Logomain

Rajk tanulmánya az Instant Cities című könyvben

By Rénes Judit 2008. augusztus 26. 11:13

szerk at hg dot hu

Intanst_1_x20130601-31141-jt0f2o.gallery

Instant Cities: alapmű a globális urbanisztika irányairól

_de_konstrukcioa_poszt_szoceu-ban_fejezet_x20130601-31141-1l2ov16.gallery

Rajk László tanulmánya: (De)konstrukció a (poszt)szocialista Európában

_de_konstrukcioa_poszt_szoceu-ban_fejezet_m20130601-31141-1jx771o.gallery

Rajk László tanulmánya: (De)konstrukció a (poszt)szocialista Európában

Intanst_1_m20130601-31141-oayda9.gallery

Instant Cities: alapmű a globális urbanisztika irányairól

Radikalisektekticizmus_m20130601-31141-1ljwe5u.gallery

Instant Cities: radikális eklektika Közép-Kelet-Európában

Collegiumhungaricum_m20130601-31141-i675ta.gallery

Rajk László - a bécsi Collegium Hungaricum

Izgalmas könyvet jelentetett meg a globális urbanisztika irányairól Instant Cities címmel a művészeti és építészeti kiadványairól híres londoni Blackdog Kiadó. A kötet közép-kelet-európai városokról szóló fejezetét Rajk László írta.

Izgalmas könyvet jelentetett meg a globális urbanisztika irányairól Instant Cities címmel a művészeti és építészeti kiadványairól híres londoni Blackdog Kiadó. A kötet közép-kelet-európai városokról szóló fejezetét Rajk László írta.

Az Instant Cities cím többértelműségével egyszerre utal a bemutatott városok gyors változására, a város életét jelentősen befolyásoló eseményekre való azonnali reagálásra, de kifejezi a szó a változások okozta fenyegetettséget is. A 240 oldalas könyv szerzője Herbert Wright, akinek a közelmúltban több könyve jelent meg London városszerkezetének felhőkarcolók miatti átalakulásáról. (London High; Skyscrapers: Fabulous Buildings That Reach for the Sky).

A fotókkal gazdagon illusztrált kötetben Wright a globális építészet megavárosain (többek között Frank Lloyd Wright Broadacre City-jén, a nagy-britanniai Milton Keynesen, a kaliforniai Lakewoodon, Brazíliavároson és agglomerációján, az indiai Bangalore Silicon Valley-jén és Sanghaj Pudong negyedén) keresztül elemzi az emberiség társadalmi és kulturális alkalmazkodását a rendkívüli népsűrűség mellett. Tudatában annak, hogy az építészeti tér minőségi és környezettudatos használata hosszú távon befolyásolja a Föld jövőjét, az Instant Cities olyan progresszív, kreatív, potenciálisan vonzó várostervezési és -fejlesztési koncepciókba is betekintést nyújt, mint a bioszférák, az űrállomások és a virtuális valóságok.

A könyv emellett kitér Kelet-Közép-Európa városainak a rendszerváltás okozta átalakulására is, különös értékként bemutatva a tárgyalt városok spontán építészeti változásait. Ennek a fejezetnek a megírására a kiadó és a szerző Rajk László építészt kérte fel, aki a Brit Építészek Királyi Intézetének, a RIBA-nak is tagja, de munkáira, írásaira a kiadó a bécsi Collegium Hungaricum, a budapesti Lehel Csarnok, valamint a veszprémi 1956-os emlékmű nemzetközi visszhangja kapcsán figyelt fel.

Rajk egy-egy jellegzetes építészeti példán keresztül mutatja be az 1990-es évek „bársonyos forradalmai“ okozta társadalmi változások nyomán a posztszocialista városokban végbemenő, zömében dekonstruktivista folyamatokat és a régióra oly jellemző eklektika XX. század végi újbóli megjelenését. Példának hozza többek között a bukaresti Ceaucescu-palota, a moszkvai Össz-Oroszország Kiállítási Központ (a volt VDNKh), a tbiliszi Hotel Ivéria épületének transzformációját, egy észak-csehországi K-und-K kisváros, Dubi országúti prostitúció miatti átalakulását, Tirana színes homlokzatkifestéseit, Budapest romkocsma-építészetét és saját munkáit is. A Building Designban újabb kiváló alapműként méltatott Instant Cities kapható a RIBA könyvesboltjában, a kiadónál és a nagy internetes könyváruházakban.

építészet, rajk lászló, tanulmány, urbanisztika, instant cities, blackdog, közép-kelet-európa Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317