Logomain

Közösen renovál Gehry és a SOM

By Kovács Dániel 2008. szeptember 4. 15:30

szerk at hg dot hu

1_m20130601-31141-zqidw0.gallery

SOM: Inland Steel Building, Chicago, 1958

2_m20130601-31141-1b4vcd6.gallery

SOM: Inland Steel Building, Chicago, 1958

3_m20130601-31141-wt68rv.gallery

SOM: Inland Steel Building, Chicago, 1958

Inland_steel_building_chicago_x20130601-31141-1cvveix.gallery

SOM: Inland Steel Building, Chicago, 1958

Modernista toronyház felújításában működik közre Frank Gehry, a neves Skidmore, Owings & Merrill iroda tervezőivel karöltve. A chicagói épület tíz éve védelmet kapott: a beruházó azt ígéri, eredeti formájában újítja meg.

Modernista toronyház felújításában működik közre Frank O. Gehry, a neves Skidmore, Owings & Merrill iroda tervezőivel karöltve. A chicagói épület tíz éve védelmet kapott: a beruházó azt ígéri, eredeti formájában újítja meg.

Eredeti formájában újul meg a chicagói Inland Steel Building, egy 19 emeletes, 1958-ban befejezett toronyház. Az épület a felhőkarcolóiról nevezetes város aranykorát idézi, Mies van der Rohe és Marcel Breuer itteni működésének idejét, de a helyi védettséggel egyenrangú „landmark” státuszt nem csak ezért kapta. Építése idején kifejezetten innovatívnak számított, Chicago városa így védetté nyilvánította, épp tíz éve.

A toronyház, amely nevét egykori legnagyobb lakójáról, a Mittal Steel acélipari vállalatról kapta, tíz hónapja 57,3 millió dollárért jutott egy befektetőcsoport tulajdonába. A most meghirdetett negyvenmilliós felújítási program egy részét reményeik szerint a város vállalja majd. A munkákat az épület eredeti tervezővállalatára, a jelenleg többek közt Mumbai rendezésén, illetve a WTC újjáépítésén dolgozó Skidmore, Owings & Merrill (SOM) irodára bízták, de a hírek szerint jelentős szerepet kap benne Amerika egyik legismertebb sztárépítésze, Frank O. Gehry is.

A függönyfalas homlokzatot, amely ma is jó állapotban van, eredeti formájában újítják fel. Az előcsarnokban eltávolítják az újabb álmennyezetet, és visszaállítják az eredeti világítást, a nyolcvanas évekbeli fapanelek lehántásával pedig újra látható lesz az eredeti belga márványburkolat is. A 2009 második felére befejeződő felújítás ugyanakkor 21. századi elemekkel is bővíti az épületet: a tetőn például zöldfelület készül.

építészet, skidmore owings & merrill, som, felhőkarcoló, örökségvédelem, frank gehry, chicago, usa Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317