Logomain

Magyar siker a jövő sulijára kiírt ír pályázaton

By Rénes Judit 2008. szeptember 10. 16:53

szerk at hg dot hu

Két magyar építészhallgató, Bartha András Márk és Komlósi Bence lett az EASA008 Zöld szoba című, könnyűszerkezetes iskolaépület megtervezésére kiírt nemzetközi hallgatói tervpályázatának győztese 'A legpraktikusabb pályamű' kategóriában. A zsűri ötvennél több magas színvonalú pályamű közül választotta ki a díjazottakat.

Két magyar építészhallgató, Bartha András Márk és Komlósi Bence lett az EASA008 Zöld szoba című, könnyűszerkezetes iskolaépület megtervezésére kiírt nemzetközi hallgatói tervpályázatának győztese 'A legpraktikusabb pályamű' kategóriában. A zsűri ötvennél több magas színvonalú pályamű közül választotta ki a díjazottakat.

Greenroom_magyarprojekt1_x20130601-27858-ac8dr6.gallery

Az Európai Építészhallgatók Szövetségének (EASA) idei találkozóját Írországban rendezték meg, fő témája az adaptáció volt. A találkozóhoz kapcsolódóan majdnem minden évben kiírnak egy változó témájú pályázatot, amelynek győztes pályaművét a kéthetes rendezvény alkalmával 15–20 résztvevő építheti meg. A fődíjat ezúttal a svéd Gustav Backströmnak és Anders Malmbergnek ítélték. A legpraktikusabb pályamű díját Bartha András Márk és Komlósi Bence kapta, míg a legötletesebbnek az amerikai Jennifer Ramírez munkáját találták. A zsűri külön dicséretben részesítette a svájci Linus Godet-et és Nikolaj Friist, illetve a venezuelai Jorge Ldeát.

A hazai építészhallgatók komoly sikereket érnek el Magyarország határain túl is. Idén tavasszal a Dankházi András részvételével megvalósult Open Source Architecture nyertes helyezést ért el egy nemzetközi urbanisztikai pályázaton. A háromfős csapat pályaműve a leggyakoribb városi hulladék, a műanyagzacskók újrahasznosításával teremtett multifunkcionális objektumot. Három éve az Építészeti Világkongresszuson mutatta be „Monolight – Három prototípus” Bujdosó Ildikó és Bujdosó Attila, a BME hallgatói. Budapest jegyzett város az építészhallgatók nemzetközi térképén, ugyanis az EASA tagjai 2006-ban Köz:hely mottóval Budapesten adtak egymásnak szakmai randevút.

A pályázat a tervezők szemével

Az idei feladat egy pavilon tervezése volt, amely képes befogadni minimum 5 (8–12 éves) tanulót és egy tanárt. Ebben a tanteremben tanulhatná meg a jövő generációja, hogy miről is szól a környezettudatos építészet. Írországban az ilyen pavilonokból (konténerekből) egyébként sincs hiány, mivel a hirtelen lezajlott nagy népességnövekedés miatt rengeteg iskolának ez volt az egyetlen lehetősége a bővítésre. A pavilon mérete maximum 10 x 2,4 x 2,8 méter lehetett és viszonylag könnyű kellett legyen, biztosítva ezzel a szállíthatóságot az egyes iskolák között.

A tervezés során 3 fő témát találtunk, amire mindenképp szerettünk volna választ, megoldást adni.

Egyrészt a környezettudatos építészet kortárs irányait, gondolatait próbáltuk vizsgálni.

Energia felhasználás:

* megújuló energiák használata (nap, víz, szél, a helyi adottságoknak megfelelően),
* passzívház: minimális energiavesztés és -felhasználás.

Anyaghasználat:

* környezetbarát, kis energiafelhasználással előállítható anyagok,
* újrahasznosított anyagok.

Ház – környezet viszonya:

* a helyi adottságok minél jobb kihasználása, azokhoz való alkalmazkodás,
* a lehető legkisebb „lábnyom”, a környezetbe való minél kisebb beavatkozás.

Másrészt a „konténer” folyamatos helyváltoztatásából adódó lehetőségeket, problémákat akartuk felkutatatni. Itt máris szembesültünk a környezettudatos építészetre jellemző helyi adottságokhoz való alkalmazkodás problémájával. Ennek a zöld szobának úgy kell létrejönnie, hogy folyamatosan tudjon alkalmazkodni az újabb és újabb feltételekhez (tájolás, szélirány, csapadékmennyiség stb.).

Harmadrészt azt is nagyon fontosnak találtuk – sőt talán a legfontosabbnak –, hogy a benne tanuló gyerekek érdeklődését is lekösse, ne száraz, bemagolandó tananyagot kapjanak.

Ezekből a vizsgálati anyagokból arra jutottunk (ami sok esetben átfedi egymást, illetve hat a többi tényezőre), hogy egy olyan, könnyen értelmezhető tömegű, interaktív konténert szeretnénk létrehozni, amely könnyen igazodik az egyes helyek adottságaihoz és gyakorlatiasan mutatja be a környezettudatos építészetet a gyerekeknek. Erre kiválóan alkalmasnak találtuk egy már használaton kívüli konténer újrahasznosítását. A konténer lábakra állításával a minél kisebb lábnyom megteremtését szerettük volna elérni, illetve azt, hogy könnyen elhelyezhető legyen a különböző helyszíneken. A külső és belső falak közötti hőszigetelő anyagként a gyerekek által gyűjtött papírhulladékot terveztük.

A dobozunk oldalaira, tetejére azonos méretű lyukakat fúrtunk, amelyekbe majd a gyerekek helyezhetik be a különböző elemeket (nap, szél, eső, ablak, fekete panelek). A konténer érkezése után a tanárok megbeszélik diákjaikkal a környezettudatos építészet legfontosabb alapjait, s így már ők alakíthatják saját tantermüket a helyi adottságoknak megfelelően. A konténer belső kialakítása is gyerekbarát – nincsenek padok –, puffokon ülve nézhetik a projektorral kivetített kisfilmeket. Itt olyan filmeket vetítenének, amelyek ebben a pavilonban nehezen lehettek volna bemutathatóak, mint pl. a hőszivattyú, …stb., nem kifelejtve a bio wc-t, amely biztos nagy érdeklődésre, nevetésre tenne szert a gyerekek körében.

A pályázatunkkal végül a 2. (a legpraktikusabb) helyezést sikerült elérnünk, ami megjelent az EASA008 hivatalos honlapján (www.easa008.ie, itt a kiírás és a többi díjazott munka is megtalálható), részt vehettünk a Dublinban és Letterfrackban megrendezett kéthetes diáktalálkozón, illetve kiállításra került a többi közel 60 pályázattal együtt a dublini kastély kiállítótermében a rendezvény nyitógálája alkalmával.

Forrás: Építészfórum, szöveg és képek: Bartha András Márk, Komlósi Bence

építészet, pályázat, easa2008, könnyűszerkezetes, iskolaépület, suli, építészhallgató, Bartha András Márk, Komlósi Bence, fenntartható Icon_print

EASA2008: A legpraktikusabb pályamű díját kapta Bartha András Márk és Komlósi Bence

EASA2008: A legpraktikusabb pályamű díját kapta Bartha András Márk és Komlósi Bence

EASA2008: a jövő sulija Bartha András Márk és Komlósi Bence díjnyertes tervén

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317