Logomain

Impozáns döntőslista a Munch-múzeumra

By Kovács Dániel 2008. október 27. 17:35

szerk at hg dot hu

Akármilyen döntés is születik, az biztos, hogy világhírű építész építheti a legismertebb norvég festőművész, Edvard Munch múzeumát Oslóban. A meghívásos alapon zajló versenyeztetéshez hasonló zajlik a szomszéd telken is, ahol egy új könyvtárat szándékozik emelni a norvég kormány. <br/>

Akármilyen döntés is születik, az biztos, hogy világhírű építész építheti a legismertebb norvég festőművész, Edvard Munch múzeumát Oslóban. A meghívásos alapon zajló versenyeztetéshez hasonló zajlik a szomszéd telken is, ahol egy új könyvtárat szándékozik emelni a norvég kormány.

Oslo20130601-27858-jkyviv.gallery

A nagyszabású terv végeredményeként új negyed emelkedik majd a nemrég átadott oslói operaház körül, amely a remények szerint Európa egyik kulturális súlypontjává válhat. Az új Munch-múzeum építését a helyszűke tette sürgetővé. A finalisták között ott az új birmingham-i pályaudvart tervező Foreign Office Architects, a World Architecture Awards-on is díjazott Zaha Hadid, a japán Tadao Ando, a Heneghan Peng és a Sauerbruch Hutton, de komoly favorit a dániai Fuglsang Kunstmuseummal nemzetközi elismerést aratott Tony Fretton is. A 27 ezer négyzetméteres beruházás a Munch-múzeum mellett a Stenersen Művészeti Galériának is helyet ad majd.

Ugyanilyen impozáns a szomszédos Deichmanske Könyvtár tervezésére kiírt pályázat meghívottjainak lajstroma. Itt a tavaly Stirling-díjjal elismert és azóta világszerte népszerű David Chipperfield mellett a RIBA által is elismert Westminster College-bővítést tervező dán Schmidt Hammer Lassen, a japán Toyo Ito, valamint a hazai Snøhetta négyese közül várható a befutó.

építészet, zaha hadid, múzeum, operaház, könyvtár, david chipperfield, foa, foreign office architects, oslo, norvégia, snohetta, tony fretton, schmidt hammer lassen, toyo ito, tadao ando Icon_print

Egész kultúrnegyed épül az új oslói opera köré.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317