatú tömbök a szűk belvárosi utcákat idéző sikátorok vezetnek a belsőben nyíló térre.

4 millió forintos kiemelt megvételben részesült az ONL Hungary Kft. pályaműve. A non-standard építészetről elnevesült Kas Oosterhuis és Lénárd Ilona közös irodája szeptemberben, a Közraktárak folyamatban lévő átépítése miatt hozott létre budapesti műhelyt, amely a holland munkatársak aktív közreműködésével a Városháza tervpályázatán is indult. A kívánt funkciókat az ONL egyetlen, a Károly Körúttal párhuzamos hasábba sűrítette, amelyet diagrid rácsozat ölel körbe. A rácshálózat a térburkolaton is folytatódik a városháza és a Madách tér irányába.

4 millió forintos kiemelt megvételben részesültZoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda pályaműve. A Művészetek Palotáját is tervező műhely a Városháza középső szárnya és a Károly körút között mindent bontana, és az új épületeket a barokk szárnyak központi tengelyéhez képest szimmetrikusan helyezné el, középen nyitott teret hozva létre. Az új tömbök négy-négy, legömbölyített kubust jelentenek, amelyek fészekaljnyi tojásként gömbölyödnek a középső szárny újjáépített főhomlokzata két oldalán.

4 millió forintos kiemelt megvétellel díjazták a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. munkáját. Az építésziroda nagyméretű, kubusos tömegekkel oldotta meg a feladatot. A Károly körút mentén elnyúló homlokzat védett, fedett udvarral nyílik meg, amely interaktív, látványos térként működik. A belső udvarok megformálása kevésbé meggyőző.

1,5 millió forintos megvétellel jutalmazták a Vadász és Társai Építőművész Kft. pályaművét. A nagy volumenű, trapéz alaprajzú tömb ugyancsak a körúttal párhuzamosan nyúlik el; a perforált homlokzatokat négy üveggel fedett belső udvar tagolja.

1,5 millió forintos megvételben részesült a MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft. műve. Az iroda a tervezett szárnyat diagrid struktúrájú hálóval borította, és a háromszögeknek megfelelően tagolta sík- és térbeli elemekkel.

A bírálóbizottság elnöke Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, társelnöke Fegyverneky Sándor építész országos főépítész volt, akit az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium delegált. A testület tagja volt ugyanakkor Beleznay Éva megbízott főépítész, Cselovszki Zoltán, a Rogán Antal vezette V. kerület főépítésze, és Rogán elődje, azaz Steiner Pál stratégiai városfejlesztési tanácsnok is. A bírálat szakmai oldalát erősítette a bizottságba meghívott Jan Christiansen, aki a dán főváros, Koppenhága főépítésze, Martinez Lapena építész, Nagy Bálint építész, akiket a kamarák delegáltak. A testület póttagja volt Bojár Iván András, városarculati tanácsnok is.

A főváros a fejlesztést – akárcsak a Duna-parti Közraktárak megújítására kiírt sikeres pályázat esetében – közpénz felhasználása nélkül, a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban szeretné megvalósítani. (Hasonló módon tervezi a kormány is az Erkel Színház helyén létrehozandó új multifunkcionális központot; az, hogy a jelenlegi gazdasági recesszió miképp hat ezekre a beruházásokra, egyelőre nem világos.) A Városháza telke, a régi és az új épületek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában maradnak, a fejlesztő tehát egyik ingatlan felett sem szerezhet tulajdonjogot. A főváros ezek egy részének korlátozott időre történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz. Az elmúlt hetekben az V. kerület által és a Városháza között a Deák Ferenc utcai Fashion Street kapcsán kialakult vitákat talán csökkentheti, ha a tervezési processzusba a kerületet is bevonják.

Az építészeti tervpályázat győztesével az önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdeményez, ami 2009. I. negyedévében zárul a tervezési szerződés megkötésével. E szerződés alapján, várhatóan 2009 őszére készíti el a győztes tervező az építési engedélyes terveket. A tervek birtokában lehet kiírni a befektető kiválasztását célzó építési koncessziós közbeszerzési eljárást. A befektetővel kötött szerződés aláírása után, 2011 elején indulhat az építkezés, a megújult Városháza Fórumot pedig akár két éven belül birtokba vehetik a budapestiek.

budapest, erick van egeraat, városháza, kas oosterhuis, lénárd ilona, onl, eea architects, tervepályázat, budapest szíve, archikon, zoboki-demeter építésziroda, finta és társai építész stúdió Icon_print

A Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda tervei

Az ONL Hungary Kft. tervei

A MÉRTÉK Építészeti Stúdió tervei

A Finta Stúdió tervei

Az ARCHIKON Kft. tervei

A Vadász és Társai Építőművész Kft. tervei

Egeraaték győztes terve a Városháza Fórumhoz

Egeraat Városháza magazin

Egeraat nyertes tervei

Egeraat nyertes tervei

Egeraat nyertes tervei

Egeraat nyertes tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Erick von Egeraat Városháza tervei

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317