Logomain

Moszkvai műemlékben épül a világ legnagyobb zsidó múzeuma

By Rénes Judit 2008. szeptember 5. 17:18

szerk at hg dot hu

Moscow_bakhmetevsky_archivepic_x20130601-27858-1wy0q2t.gallery

Moszkvai zsidó múzeum - Melnyikov 1927-ben elkészült épülete

Moscow_bakhmetevsky_archivepic_m20130601-27858-gu8ykw.gallery

Moszkvai zsidó múzeum - Melnyikov 1927-ben elkészült épülete

Moscow_bakhmetevsky_bus_garage_m20130601-27858-1nethla.gallery

Moszkvai zsidó múzeum - át- és újépítik a leromlott állapotú konstruktivista épületet

Menora_x_marcin_n_wikimediaorg20130601-27858-jnsqnh.gallery

Zsidó múzeum - menóra

A híres konstruktivista építész, Konsztantyin Melnyikov első buszgarázsát építik át és újjá a világ legnagyobb zsidó múzeumává az orosz fővárosban. Az évezred elejére részben lerombolt ipari műemlék épületben kialakítandó új oktatási-művészeti központ 2011-re készülhet el.

A híres konstruktivista építész, Konsztantyin Melnyikov első buszgarázsát építik át és újjá a világ legnagyobb zsidó múzeumává az orosz fővárosban. Az évezred elejére részben lerombolt ipari műemlék épületben kialakítandó új oktatási-művészeti központ 2011-re készülhet el.

Az Obrazcovskaja utcán 1926-1927-ben épült Bahmetyevszkij buszgarázs még leromlott állapotában is a szovjet konstruktivista ipari építészet legvonzóbb mesterművei közé tartozik. Melnyikov legelső garázsépülete egy hosszú parallelogramot formáz, amely halcsont alakban kialakított beállóival a maga idejében 104 Leyland busznak adott fedelet. A főhomlokzat díszítőelemei, feliratai és domborművei mind a kompozíció szerves részét képezik. Ellentétben a szigorú hátsó homlokzattal, a mozgalmas és bonyolult elülső homlokzat téglaburkolata a belső tér ritmikáját követi. A falakat magas, függőleges osztású nyílászárók tagolják, amelyek látványát a behajtókapuk fölött hatalmas kerek ablakok egészítik ki.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Lenin-mauzóleumot is tervező Melnyikov buszgarázsa mostoha sorsra jut, ugyanis 2002-re a nemzetközi tiltakozás dacára részben lerombolták a ma műemléki védettséget élvező épületet, a megkezdett állami felújítás pedig félbemaradt. A Bahmetyevszkij viszont az utóbbi időben jelentős átalakuláson ment keresztül. Itt nyitott kiállítóhelyet Roman Abramovics barátnője, Dasa Zsukova. A CCC Galéria a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményét mondhatja magáénak, köztük a legdrágább kortárs és 1945 utáni műalkotást Lucian Freud és Francis Bacon képei révén, amelyeket árverésen vásárolt a Chelsea-tulajdonos oligarcha.

A buszgarázs jövője mostanra megnyugtatóan rendeződni látszik. A Moszkva városa által a haszid zsidó közösségnek adományozott épületben 2009-től az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetsége megbízásából kezdetét veszi az újjá- és átépítés, amelynek során itt alakítják ki a világ legnagyobb, 17 ezer négyzetméteres alapterületű zsidó múzeumát. A kiállítótérből 4500 négyzetmétert szentelnek a zsidóság történetét bemutató tárlatnak.

A Graft Labs német építésziroda és a Ralph Appelbaum Associates nemzetközi múzeumtervező cég egyrészt meg kívánja őrizni az épületi egyedülálló karakterét, másrészt a legmodernebb multimédiás technológiákkal ötvözi a hagyományos kiállítási módszereket. Az egykori buszgarázsban a zsidó múzeum mellett kortárs művészeti galériák, kiállítóterek, könyvtár, tudományos és konferenciaközpont is helyet kap. A kételemeletes ház földszintjét a föld alatt alakítják ki. Az építtető és a CCC között már az idén, az Amerikában élő Ilja és Emilia Kabakov műveinek kiállításával megkezdődik az együttműködés.

Az Appelbaum Associates először az Amerikai Holocaust Emlékmúzeum kiállításának megrendezésével szerzett nemzetközi hírnevet, később pedig olyan intézményekkel működött együtt, mint a William Clinton Elnöki Könyvtár, az I. Világháborús Nemzeti Múzeum és a Londoni Közlekedési Múzeum. A Graft Labs elsősorban a filmvilág kedvenc építészirodája. Ők tervezték például Brad Pitt villáját, emellett Ázsiában és Európában vettek részt komoly tervezői és építési projektekben.

építészet, moszkva, oroszország, történelmi építészet, műemlék, múzeum, zsidó, zsidó múzeum, melnyikov, konstruktivista, bahmetyevszkij, buszgarázs, graft, ralph appelbaum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317