Logomain

Építészek, akik megváltoztatták a világot

By Kovács Dániel 2008. október 21. 14:00

szerk at hg dot hu

Leonardo20130601-27858-1roq5wq.gallery

Leonardo da Vinci hídszerkezete egy belgiumi kiállításon

Eiffel20130601-27858-tgg63.gallery

Gustave Eiffel tornya ma Párizs első számú jelképe

Wright20130601-27858-sf8qgp.gallery

Frank Lloyd Wright New York-i Guggenheim-múzeumában

Fuller20130601-27858-14xwgx7.gallery

Buckminster Fuller úttörő szerkezete Montréalban

Több építész is bekerült az emberiség történetének 50 legnagyobb vizionárius-gondolkodója közé a brit Independent által készített listán. Giotto, Kopernikusz és Chuck Berry mellett a lajstromon ott találni Leonardo da Vinci, Gustave Eiffel, Frank Lloyd Wright és Buckminster Fuller nevét is.

Több építész is bekerült az emberiség történetének 50 legnagyobb vizionárius-gondolkodója közé a brit Independent által készített listán. Giotto, Kopernikusz és Chuck Berry mellett a lajstromon ott találni Leonardo da Vinci, Gustave Eiffel, Frank Lloyd Wright és Buckminster Fuller nevét is.

Joseph Swan, a villanykörte valódi feltalálója, Sojourner Truth, a női egyenjogúság rabszolgasorba született szószólója és Mary Quant, a hatvanas évek öltözködésének reformere mellett négy építész is felkerült a Saab és az Independent listájára, amely a világtörténelmet meghatározó ötven reformer gondolkodót sorakoztatja fel.

Az első „szakmai” szereplő Leonardo de Vinci (1452-1519). A reneszánsz polihisztorról kevesen tudják, hogy a festészet és a szobrászat mellett az építészet terén is meghatározót alkotott. Mérnöki invenciói meghatározónak bizonyultak az elkövetkező korok fejlődésére nézve: a Boszporusz fölé tervezett, hatalmas hídjának megépítésére a török kormány néhány évvel ezelőtt nyilvánított ki szándékát.

Gustave Eiffel (1831-1923) a fémszerkezetek úttörőjeként vonult be a történelembe. A 19. század legnagyobb hídépítésze az 1889-es párizsi világkiállításra alkotott tornyával minden idők tán legismertebb építészeti szerkezetét ajándékozta a francia fővárosnak. A torony legtöbb szerkezeti eleme saját invenciója volt. Műhelye még sokáig meghatározta Európa és a világ építészetét: innen kerültek ki például a Nyugati pályaudvar tervei is.

Az Egyesült Államok építészetének legismertebb alakja, Frank Lloyd Wright (1867-1959) az elsők közé tartozott, akik kiléptek a tervezés szorító kötelékei közül: környezet és életteret próbált alkotni. A jó épület, így tartotta, nem sérti a tájat, hanem szerethetőbbé teszi azt.

A 20. század legnagyobb teoretikusai között számon tartott Buckminster Fuller (1895-1983) az első „futuristák” egyikeként a fenntartható fejlődés kutatásának szentelte életét. A lakásválság megoldására tervezett hatalmas, stabil geodézikus struktúrája a század közismert építészeti utópiái közé tartozik, amely meghatározó gondolatok sorát indította el.

építészet, frank lloyd wright, leonardo da vinci, gustave eiffel, buckminster fuller Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317