Logomain

Világdíjat nyert a kormányzati negyed

By Kovács Dániel 2008. szeptember 26. 07:40

szerk at hg dot hu

Janesch_portre20130601-27858-1alwt7j.gallery

Janesch Péter

Janesch_a_dijatadon20130601-27858-14am77u.gallery

Janesch Péter a díjátadón

Kormnegy120130601-27858-1mxgj42.gallery

A kormányzati negyed látványterve

Kormnegy220130601-27858-5f3blk.gallery

Kormányzati Negyed: Alaprajzi séma a környező városnegyeddel.

Kormnegy320130601-27858-1xfq5ex.gallery

Kormányzati Negyed: Részletek a tervezett parkokból.

Ezust20130601-27858-18lbcol.gallery

Az ezüstérmes szlovéniai projekt.

Svajc20130601-27858-apmkay.gallery

A harmadik helyen végzett svájci épület.

Kormnegyed_7820130601-27858-qhaq8a.gallery

Kormányzati negyed terve

2008-ban Európa legjobb fenntartható épületének választották Janesch Péter és a TEAM0708 tervét a Kormányzati Negyedre.

Eredményt hirdettek a fenntartható, innovatív építészeti alkotások globális nemzetközi versenyén, a Holcim Awards-on. A szeptember 25-én tartott madridi díjkiosztón kiderült: az európai legjobbak élére a budapesti kormányzati negyed terve került, Janesch Péter és a TEAM0708 munkája.

Százezer dolláros pénzjutalmat és a Holcim Awards aranytrófeáját vehette át Janesch Péter tegnap este Madridban a budapesti kormányzati negyed terveiért. A Holcim Awards európai regionális díját elnyerő projektet az építész a TEAM0708 irodával fejlesztette, és az átdolgozott változata a tavaly nyáron Magyarországon nyilvánossá vált elképzelésnek. A zsűri elnöke, a svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne professzora, Harry Gugger elmondta: elsősorban a terv környezetbarát és komplex jellegét díjazták. A kormányzati negyed projektje nemcsak fenntartható módon teremt elhelyezést tizenegy minisztérium számára, de átgondolt javaslatot tesz a környező városnegyed rehabilitációjára és a műemlék pályaudvar megújítására is.

A kormányzati negyed terve 515 európai induló (köztük 26 magyar) közül vitte el a pálmát. Mint korábban megírtuk, a fejlesztés valószínűleg nem készül el, miután a koordinálásra létrehozott szervezet már megszűnt. A negyedről néhány nappal ezelőtt a Financial Times építészkritikusa, Edwin Heathcote azt írta: az egyik legambíciózusabb európa beruházás volt. (Ide tartozik, hogy néhány nappal ezelőtt kifizették a tervezői díjakat a kormányzati negyed építészeinek; a tranzakció hónapokat csúszott.)

Az ezüstérmet a szlovéniai Maribor volt hulladéklerakójának átalakítása nyerte. A spanyol ecosistema urbano csoport Belinda Tato vezetésével a korábban szennyezett területen rekreációra, szabadidős és kulturális programokra alkalmas városi közterületet alakít ki. A harmadik helyen a svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne építészeti karán kidolgozott alpesi kunyhó végzett. A Monte Rosa menedék Andrea Deplazes irányításával a természeti tényezőknek megfelelő formát öltött, ugyanakor környezetbarát módon működtethető.

A zsűri a fentieken túl több díjat kiosztott még. Elismerésben részesítettek egy, a belgrádi roma közösség életkörülményein javítani szándékozó elképzelést (Szerbia; építész: Vladimir Macura), egy alacsony költségvetésű, ipari épületben létesített lakást Gentben (Belgium; építész: Weysen de Baere), a zürichi Hosoya Schaefer építésziroda milánói zöld irodaházát, valamint Luigi Centola olasz építész dél-itáliai vízpart-rehabilitációs tervét.

Az első alkalommal kiosztott "Next Generation" díjat fiatal tervezőknek osztották ki. A Sri Lanka-i Semini Samarasinghe, a madridi castillo de groote építésziroda, valamint három finn építészhallgató: Heikki Riitahuhta, Heikki Muntola és Mikko Jakonen vihette haza az elismerést.

A második Holcim Awards-ra 121 ország 4774 művét nevezték. A független zsűri idény nyáron határozta meg, mely projektek nyernek az öt regionális kategóriában (Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika – Közel-Kelet, Ázsia). A díjkiosztók szeptember-októberben zajlanak Madridban, Montréalban, Mexikóvárosban, Marrákesh-ben és Új-Delhiben. A regionális díjkiosztók nyertesei bekerülnek a világdöntőbe, amelynek eredményét jövőre teszik közzé.

Az idei európai zsűri tagjai: Harry Gugger építész (Svájc), Saverio Banchini építész (Spanyolország), Luis Fernández-Galiano építész, szakíró (Spanyolország), Lucy Musgrave várostervező (Egyesült Királyság), Hans-Rudolf Schalcher mérnök (Svájc), Klaus Sedlbauer fizikus (Németország), Klaus Töpfer közgazdász, politikus (Németország), Jean-Philippe Vassal építész (Franciaország) és Nathalie de Vries építész (Hollandia).

A pályázatot a svájci központú Holcim Foundation for Sustainable Construction indította útjára, öt másik műszaki egyetem együttműködésével még 2004-ben. A Holcim Awards arra hivatott, hogy támogassa az innovatív, jövő-orientált értékálló építészeti projekteket.

budapest, janesch péter, díj, holcim awards, team0708, kormányzati negyed Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317