Logomain

Világszínvonalú művészeti központ nyílik Leicesterben

By Rénes Judit 2008. október 29. 20:03

szerk at hg dot hu

Rendkívüli kulturális intézménnyel gyarapodik a belvárosát megújító Leicester. Az uruguayi származású amerikai sztárépítész, Rafael Vinoly ívelt, csupa üveg, kívül-belül nyitott művészeti központot emelt a történelmi épületek közé, amely mozgó belső falaival és előcsarnokba telepített színpadával kiviszi az utcára az előadásokat, és feltárja a kulisszák mögötti történéseket is.

Nagy-Britannia legrendkívülibb terű kulturális intézménye nyitja meg kapuit a hétvégén Leicester megújuló belvárosában. Az uruguayi származású amerikai sztárépítész, Rafael Viñoly ívelt homlokzatú, csupa üveg, kívül-belül nyitott művészeti élményközpontot emelt a történelmi épületek közé, amely mozgó belső falaival és előcsarnokba telepített színpadával kiviszi az utcára az előadásokat, és feltárja a kulisszák mögötti történéseket is.

Thecurve_makett_x20130601-27858-15191pe.gallery

A kulturális sokszínűségéről híres Leicester lakóit az Independent szerint a National Theatre-t is felülmúló új műintézmény november 1-jei nyitása tartja lázban. A Rafael Vinoly tervezte 13 ezer négyzetméteres központ hat évig épült, és az összes érdekelt fél jóváhagyása után végül a The Curve nevet kapta. A nevének megfelelően hajlított ívekből álló épület logójának a Möbius-szalagot választották. A színház-, tánc- és koncerttermeknek otthont adó komplexum funkcióival a korábbi Haymarket Theatre és a Phoenix Art Centre helyére lép. 

A The Curve az építésziroda koncepciója alapján „kifordított” színházként működik majd, amely a produkciók születésébe és az alkotófolyamat összes fázisába betekintést enged az utca emberének. A kulisszák mögötti történések és az élő előadások fizikai térhatárainak feloldása a szokásosnál nagyobb nyilvánosságot és közelséget teremt a művészek számára is. A 750 férőhelyes színház- és a 350 üléses előadóteremben különleges kiképzésű, intim hangulatú erkélyeket építettek be az akusztika tökéletesítésére.

A le-és felhúzható acélfallal elválasztott, minden oldalról körbeülhető nagyszínpadot a két terem között, a nagy forgalmú előcsarnokban helyezték el, amely így eltérő jellegű eseményeknek biztosíthat helyszínt változtatható elrendezéssel. A próbahelyiségek, a különböző célú termek és a recepció területe ugyancsak tolófalakkal bővíthető vagy szűkíthető az igények szerint. 

Viñoly és munkatársai szép gesztussal adóztak a közép-angliai város fejlett textilipari hagyományainak. A színházi és művészeti központ tereit helyi gyártású, gyönyörű nehézfüggönyökkel osztják meg, amelyeket úgy világítanak és mozgatnak meg, hogy színeikkel, esésükkel és helyzetükkel drámai kompozícióként emeljék a külső és a belső látványt. Az ívelt üvegfelület mögül mindenhol zavartalan kilátás nyílik az utcai bárokra és kávézókra. A The Curve hipermodern jellege ellenére tökéletes összhangot alkot a környezetével, ugyanis hátsó frontján szögletes síkokkal simul a vele határos történelmi épületekhez. Leicester friss repertoárral induló művészeti központjával végérvényesen ráírja nevét Nagy-Britannia kulturális térképére.

építészet, nagy-britannia, színház, rafael vinoly, kultúra, leicester, előadóművészet, művészeti központ, the curve Icon_print

Rafael Vinoly makettje a Leicesterben nyíló The Curve művészeti központról

Leicester új büszkesége, a The Curve művészeti központ elülső homlokzatát csupa üveg és ív alkotja

A The Curve fellazítja a színpad és a nézőtér hagyományosan elhatárolt funkcióit, és kiviszi az előadást az utcára

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317