Logomain

Először tervezhet nő mecsetet Törökországban

By Rénes Judit 2008. október 29. 16:30

szerk at hg dot hu

Törökországban meginogni látszik a helyi mecsetépítés 550 éves férfikiváltsága. Először vesznek részt nők a tervezésben: a dúsgazdag Sakirin család megbízásából modern új mecset épül Isztambulban, amelyben mindkét nemnek egyenrangú teret szeretnének kialakítani az imádkozáshoz.

Törökországban meginogni látszik a helyi mecsetépítés 550 éves férfikiváltsága. Először vesznek részt nők a tervezésben: a dúsgazdag Sakirin család megbízásából modern új mecset épül Isztambulban, amelyben mindkét nemnek egyenrangú teret szeretnének kialakítani a vallásgyakorláshoz.

Domeofthemosque_x20130601-27858-i3dtfj.gallery

A több száz gyönyörű mecsetnek és minaretnek otthont adó metropolisz legújabb szent helye úttörőnek ígérkezik a maga nemében. A magánmegbízásból épülő, kecses Sakirin mecset tervezésébe ugyanis először vonnak be nőket, és ez minden szempontból látszani fog a végeredményen. A 40 méteres átmérőjű, alumíniumvegyülettel borított kupolájú imahely belső terében kortárs felfogásban jelenítik meg az ottomán művészet hagyományos motívumait. A török társasági életből is ismert neves női belsőépítész, Zeynep Fadillioglu korábban éttermek, szállodák és privát házak kialakításával vívott ki magának általános elismerést, de az új mecsetet tervező csapat tagjaként kétségkívül élete legjelentősebb vállalkozásába fogott bele. 

Az épület homlokzatát borító hatalmas vas- és üveglemezeket darabonként munkálták meg az isztambuli kézműves mesterek Fadillioglu elképzelései alapján. A maratott üveg felületet kalligrafikus Korán-idézeteket ábrázoló aranyozással fedik. A plexiüvegből és bronzból készült aszimmetrikus csillárról barna üveg esőcseppek csüngenek alá, amelyek az isteni fényt jelképezik. A tradíció folytonosságát továbbvivő, anyag-és formahasználatukban viszont teljesen mai díszítőelemek mértéktartásról tanúskodnak: a belsőépítész a túl gazdag ormanentika mellőzésével az elmélyülést lehetővé tevő, bensőséges és áhítatos teret alakít ki. A projektben más női munkatársak is részt vesznek, új vonásokkal árnyalva az iszlám művészetről alkotott képet.

Ali Kose, a Marmarai Egyetem teológiaprofesszora szerint a mecsetek eredetileg csak férfiak számára épültek ugyan, azonban Mohamed próféta korában a nők sokkal nagyobb szerepet játszottak a közéletben. Ez az évszázadok során, a muszlim társadalmak egyre erősödő férfiközpontúságával minden téren, így a vallásban is visszaszorult. Mihrimah szultán mecsetje 1547-ben kifejezetten az uralkodó lányának tiszteletére épült, ugyanakkor a nők eddig csak függönnyel leválasztott részben gyakorolhatták vallásukat. A helyszűkét ma is sok helyütt jellemző és zavaró tényezőnek tartják. Az új Sakirin mecset a tervek szerint egészen más lesz: a nők tágas és a férfiakéval egyenrangú helyen, majdan a szépséges második emeleti erkélyen is imádkozhatnak Allahhoz.

építészet, mecset, belsőépítészet, isztambul, törökország, vallás, iszlám, muszlim, zeynep fadillioglu, sakirin Icon_print

Zeynep Fadillioglu a nők szempontjait is érvényesíti az új Sakirin mecset tereinek tervezésében

A 40 méteres kupolájú Sakirin mecset kortárs módon értelmezi újra a hagyományos iszlám művészetet

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317