Logomain

Világelső városi vízeséssel csábít Szöul

By Rénes Judit 2008. október 20. 15:59

szerk at hg dot hu

A Design Olimpiának otthont adó Szöulban nagy ováció közepette elindították a Banpo-hídról aláhulló állandó vízesést, amely a maga nemében az első a világon. A dél-koreai főváros fényűzően megvilágított új zuhataga 20 méter magasról, percenként 60 tonna vízmennyiséggel ömlik bele a Han-folyóba.

A Design Olimpiának otthont adó Szöulban nagy ováció közepette elindították a Banpo-hídról aláhulló állandó vízesést, amely a maga nemében az első a világon. A dél-koreai főváros fényűzően megvilágított új zuhataga 20 méter magasról, percenként 60 tonna vízmennyiséggel ömlik bele a Han-folyóba.

Szoul_vizesesmesszirol_x20130601-27858-1ua95tu.gallery

Szöul az október végéig tartó Design Olimpiával nyilvános főpróbát tart jövő évi nagy fellépéséhez, 2010-től ugyanis a metropolisz lesz a világ Design Fővárosa. A mostani seregszemlét a világhírű lengyel‒amerikai építész, Daniel Libeskind nyitotta meg. Noha szinte mindennap bemutatnak egy nagyszabású újdonságot, például az üvegkígyóval összekötött észak-déli városközpontot, a lakosságot a most felavatott vízesés tartja izgalomban.

Hasonló urbánus látványosságra már volt példa: idén nyáron a Live Leak köztéri projekt részeként ugyancsak hidakról alázuhanó vízesések nyűgözték le vagy késztették fintorgásra New York lakosságát, azonban a szöuli zuhatag a tervek szerint állandó elemként épül be a városképbe. Az 1200 méter hosszú Banpo-híd két oldalán felszerelt szökőkútpumpák vizet szivattyúznak fel a Han-folyóból, majd ugyanoda engedik vissza a felvett vízmennyiséget. 

A zuhatagot alkotó vízsugarak ezerféle alakzatban „táncolnak” a zenére, éjszakánként pedig díszkivilágítással kápráztatják el a nézőket az audiovizuális effektusok specialistája, a tervpályázaton győztes német OASE cég jóvoltából. Az élvezeteket fokozandó, a szöuli önkormányzat hamarosan kiválasztja a legszebb panorámát ígérő helyet, ahol kilátófedélzetet alakítanak ki hangulatos kávézókkal együtt. A látvány más perspektívából, a folyón közlekedő kirándulóhajókról is ígéretesnek tűnik.

A városvezetés október végéig az energiafogyasztást és a hatást tesztelő próbaüzemben működteti a vízesést. Ha minden jól megy, Szöul látogatói 2009 tavaszától az év minden napján, éjjel-nappal gyönyörködhetnek a zuhatagban. A dél-koreai fővárost ettől függetlenül is birtokba veszi az építészek krémje. Többek közt Daniel Libeskind és Norman Foster rajzolhatja meg a rehabilitálandó folyóparti Jongszan negyed arculatát, végtelen szilánktorony és új városháza épül, Zaha Hadid pedig olyan versenytársakat ütött el a legújabb park és pláza tervezésétől, mint a MOME-n is oktató amerikai Steven Holl és a holland MDRDV.

építészet, szöul, dél-korea, 2010, design főváros, design olimpia, vízesés, zuhatag, szökőkút, Han-folyó, Ban-híd Icon_print

A szöuli Ban-hídről alázuhogó vízesés 1200 méter széles

A szöuli Ban-híd zuhatagát különleges szín- és zenei effektusok teszik még látványosabbá

A szöuli Ban-hídról alázuhogó állandó vízesés világelső a maga nemében

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317