Logomain

Aukción tarolt a legjobb fiatal brit építész

By Rénes Judit 2008. október 21. 21:34

szerk at hg dot hu

A tavaly kezdődött hagyománynak megfelelően elárverezték a London Design Festival Size and Matter, azaz méret és anyag szekciójában kiállított ideiglenes pavilont. Zaha Hadid után idén a legtehetségesebbnek tartott fiatal brit építész, David Adjaye készített tulipánfából installációt, amelyet 145 250 fontért ütött le az aukcióvezető kalapácsa.

Adjaye_denver_art_museum_x20130601-27858-s05d5q.gallery

A ghánai származású és tanzániai születésű Adjaye szakmai rangját immár a műtárgypiac is megerősítette. A Nagy-Britannia első tíz építésze közé számító tervező életében először bocsátotta munkáját árverésre. A Phillips de Pury aukciósház eseményén az előzetes várakozásokat felülmúló számú licit érkezett a rendkívüli finomsággal megformált pavilonépületre, amely egy fontos gyűjtő tulajdonába került. Az eredmény akkor is rendkívül jelentős, ha a kiterjedt nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező és világszerte körülrajongott Hadid tavalyi, 300 ezer font fölötti bevételéhez viszonyítjuk.

A London Design Festivalra tervezett, Sclera nevű szépséges építmény a közönséges haszonfának tartott amerikai tulipánfából készült. Adjaye választása éppen természetes rugalmassága, erőssége és változatos színmintázata miatt esett erre az alapanyagra. Pavilonjának struktúrája azonban mindennek nevezhető, csak nem hétköznapinak. Az építészet, a formatervezés, a mérnöki tudomány és a szobrászat határvonalait egymásba oldó installáció egy nyolcszor tizenkét méteres alapterületű ellipszist formáz, amelynek belső terében két kamrát alakítottak ki. A szellős, letisztult, költői kompozíciót eltérő méretű és sűrűségű, nyílásokkal tagolt kecses hasábok alkotják, lehetővé téve, hogy a fény, a levegő és a város panorámája egyaránt beépüljön a látványba és a térélménybe.

A visszafogott formanyelve miatt az építészet Humphrey Bogartjának tartott Adjaye alig negyvenkét éves, de már beírta nevét a legjobbak közé. Az ő tervei alapján hozták létre az oslói Nobel-békeközpontot, valamint irodája késztette a Stirling-díjra is jelölt, kockaformájú Idea Store Whitechapel könyvtári, szellemi és kulturális központot. Alkotásai közül kiemelkedik a tavaly átadott denveri Kortárs Művészeti Múzeum és a londoni Rivington Place épülete, amely egy tető alatt ad helyet a vizuális művészet ágainak. Az idén februárban megnyílt, a fajgyűlölet tragikus áldozatáról elnevezett Stephen Lawrence Centre diákok számára kínál építészeti, mérnöki kurzusokat és foglalkozásokat. Adjaye Moszkvában is hű maradt önmagához: vezetéstudományi főiskolájának terve üdítő színfolt az extremitásban egymást túllicitáló épületek között. A Forbes magazin beválogatta az építész top 10-be (többek közt Norman Foster, Thom Mayne és Zaha Hadid mellé), az Art Review pedig a legbefolyásosabb művészek százas listáján hozta nevét, amelyre összesen négy építész tudott felkerülni.

építészet, installáció, london, 2008, london design festival, árverés, pavilon, david adjaye, design festival, size and matter, tulipánfa, sclera Icon_print

David Adjaye denveri Kortárs Művészeti Múzeuma

David Adjaye Sclera című tulipánfa pavilonja a 2008-as Londoni Designfesztiválon

David Adjaye presztízsét jelzi, hogy pavilonját 145 ezer fontra értékelte a műtárgypiac

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317