Logomain

Megújul a világhírű Saint Louis-i emlékmű környéke

By Rénes Judit 2008. október 31. 15:50

szerk at hg dot hu

Pályázatot ír ki a Jefferson emlékpark Eero Saarinen Saint Louis-i Gateway Arch emlékműve környékének rendezésére. A világ egyik legnevesebb építészeti alkotása köré új oktatási és látogatói létesítmények települnének, amelyek tovább növelnék a hely eddig is jelentős vonzerejét.

Pályázatot ír ki a Jefferson emlékpark a Saint Louis-i Gateway Arch emlékmű környékének fejlesztésére. A világ egyik legnevesebb építészeti alkotása köré új oktatási és látogatói létesítmények települnének, amelyek tovább növelnék a hely eddig is jelentős vonzerejét.

Arch_kirbs_22_x20130601-27858-jd2icq.gallery

A modern organikus építészet finn származású mestere, Eero Saarinen 1947-ben nyerte meg a nemzetközi pályázatot a Thomas Jefferson elnök és Nyugatot meghódító pionírok előtt tisztelgő emlékmű tervezésére, és 1965-ben fejezte be építményét. Esztétikai és statikai bravúrja, a Mississippi folyó partján emelt 192 méter magas láncív két rekordot is magáénak mondhat: egyfelől az USA legmagasabb nemzeti emlékműve, másfelől a világon egyedülálló módon 9 tonna rozsdamentes acélt használtak fel a konstrukciójához. A Gateway Arch felvonói sem mindennapiak: a hatalmas fémívben a liftek úgy közlekednek, mintha metró- vagy villamosszerelvények lennének. A lifkocsik az ív két felében szállítja le- és fel az évi egymillió utast a legmagasabb ponton elhelyezett kilátóig.

A Saint Louis-i illetékesek eltérően vélekednek arról, milyen fejlesztés hozhatná a legnagyobb turisztikai és kulturális hasznot. A legtöbben a nyugati terjeszkedés történetét bemutató központot látnák szívesen a folyóparti részen. John Danforth korábbi szenátor rögtön azzal hűtötte le a kedélyeket, hogy ilyen jellegű építkezés nem fér bele a projektbe, mert a lehető legnagyobb mértékben meg kell őrizni a védettséget élvező terület jellegzetes arculatát.

A nemzeti parkok megőrzéséért felelős civil szervezetek amiatt aggódnak, hogy a szolgáltatások bővítése veszélyezteti a páratlan emlékmű és az azt övező emlékpark épségét. A városvezetés a lakossági konzultáció nyomán afelé hajlik, hogy a bejáratot és a folyópartra vezető sétányokat szépítsék. A Jefferson emékpark igazgatósága kompromisszumos megoldásra törekszik, amely révén sértetlen marad az építészeti örökség, ugyanakkor a park északi vagy déli részén belemennének a fejlesztésbe. Az egyeztetés alatt álló tervjavaslatot jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

építészet, eero saarinen, emlékmű, saint louis, gateway arch, nemzeti, emlékpark, ív, jefferson, fejlesztés, építészeti örökség Icon_print

A Saint Louis-i Gateway Arch emlékmű Jefferson elnök és az amerikai Nyugat meghódítói előtt tiszteleg

Az Eero Saarinen tervezte Gateway Arch 192 méterével az USA legmagasabb nemzeti emlékműve

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317