Logomain

Hófehér hajó lesz a Közel-Kelet első modern művészeti múzeuma

By Rénes Judit 2008. október 14. 15:39

szerk at hg dot hu

A velencei öltözőszoba után hagyományra alapozott futurisztikus épülettel rukkol elő az UNStudio. A holland építésziroda az Arab-öböl jellegzetes hajótípusáról mintázza ad a régió modern művészetét és tengerhajózását elsőként bemutató új múzeumot – természetesen Dubaiban.

A velencei öltözőszoba után hagyományra alapozott futurisztikus épülettel rukkol elő az UNStudio. A holland építésziroda az Arab-öböl jellegzetes hajótípusáról mintázza ad a régió modern művészetét és tengerhajózását elsőként bemutató új múzeumot – természetesen Dubaiban.

Elevation_szembol_x20130601-27858-l5wf99.gallery

A MONEMA nevet kapott múzeum az Arab-öböl egyik szemközti szigetén épül, a nyolcmilliárd dolláros és 4,6 millió négyzetméteres alapterületű Cultural Village városnegyed középpontjában. A tervek szerint 2011-re elkészülő művészeti intézmény a dubai emírség tengerhajózási múltját és eredményeit is bemutatja a gyűjteményét képező modern műalkotások mellett. A 255 millió dolláros projektre a formabontó, szobrászi ihletettségű épületeiről ismert holland UNStudio kapott megbízást.

A Ben van Berkel vezette építésziroda 25 ezer négyzetméteres hófehér komplexumot tervezett a gyöngyhalászok, kereskedők, csempészek és kalandorok által egyaránt használt hagyományos arab hajófajta, a dhow (dau) formája alapján, ugyanakkor a múzeum legalább ennyire emlékeztet különös tengeri élőlényre is. Az épülettömb középső szintje hajóorrszerű peremmel nyúlik ki a tenger fölé, így páratlan kilátást kínál Dubai városára és a partra, ahol a világ egyetlen hétcsillagos szállodája, az ugyancsak hófehér teflonburkolatú Burj Al Arab Hotel magasodik. 

Nagy befogadóképességű belső tereit úgy alakítják ki, hogy maximális látogatottság és a rendezvények idején is elkerülhető legyen a zsúfoltság. A magán- és nyilvános programok előtt nyitott intézmény 60 szobás luxusszállodával, éttermekkel és üzletekkel egészül ki. A Cultural Village egyben otthont ad egy amfiteátrumnak, egy kiállítócsarnoknak és a hajóépítőknek is.

A meghökkentő hollandok a MONEMA-val tovább gyarapítják eddig is impozáns referencialistájukat. A tűzben elpusztult amerikai Tsimmer-villával, a lélegzetelállítóan izgalmas rotterdami Erasmus-híddal és a főposta tervezett bővítésével, a lelystadi városi színházzal vagy a többszörös díjnyertes stuttgarti Mercedes-múzeummal az egész világ előtt bizonyították eredetiségüket, míg a velencei biennálék közönségét csavaros térszerkezetű Möbius-házukkal és öltözőszoba-installációjukkal nyűgözték le.

építészet, dubai, múzeum, unstudio, ben van berkel, művészet, emirátusok, közel-kelet, arab-öböl, tengerhajózás, cultural village, dhow Icon_print

Az UNStudio közel-keleti modern művészeti és tengerhajózási múzeuma Dubaiban

Az UNStudio közel-keleti modern művészeti és hajózási múzeuma belülről

Az UNStudio Dubaiban épülő múzeumát is spirális térszerkezet jellemzi

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317