Logomain

Komoly meglepetés 2008 legjobb brit épülete

By Kovács Dániel 2008. október 13. 11:20

szerk at hg dot hu

Világhírű építészeket megelőzve, nem kis meglepetésre egy négyszáz otthonból álló cambridge-i lakóprojekt lett az év legjobb brit építészeti alkotása, vagyis az idei Stirling-díj elismertje. Az Accordia névre keresztelt, három kevésbé ismert iroda tervezte fejlesztés a zsűri szerint a maga műfajában a legmagasabb minőséget képviseli. Az október 11-én, szombat este tartott díjkiosztón több speciális elismerést is kiosztottak.

Világhírű építészeket megelőzve, nem kis meglepetésre egy négyszáz otthonból álló cambridge-i lakóprojekt lett az év legjobb brit építészeti alkotása, vagyis az idei Stirling-díj elismertje. Az Accordia névre keresztelt, három kevésbé ismert iroda tervezte fejlesztés a zsűri szerint a maga műfajában a legmagasabb minőséget képviseli. Az október 11-én, szombat este tartott díjkiosztón több speciális elismerést is kiosztottak.

120130601-27858-1w2sy1r.gallery

Alighanem a tömeges lakásépítésnak szóló bátorításként értékelhető a brit királyi építészszövetség, a RIBA döntése az idei Stirling-díjról. A szigetország ugyanis komoly problémákkal küszködik e téren, többek közt, hogy Európában itt a legrosszabb a lakótér/fő ráta egy új építésű otthonban – épp erről szól az idei Velencei Építészeti Biennále brit pavilonja is. A cambridge-i Accordiában azonban végre pozitív példát találtak; a bírálat szerint a Countryside Properties által fejlesztett projekt négyszáz lakása „demonstrálja, hogy a tömeges lakásépítés és párosulhat minőségi építészettel”.

A három iroda: a Feilden Clegg Bradley Studios, az Alison Brooks Architects és a Maccreanor Lavington megosztva tervezett Accordia eltérő nagyságú lakásokból áll, amelyek közös pontja a köz- és magánterek egybeolvadása, valamint a változatos tagolás. A letisztult, geometrikus tömböket az angol vidéki építészet hagyományait idézve tégkával burkolták, és külön figyelmet fordítottak a zöldfelületek kiképzésére. A projekt 2006-os elkészülése óta számos elismerést nyert.

A zsűri tagja, Ellis Woodman, a BD Buildings szerkesztője megjegyezte: az Accordiának valójában még a múlt évi versenyen kellett volna indulnia, csakhogy tavaly a bírálók egyszerűen nem jutottak be a lakásokba. Az Accordia győzelme egyébként azért is nagy eredmény, mert a Stirling történetében ez a második nagy volumenű lakóprojekt, amely bejut a finalisták közé. Jóval gyakoribb, hogy neves építészek jól sikerült házai győzedelmeskednek: tavaly például David Chipperfield Német Irodalmi Múzeuma vitte el a pálmát. Tény, hogy az idei mezőny nem volt olyan erős: a hat döntős között szerepelt a Grimshaw-iroda egy amszterdami vasútállomása, az ausztrál Denton Corker Marshall manchester-i igazságügyi központja, Zaha Hadidék innsbrucki sportlétesítménye, az Allies and Morrison által helyreállított Royal Festival Hall, valamint az Allford Hall Monaghan Morris Westminster Academy-épülete.

Szombat este megnevezték a RIBA speciális díjaival elismerteket is. A legjobb lakóprojektnek járó Manser-medált, amelyre egyébként az Accordia is esélyes volt, az Oxley Woods kapta. A legjobb, egymillió fontnál olcsóbb projektnek járó Stephen Lawrence-díjat a David Sheppard Architects kapta, a Sackler Crossing épületéért. A Gustafson Porter tervezte nottinghami piacrekonstrukciót találták a legjobb új köztéri fejlesztésnek. Helyreállítási díjat kapott a St Pancras International vasútállomás. A döntősök közül végül ketten különdíjban részesültek: a Denton Corker Marshall épülete a fenntartható építészeti elismerést, míg a Westminster Academy a Sorrel Foundation School Awards-ot kapta.

építészet, stirling, 2008, riba, stirling-díj, feilden clegg bradley studios, alison brooks architects, maccreanor lavington, lakóépület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317