Logomain

Épül az osztrák sztáriroda koreai filmpalotája

By Kovács Dániel 2008. október 2. 14:45

szerk at hg dot hu

120130601-27858-1agb55f.gallery

Coop Himmelb(l)au: Filmpalota, Busan

220130601-27858-3cymre.gallery

Coop Himmelb(l)au: Filmpalota, Busan

320130601-27858-1q6th1w.gallery

Coop Himmelb(l)au: Filmpalota, Busan

S20130601-27858-e32xue.gallery

Coop Himmelb(l)au: Filmpalota, Busan

A dél-koreai Busan filmfesztiváljainak leendő helyszíne 2011-re készül el.

Letették az alapkövét az osztrák Coop Himmelb(l)au moziközpontjának a dél-koreai Busan városában. A komplexum, mint a BMW Welt tervezőitől már megszokhattuk, monumentális természeti formákat elegyít szokatlan funkciókkal.

A 13. Nemzetközi Filmfesztivál megnyitásának napjára, október másodikára időzítették Busan új filmközpontjának alapkőletételét, amelyen a város polgármestere, a dél-koreai kulturális miniszter és Wolf D. Prix, a tervező Coop Himmelb(l)au iroda vezetője is megjelent. Nem csoda: a látványos palota máris építészettörténeti mérföldkő, amennyiben ez a világszerte keresetté vált osztrák műhely második legnagyobb, és egyben első koreai munkája.

A megbízáson 2005 óra dolgozott a Los Angeles-ben kihelyezett részleget működtető, nemrég Bécsben látványos retrospektív kiállítással előrukkoló Coop Himmelb(l)au. A nemzetközi filmfesztivál új otthona kreativitásra ösztönző, multifunkcionális és –médiás városi teret hoz létre, elmosva a határokat virtuális és való, külső és belső között.

A komplexum változatos formájú tömbjeit, valamint a közöttük található városi közteret hatalmas, 85 méter magasban elnyúló, számítógéppel vezérelhető LED-ekkel borított tetőzet fogja egybe. Az épületekben színházi csarnok, bel- és kültéri mozitermek, rendezvénytermek, irodák, kreatív stúdiók és kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A legtöbb helyiség flexibilis kiképzést kap, hogy a fesztivál rendezvényeinek és a hétköznapi használatnak is megfeleljen.

Az épület egyes részeit sorra véve felmérhető az az elmúlt három év hatalmas munkája, amelynek során a Coop Himmelb(l)au a végsőkig érlelte a tervet. A hatalmas, fémhálóból szőtt tölcsér, a “Double Cone” a tömb központi eleme, egyszermind a vizuális művészeti alkotásoknak helyet adó tetőzet fő tartóoszlopa. Itt kávézó és étterem kap helyet, és a fesztivál alatt itt nyílik a VIP-bejárat is. A „CineMountain” tömbje az ezerfős, többfunkciós színházterem mellett egy négyszáz és két kétszáz fős vetítőt is tartalmaz. Megközelítésük igény szerint elkülönítve, de együttesen is lehetséges. Az „Urban Valley” négyezer fős, fedett kültéri vetítő, amely egybenyitható a CineMountain kiszolgáló helyiségeivel. Ezen kívül több udvar, sétány és egy folyóparti park is csatlakozik a komplexumhoz, amely a tervek szerint 2011-re készül el.

építészet, mozi, Ausztria, dél-korea, coop himmelb(l)au, busan, wolf d. prix, film, filmközpont Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317