Logomain

Lezárult a világ legnagyobb építészeti versenye

By Kovács Dániel 2008. október 27. 13:05

szerk at hg dot hu

Bale20130601-27858-7tzn9v.gallery

3LHD: Sportcsarnok, Bale, Horvátország

Civic_guangzhou20130601-27858-kn2pyl.gallery

BURO II: Kongresszusi központ, Guangzhou, Kína

Learning_luigi20130601-27858-l83kry.gallery

Grafton Architects: Luigi Bocconi Egyetem, Milánó, Olaszország

Hadid_nordpark_x20130601-27858-onipg3.gallery

Alpesi építészet: a Nordpark sífelvonó rendszer, Innsbruck, Ausztria

Magazin20130601-27858-mt90e0.gallery

magazin Bocconi

Míg ki nem találnak valami jobbat, addig a pályázatok és versenyek jelentik az építészet különféle szakmai seregszemléinek legnagyobb érdeklődést kiváltó kísérőrendezvényeit. Nem történt ez másképpen a Barcelonában a hétvégén megrendezésre került World Architecture Festival esetében sem.

A WAF fesztivál tartalmi és promóciós részét egyaránt átfedő verseny annyiban mindenképpen rendhagyónak számít ugyanakkor, hogy az elmúlt másfél évben felépült épületek, belsőépítészeti együttesek közül a világ negyvenhárom országából 722 darab alkotás szállt versenybe, amiből egy hatvanhárom (!) tagú zsűri választotta ki a tizenhét kategória 224 döntősét. A zsűriben Will Alsoptól Sir Peter Cookon, Lord Norman Fosteren, Massimiliano Fuksas-on, Zaha Hadidon, Christoph Ingenhovenen, Richard Meieren át Michel Rojkindig a nemzetközi építészvilág minden jelentősebb építésze szerepet kapott, s ez tulajdonképpen feljebb és feljebb srófolta a begyűjthető trófea értékét. Az elnöki szerepet a fesztivál első napjára Lord Norman Foster, a másodikra pedig a Yale dékánja és George W. Bush elnöki könyvtárának tervezője, Robert A. M. Stern vállalta.

A kicsi szebb – a verseny sommája ez lehetne, a díjakat ugyanis jórészt kisebb építészirodák vitték el. A 2008 legkiemelkedőbb épületének járó díjat végül az ír Grafton Architects által tervezett milánói Luigi Bocconi Egyetem új épülete vitte el, amely egyszersmind az oktatási kategória győztese is lett. A 17 különböző kategória nyertesei ugyancsak roppant széles körből kerültek ki: majd minden földrészről találni díjazottat. Győzelmet aratott a BURO II. guangzhou-i kongresszusi központja, a Weiss/Manfredi Architects seattle-i Olimpiai Szoborparkja, a Batlle & Roig barcelonai szeméttelep-rehabilitációja, a FAREStudio Burkina Fasóban épült nőgyógyászati központja, a Hotson Bakker Boniface Haden Architects sivatagi kulturális központja Kanadában, egy hollandiai birkakarám (70F Architecture), a chilei Sabbagh Arquitectos irodaépülete, a horvátországi Bale sportcsarnoka (3LHD), és a Meixner Schlüter Wendt Architekten dornbuschi temploma.

A kulturális kategória győztese a norvég Snøhetta oslói operaháza lett, a nagyszabású lakásprojektek közt a BIG koppenhágai Mountain Dwellings-e, míg a magánházak közt a Sou Fujimoto épülete vitte el a pálmát. Az iparhoz kapcsolódó fejlesztések közül a Coop Himmelb(l)au mümcheni BMW Weltje találtatott a legjobbnak, a „Shopping” fiókból a Winghard Arkitektkontor K:fem áruházát emelték ki. Zaha Hadid Nordpark-sífelvonórendszere, amely a Stirling-díjat nemrég elbukta, a World Architecture Festival-on a közlekedési kategóriában diadalmaskodott. Egy másik sztárépítész, Sir Norman Foster viszont kapott elismerést: a washingtoni Smithsonian Museum udvarának lefedése a „New & Old” kategória nyertese lett.

Magyar részről a versenyen indult a Mátyás téren álló „Kesztyűgyár” Közösségi Ház (Alföldi György és Kolossa József terve), a budafoki víztorony ( Narthex Építészeti Kft. - Perényi Tamás, Kovács István, Dr. Palócz Miklós, Kolossa József), a HungLogHome Kft. rönkháza, a HÁZ építésziroda (Gyurkó Ádám) családi háza, a Richter Gedeon Iroda- és Kutatóközpontja (Zoboki, Demeter és Társaik), a Perc utcában épített Colorfront Filmstúdió (Intramuros Építészstúdió – Dobos Botond), a Média Építészeti Díjjal jutalmazott EnerSys-székház az Artgrouptól (Nagy Csilla, Tóth Zoltán), valamint a IV. kerületi Interfuct Cash&Carry (A4 Stúdió, vezető tervező Kendik Géza).

zaha hadid, díj, norman foster, coop himmelb(l)au, world architecture festival, grafton architects, 3lhd, winghard arkitektkontor, sou fujimoto Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317