Logomain

Átadják Németország legnagyobb mecsetét

By Martinkó József 2008. október 22. 17:13

szerk at hg dot hu

Cikkep_berlin20130601-27858-1rt46bd.gallery

német mecset cikkép

Magazin20130601-27858-uarx7w.gallery

német mecset magazin

5duisburg_kulso_7820130601-27858-1fw8yo9.gallery

Duisburgi mecset

1berlin_uj_kulso_m20130601-27858-dr6lnl.gallery

Kelet-Berlin első mecsete, Mubashra Ilyas pakisztáni származású német építésznő alkotása.

2berlin_uj_belso_m20130601-27858-i3ohi8.gallery

Készülődés az október 16-i ünnepélyes átadásra a nők imatermében.

3berlin_sehitlik_m20130601-27858-1p8kicx.gallery

Az 1999-2005 között épült berlini Sehitlik-mecset.

4berlin_kreuzberg_m20130601-27858-t2zcb7.gallery

Az idén elkészült Omar ibn Al Khattab mecset Berlin-Kreuzbergben.

5duisburg_kulso_m20130601-27858-1xwmiox.gallery

A héten nyílik meg Németország legnagyobb mecsete Duisburgban,

6_m20130601-27858-1qpy6do.gallery

A duisburgi alighanem az ország legdíszesebb mecsete is.

8boehm_makettel_m20130601-27858-1rphiaf.gallery

A kölni épület tervezője, Paul Böhm a makettel.

9koln_latvanyterv_m20130601-27858-1y5lbgq.gallery

A kölni mecset számítógépes látványterve.

Galeria_duisburg20130601-27858-4i46vn.gallery

német mecset galéria

A európai sajtóban szinte már megszokottá váltak azok az éles hangú kirohanások és polémiák, amelyek egy-egy újabb mecset átadását, illetve egy-egy újabb mecset építésének tervét kísérik. A figyelemreméltó építészeti stílusjegyekkel rendelkező euro-iszlám építészetről természetesen csak a legritkább esetben zajlik esztétikai, építészetkritikai érveket felvonultató eszmecsere. Hiszen míg a bírálók egy integrációra képtelen közösség provokációját, a dzsihád egyik fegyverét látják a mecset építkezések hátterében, addig a támogatók az iszlám szélesebb körű megismerésének intézményeiként, a terrorizmus rejtőzködésével szembeni nyitás megnyilvánulásaiként, a békés szándékú kulturális önazonosság megélésének helyszíneként értékelik azokat.

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk az euro-iszlám építészet stiláris, esztétikai jellegzetességeivel, amelyekből azt a következtetést lehetett levonni, hogy a legtöbb esetben az újdonat európai mecsetek azt a konzervatív, hagyománytisztelő kifejezési módot hordozzák, ami az arab világban napjainkban is jellemző. Így például elkerülhetetlen, hogy a minaretek magassága, illetve az a kérdés, hogy azok lehetnek-e magasabbak a környező templomok tornyánál, minden esetben éles vitát váltson ki. Ritka kivételek azok a muzulmán kulturális, illetve vallási létesítmények, amelyek az építészeti karakterisztikájukban a muzulmán hit kulturális vetületeit is megjelenítik, nem pusztán csak annak szakrális mivoltát. Ezeknél az épületeknél egyébként a elkerülhetetlennek tűnő konfliktus is enyhébb.

Az EU tizenhatmillió muzulmánja közül hárommillió él Németországban, ahol a közeljövőben kétszáz mecset építését tervezik különféle közösségek, amivel néhány éven belül megdupláznák azok számát. A 70% -ban török származású németországi muzulmánok számára eddig mintegy 2600 imahely állt rendelkezésre, amelyek közül tehát kétszáz számított mecsetnek. Az idei október annyiban rendhagyó a németországi mecsetek építésének terén, hogy a hónap közepén átadták az egykori NDK területén épült első ilyen létesítményt Berlin Heinersdorf kerületében, ami a pakisztáni származású családban felnővő mindössze harmincéves Mubashra Ilyas építésznő(!) tervei alapján készült. Október 26-án Duisburgban átadják a legnagyobb alapterületű muzulmán templomet Németországban, a Merkez mecsetet. A Duisburg egykori munkásnegyedében, vagyis Marxlohban felépített létesítménynél évek múlva is csak a kölni, négyezer férőhelyes lesz nagyobb, amit Paul és Gottfried Böhm igen figyelemreméltó, progresszív építészeti tervei alapján terveznek felépíteni. Az egykori ottomán világban gyökerező duisburgi épület stílusa azonban még mindig a konzervatív, hagyományos kifejezésmódot reprezentálja, ami sok tekintetben már önmagában is képes a konfliktus kiélezésére, hiszen külsőségeiben valóban egy csipetnyi Isztanbult, sőt Konstantinápolyt jelenít meg a Ruhr-vidék közepén. Sokak szemében ez az építészet jeleníti meg azt a fenyegetést, ami elvezetett a "kölni kalifátust" (Hilafet Devleti) kikiáltó, azóta Németországból kiutasított Metin Kaplan és követőinek szélsőséges megnyilatkozásaihoz. A mecsetek és a szélsőséges verbális uszítás összefüggésére természetesen a WTC elleni támadást vezető Mohammed Atta és a hamburgi Al-Qudsz imahely kapcsolata világított rá legélesebben 2001-ben. Egyes vélekedések szerint tehát csak az újításra képes építészet hordozhatja a nyitottság üzenetét, míg a hagyományörző stílus óhatatlanul a bezárkózást, az elszigetelődés jeleníti meg.

Időnként nem a mennyiség, hanem a méret okozza a problémát. Az építészeti ikon, az ikonikus építészet ellentmondásaira egy brit példa szolgál. A napokban az anglikán egyház egyik tisztviselője, a vallások közötti párbeszéd szószólójaként és neves iszlám szakértőként is ismert Dr Philip Lewis, Bradford püspöke állt elő éles kritikával Daily Telegraph hasábjain egy londoni mecset építésével szemben. Véleménye szerint a 2010-es olimpiai játékokra megépülő, méretében a Britannia legnagyobb katedrálisánál négyszerte nagyobb, egyszerre tizenkétezer hívő befogadásár alkalmas megamecset felerősíti a szigetország muzulmánjainak gettósodását, s mivel a londoni terrorista merényletek során a hatóságok látókörébe került Tablighi Dzsamaat nevű szervezet támogatásával épül, mintegy elfedi az iszlám hit gazdagságát azzal, hogy a óhatatlanul is a harchoz köti a vallást. Lewis szerint, ha pusztán gigantikus méretű mecsetek építésére minimalizálódik a vallás kinyilvánítása, akkor az előbb utóbb az izoláció felé tolja az iszlám közösséget. Gettóba zárja ezekkel az épületekkel önmagát, elidegenít és beszűkít, ami viszont kizárólag a dzsihád hátországát erősíti, a párbeszédre való nyitottságot azonban elfedi.

mecset, köln, németország, berlin, duisburg, paul böhm, muszlim építészet Icon_print

német mecset cikkép

német mecset magazin

Duisburgi mecset

Kelet-Berlin első mecsete, Mubashra Ilyas pakisztáni származású német építésznő alkotása.

Készülődés az október 16-i ünnepélyes átadásra a nők imatermében.

Az 1999-2005 között épült berlini Sehitlik-mecset.

Az idén elkészült Omar ibn Al Khattab mecset Berlin-Kreuzbergben.

A héten nyílik meg Németország legnagyobb mecsete Duisburgban,

A duisburgi alighanem az ország legdíszesebb mecsete is.

A kölni épület tervezője, Paul Böhm a makettel.

A kölni mecset számítógépes látványterve.

német mecset galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317