Logomain

Pénzét követeli Amerika legnagyobb tornyának építésze

By Kovács Dániel 2008. október 20. 19:30

szerk at hg dot hu

Tizenegymillió dollárt követel, de egyelőre hiába a világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava attól a fejlesztőtől, amely az általa tervezett hatszáz méteres felhőkarcolót, a Chicago Spire-t építi. Egy másik, helyi építésziroda ugyancsak behajtókat küldene a beruházó nyakára. Egyre többen kétlik, hogy az Egyesült Államok legmagasabb tornyának tervezett Chicago Spire valaha kiemelkedik a Lake Shore Drive mellett tátongó gödörből. <br/>

Tizenegymillió dollárt követel, de egyelőre hiába a világhírű spanyol építész, Santiago Calatrava attól a fejlesztőtől, amely az általa tervezett hatszáz méteres felhőkarcolót, a Chicago Spire-t építi. Egy másik, helyi építésziroda ugyancsak behajtókat küldene a beruházó nyakára. Egyre többen kétlik, hogy az Egyesült Államok legmagasabb tornyának tervezett Chicago Spire valaha kiemelkedik a Lake Shore Drive mellett tátongó gödörből.

Chicagospire20130601-27858-1sx0ko2.gallery

Október 8-án jelentette be 11,3 millió dolláros térítési igényét Santiago Calatrava, amire hamarosan rákontrázott a helyi társtervező cég, a Perkins+Will. Ők 4,85 millió dollárt várnak a Chicago Spire beruházójától, a Shelbourne Development Group-tól – írja a Chicago Tribune. Az ingatlanfejlesztő szóvivője, Kim Metcalfe félreértésekről beszél: szerinte előre ütemezték a fizetési fázisokat a négyéves beruházás teljes hosszára, a tervezőknek tehát nincs miért aggódniuk.

A beruházó töretlen optimizmusa ellenére Chicagóban egyre hangosabbak a kételkedők a csúcstoronnyal kapcsolatban. A beruházást még 2005-ben jelentették be, az eredeti fejlesztő, a Fordham Company azonban anyagi gondok miatt továbbadta a Shelbourne-nak, és három alkalommal az épület terveit is alapjaiban módosították. Az amerikai ingatlanpiac válsága erre a beruházásra is hatással volt: a munkálatok üteme lelassult; egyelőre az alapozási fázisnál tartanak. A tervezett 1194 apartmanból a világméretű beharangozó kampány ellenére mindössze 395 kelt el mostanáig.

A Chicago Spire, amely 609 méteres magasságával a világon a 10. legmagasabb épület lehet, a város és a polgárok részéről is pozitív fogadtatásban részesült. Az épület szimbolikus volta miatt szerepet kapott a városnak a 2016-os olimpia rendezási jogáért folytatott kampányában is.

építészet, felhőkarcoló, chicago, santiago calatrava, egyesült államok, toronyház, chicago spire Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317