Logomain

Megválasztották Britannia legszebb faépületeit

By Kovács Dániel 2008. október 22. 14:00

szerk at hg dot hu

Shetlanm20130601-27858-1gylvw9.gallery

BDP: Shetland Museum and Archives

Halligan_m20130601-27858-gwohxe.gallery

Simon Condor and Associates: Halligan House

Whitestaunton_m20130601-27858-1a17gy1.gallery

Whitestaunton Manor

Galeria20130601-27858-16w7yku.gallery

Wood Awards galéria

Lezajlott a Wood Awards átadó ünnepsége. Az egyesült Királyság faiparának propagálására és bátorítására hivatott, hatodik évében járó díj abszolút győztese a shetland-i múzeum új épülete lett, a Budapesten is dolgozó BDP építésziroda alkotása. Az új építészeti alkotások, többek közt a világ legmagasbb fából készült lakóháza mellett bútorokat és helyreállítást is díjaztak a Wood Awards-on. <br/>

Lezajlott a Wood Awards átadó ünnepsége. Az Egyesült Királyság faiparának propagálására és bátorítására hivatott, hatodik évében járó díj abszolút győztese a shetland-i múzeum új épülete lett, a Budapesten is dolgozó BDP építésziroda alkotása. Az új építészeti alkotások, többek közt a világ legmagasbb fából készült lakóháza mellett bútorokat és helyreállítást is díjaztak a Wood Awards-on.

A Shetland Museum and Archives épülete a zsűri megítélése szerint kiválóab illeszkedik környezetébe, formavilága pedig a helyi hagyományokra reagál. A shetlandi hajózási örökség bemutatását az épület a korszerű elvárásoknak megfelelve oldja meg; többek közt színház- és előadóterem és publikus kutatószobák létesítésével. A nemes faanyag használata következetesen vonul végig az épületen, kívül és belül; még a recepciós pult is egy, a 18. században elsüllyedt halászhajó gerincéből készült.

A szerkezeti és előregyártott kategória győztese a londoni Murray Grove-on álló Stadthaus lett. A kilencemeletes, teljes egészében tölgyfából készült épület a legmagasabb lakóház a maga műfajában a világon. A Waugh Thistleton Architects által tervezett ház német nevét az osztrák építési módszer, és az ugyancsak az alpesi országból származó alapanyag után kapta. A ház az előregyártott, 70%-ban újrahasznosított fahulladékból készülő paneles technika segítségével mindössze kilenc hét alatt elkészült.

A magánépületek között a Halligan-házat találták a legjobbnak. A Simon Condor and Associates által tervezett épület szűkös büdzsével, és szokatlan fizikai követelményekkel készült, felépítése és környezetbe illesztése azonban példaértékűnek bizonyult.

A restaurálás-konzerválás terén a somerseti Whitestaunton Manor helyreállításának járt az elismerés. A 14. századi eredetű magánház újjáépítése során a Jonathan Rhind Architects szakemberei feltárták és bemutatható tették a nagy ebédlő unikális, középkori eredetű tetőszerkezetét.

A bútor-kategória győztese Alun Heslop köztéri szoborbútora, a Bedfordshire Garden területén felállított The Sleeping Dragon lett.

építészet, fa, múzeum, 2008, bdp, díj, bdp architects, faépítészet, shetland, wood awards, waugh thistleton architects, simon condor and associates, jonathan rhind architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317