Logomain

A Visegrádi Négyek közös építészetpolitikai irányelvei

By Kovács Dániel 2008. október 21. 10:30

szerk at hg dot hu

A Visegrádi Négyek országainak építészeti szakszervei, a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar építészek szövetségei közös építészetpolitikai irányelveket fogalmaztak meg a magyar fél kezdeményezésére október 13-14én Budapesten tartott tanácskozáson. Az elfogadott 12 pont az UIA alapelveire épülve az oktatás és a környezettudatos építészet fontosságát hangsúlyozza.

A Visegrádi Négyek országainak építészeti szakszervei, a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar építészek szövetségei közös építészetpolitikai irányelveket fogalmaztak meg a magyar fél kezdeményezésére október 13-14-én Budapesten tartott tanácskozáson. Az elfogadott 12 pont az UIA alapelveire épülve az oktatás és a környezettudatos építészet fontosságát hangsúlyozza.

V4cikkep20130601-27858-zassoe.gallery

Az alábbiakban olvasható a nyilatkozat teljes szövege.

A VISEGRÁDI NÉGYEK ÁLTAL ELFOGADOTT ÉPÍTÉSZETPOLITIKAI IRÁNYELVEK

A Visegrádi Négyek építész szövetségei egyetértenek abban, hogy minden tagországnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) mielőbb ki kell dolgoznia nemzeti építészetpolitikáját. A nemzeti építészetpolitikai irányelveket műhelymunka keretében, nyilvános vitafórumokon formálják; azokat az építész és a szorosan kapcsolódó társszakmák fogadják el, a kormányzat jóváhagyásával. 

Az építészetpolitikai irányelvek végül döntéshozói fórumokon, különféle nemzeti jogalkotói szinteken, illetve szakmai szabályozókban, előírásokban öltenek testet, és a nemzetközi szervezeteknél ajánlásként szerepelnek.

A V4 szakmai partnerek A Visegrádi Négyek Építészetpolitikája címmel 2008. október 13-án, 14-én Budapesten megrendezett nemzetközi konferencia alkalmával 12 pontban összesítették és fogadták el közös építészetpolitikai irányelveiket. 

1. Az építészeti kultúra oktatásának meg kell jelennie az alapképzésben, közoktatásban.

2. Az építészet alapvető hatással van a környezetre, gazdaságra, kultúrára, ezért a kormányzati és döntéshozói szinteken is minden területet átfogó megközelítésre van szükség. Ehhez olyan új koordináció kell, mely lefedi, és együtt kezeli az összes területet.

3. Az épített környezet alakítása során a gazdasági, a kulturális, és a környezeti összetevőket karakterüknek megfelelően kell kezelni.

4. Hosszú távú gondolkodásra és tervezésre van szükség, harmóniában az öröklött környezettel.

5. Hatékony új eszközök, módszerek és megközelítések szükségesek a településrendezésben és a fejlesztésben, a kontrollálatlan városi növekedés megállítása érdekében.

6. Következetes, pontosan meghatározott szabályozók kellenek az építészeti szakma gyakorlásához; összhangban az európai országok előírásaival.

7. A közbeszerzéseknél és a nyilvános megbízásoknál az ajánlati ár nem lehet kizárólagos szempont a bírálat során.

8. Az építészetpolitika feladata, hogy elősegítse a humánus és környezetbarát építést, a magas színvonalú, energiahatékony épített környezet létrehozását, a környezetet terhelő, szennyező kibocsátások csökkentését; az anyagok és erőforrások gazdaságos hasznosítását, a megújuló energiaforrások alkalmazásának támogatását.

9. A nemzeti építészetpolitika kidolgozásakor figyelemmel kell lenni a visszafordíthatatlan klímaváltozásra.

10. A nemzeti építészetpolitika célja, hogy szabályozza a táj, a közterek és az épületek egységét és harmonikus kapcsolatát.

11. Az előírások megalkotása során fel kell ismerni, hogy az építészet elsődleges célja az emberi élet szolgálata.

12. Az épületek, városok, infrastruktúrák képezik az épített környezetet, melynek alakítása megfelelő szakértelemmel és koordinációval kell történjen.

Budapest, 2008. október 14.

Jerzy Grochulski elnök, Lengyel Építész Szövetség (SARP)
Stefan Slachta elnök, Szlovák Építész Szövetség (SAS)
Oleg Haman elnök, Cseh Építész Szövetség (OBEC)
Kálmán Ernő DLA, elnök, Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)
Nikos Fintikakis programigazgató, Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA)
Szekér László MÉSZ-UIA Megújuló Energiaforrások az Épített Környezetben a Fenntartható Jövőért munkacsoport hazai tagozatának vezetője

építészet, visegrádi négyek, v4, építészetpolitika Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317