Logomain

Feléled a régi templom a Lipcsei Egyetem új épületében

By Rénes Judit 2008. október 28. 08:07

szerk at hg dot hu

A múlt hagyományain alapul, de a jövőbe tekint a Lipcsei Egyetem Erick van Egeraat tervezte új épülete, amely az 1968-ban lebontott egykori gótikus templom funkcióinak integrálásával egy fedél alatt ad kortárs otthont a tudománynak és a vallásnak. A bővítés kapcsán bokrétaünnepséget tartottak, a közönség pedig egy év múlva, az egyetem fennállásának 600. évfordulóján tekintheti meg először a sekrestyés aulát.

Eea-main_x20130601-27858-hlo4gq.gallery

A Lipcsei Egyetem új szárnya patinás helyen: az 1231-től épített Szent Pál kolostortemplom, később egyetemi templom helyén emelkedik. Az 1409-ben alapított felsőoktatási intézmény az elmúlt évszázadok során szoros kapcsolatokat ápolt a templommal, amely a városban egyetlenként vészelte át épen a második világháborút, hogy az NDK-s időkben, 1968-ban lebontsák. A lipcsei városképből elmaradhatatlan épületet rengetegen hiányolták. Az 1990-es évek emlékfal épült a tiszteletére, de a fejlesztési elképzelések különbözősége és a telekviszonyok rendezetlensége miatt sokáig nem történt érdemi előrelépés. A templomot is pótló egyetemi építkezésre 2004-ben kiírt nemzetközi tervpályázaton Erick van Egeraat irodája nyerte el az első díjat, a kivitelezés pedig tavaly kezdődött el.

A városi köztér felé nyitott új szárny bruttó térfogata 133.000 köbmétert tesz ki, fő elemeit az aula, a főépület és az Audimax alkotja. A sekrestyés aula az egykori egyetemi templom kortárs értelmezéseként egy többfunkciós, 930 négyzetméteres alapterületű tér, amely szakrális és világi célokat egyaránt szolgál. Az épületet misékre és istentiszteletekre, valamint egyetemi ünnepségekre és tudományos konferenciákra használják majd. Az aula az egész bővítés „szíve”,  a ragyogó és kifinomult hatást keltő teret a hófehér szín uralja. Mai átiratban a gótika stílusjegyeit idézi meg az utcai homlokzat, a boltíves mennyezet, a rózsaablakok és a karcsú oszlopsorok. A változatos anyagok, így a gipszstukkók, az üveg- és a kerámiadíszítések ugyancsak kiemelik a tér szépségét és inspiratív jellegét.

Az aula feletti emeletek 8.650 négyzetméter intézményi területnek adnak otthont. A főépület 13.600 négyzetméterén helyezkednek el az egyetem reprezentációs részei, a művészeti gyűjtemény, illetve az intézményi szolgáltató és adminisztratív részlegek. A 730 négyzetméteres Audimax 790 hallgatót képes befogadni. A markáns megjelenésű komplexum megépítésével a Lipcsei Egyetem újra szervesen illeszkedhet a városszerkezetbe. Az intézmény bővítése véget vethet a templom rekonstrukcióját ellenzők és támogatók régóta húzódó vitájának is. Bármilyen állásponton legyenek, a lipcsei lakosoknak egyelőre várniuk kell. A sekrestyét és az aulát ugyanis 2009 végén, Németország második legrégebbi egyeteme fennállásának 600. évfordulója alkalmából mutatják meg először a nagyközönségnek. A teljes komplexumot várhatóan 2010-ben adják át.

építészet, németország, erick van egeraat, bővítés, lipcse, lipcsei egyetem, templom, aula, audimax, sekrestye Icon_print

A Lipcsei Egyetem Egeraat tervezte bővítése helyet ad a régi templom funkcióinak is

A Lipcsei Egyetem Egeraat tervezte bővítésének utcai homlokzatát a hagyomány és a kortárs jelleg szimbiózisa jellemzi

A Lipcsei Egyetem Egeraat tervezte bővítésének sekrestyés aulája a gótika stílusjegyeit idézi meg

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317