Logomain

Budapest, nem egyoldalúan

By Kovács Dániel 2008. október 6. 14:44

szerk at hg dot hu

Szokatlan rendezvénynek adott helyet az Uránia Nemzeti Filmszínház: a budapesti Fidelitas szervezésében a fővároshoz kapcsolódó, egynapos konferencia- és beszélgetéssorozatnak, politikusok, szakemberek és érdeklődő, a városért tenni akaró civilek részvételével.

Varosalom20130601-27858-jwrrgi.gallery

A budapesti Fidelitas-elnök, Schneller Domonkos XI. kerületi képviselő vezényletével október 4-én lezajlott Városálom2010 több szempontból is pozitívan cáfolt rá az előzetes várakozásokra. A reggeli plenáris ülésen felolvasták Tarlós István, a FIDESZ fővárosi frakciójának üdvözlő levelét, ám a politikai vonal ezzel nagyrészt le is futott. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a város aktuális problémáiról, többek közt a bürokratikus akadályokról beszélt, az aktuálpolitikai eszmefuttatásokat teljesen mellőzve. Ezután a Fidelitas-elnök édesapja, Dr. Schneller István volt budapesti főépítész vette sorra az elmúlt évek megvalósult pozitív és negatív fejlesztéseit, néhány, általa reálisnak tartott jövőbeli beruházással együtt. Végül a civil szféra képviseletében Vitézy Dávid, a Városi- és Elővárosi Közlekedési Egyesület vezetője taglalta a főváros fontosabb közlekedési gondjait.

A plenáris ülést némi csúszással három szekcióülés és három kerekasztal-beszélgetés követte az urbanisztika, az ökológia és a kultúra témájában. A szekcióüléseken többek közt Láng Zsolt II. kerületi és Kovács Péter XVI. kerületi polgármesterek, Eva M. Amichay városgazdász, újságíró, Gerendai Károly, a Sziget főszervezője, valamint Illés Zoltán környezetpolitikai szakértő és az Élőláncot képviselő Lányi András vettek részt. A kissé lazább hangvételű kerekasztal-beszélgetéseken a fővárosi közélettel kapcsolatos, egyre terebélyesedő blogvilág képviselői is szerepet kaptak, így a Budapest jövője, a Városjáró, az Urbanista, a Buszos vagy a Judapest.org szerkesztői, és megjelent az utóbbi évek egyik legfantáziadúsabb kezdeményezése, a Beyond Budapest vezéralakja is. Az egyre izmosodó biciklis réteget a Kerékpárosklub reprezentálta, hiányoltuk azonban a történelmi zsidónegyedért harcoló ÓVÁS! képviselőit, bár az ígéret szerint lesz folytatás.

A rendezvény javarészt korrekt és elfogulatlan szakmaisággal volt jellemezhető, bár a politikusok természetesen nem hiányozhattak. Igazán üdítő volt azonban a városért aktívan tevékenykedő civil szféra képviselőinek jelenléte, akiknek jogos panasza, hogy a jelenlegi fővárosi és kerületi képviselettel nehezen találják meg a közös hangot. A bloggerek élménybeszémolói alapján úgy tűnik, a politikai vezényszavakat háttérbe szorító rendezvénnyel a legtöbben elégedettek voltak, bár az már csak a címéből ítélve is nyilvánvalónak tűnik: a fiatal jobboldal már a 2010 utáni időszakra készül.

városfejlesztés, budapest, konferencia Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317