Logomain

Ikontrióval bővül a Vitra Campus

By Rénes Judit 2008. szeptember 3. 19:30

szerk at hg dot hu

Herzog_demeuron_vitrahaus2_x20130601-31141-w8l9a3.gallery

Vitra Campus - Herzog és de Meuron kiállítóközpontja

Sanaa_vitracampus2_m20130601-31141-oo1nf.gallery

Vitra Campus - a SANAA logisztikai központja

Sanaa_vitracampus_x20130601-31141-j9txnd.gallery

Vitra Campus - a SANAA logisztikai központjának oszlopai

Sanaa_vitracampus_m20130601-31141-9jadx8.gallery

Vitra Campus - a SANAA logisztikai központjának oszlopai

Aravena_art_workshop2_m20130601-31141-1wvge91.gallery

Vitra Campus - Alejandro Aravena művészeti oktatóközpontja

Aravena_art_workshop1_m20130601-31141-7mvk81.gallery

Vitra Campus - Alejandro Aravena művészeti oktatóközpontja más nézetből

Herzog_demeuron_vitrahaus2_m20130601-31141-1txmpxw.gallery

Vitra Campus - Herzog és de Meuron kiállítóközpontja

Sanaa_vitracampus2_x20130601-31141-a5eilv.gallery

Vitra Campus - a SANAA logisztikai központja

Aravena_art_workshop2_x20130601-31141-qfvk0g.gallery

Vitra Campus - Alejandro Aravena művészeti oktatóközpontja

Újabb ikonikus művekkel bővül a kortárs kísérleti építészet és design fellegvára Weil am Rheinban. A Vitra Campuson a SANAA, Alejandro Aravena, valamint Herzog és de Meuron tervezett jövőbe mutató logisztikai, művészeti és kiállítóközpontot, amelyeket multimédiás projektként a velencei biennálén is bemutatnak.

Újabb ikonikus művekkel bővül a kortárs kísérleti építészet és design fellegvára Weil am Rheinban. A Vitra Campuson a SANAA, Alejandro Aravena, valamint Herzog és de Meuron tervezett jövőbe mutató logisztikai, művészeti és kiállítóközpontot, amelyeket multimédiás projektként a velencei biennálén is bemutatnak.

A világhírű bútorgyártó és kulturális intézmény németországi telephelyén 1981 óta olyan építészek formálták a Vitra Campus arculatát, mint az új gyártócsarnokot tervező Nicolas Grimshaw, az 1989-ben megnyílt ikonikus Vitra Design Múzeumot építő Frank Gehry, a tűzoltószertárat jegyző Zaha Hadid, a betonépítészet japán költője, Tadao Ando vagy a gyárfejlesztő Alvaro Siza. A kortárs építészet és design szerves összefüggéseit további bővítmények, így a szerkezetépítés klasszikusának, Buckminster Fullernek egy kisebb kupolája, Jean Prouvé 1950-es évekbeli benzinkútja és Jasper Morrison buszmegállója bizonyították.

Az évente több tízezer látogatót vonzó Weil am Rhein-i designskanzen páratlan épületegyüttesét most az innovatív japán építészetet képviselő SANAA, a Tate Modernt és a Madárfészket is jegyző svájci sztárduó, Jacques Herzog és Pierre de Meuron, valamint a Santiagói Katolikus Egyetem új tanszékeinek egyre nagyobb hírnevű fiatal építésze, a chilei Alejandro Aravena gyarapítja. Jövőbe mutató munkáikat „Building Vitra: New Projects” címmel a szeptember 11-én kezdődő velencei biennálén is bemutatják.

Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa, a SANAA tervezői racionális, ugyanakkor légies tömbképzésű logisztikai központot építenek, amely áttetsző szerkezetével és alakjával szitát idéz. Az ovális formából sípszerűen ágaznak ki a járművek számára tervezett be- és kihajtók. A belső tér struktúráját ugyancsak a hófehér oszlopok, valamint a tetősíkban is visszatérő alkotó üveg- és hálóelemek határozzák meg. A japán építészek a toledói üvegpavilon, Manhattan szépséges doboztorony-múzeuma és a berlini Bauhaus-archívum üvegkubusa után ismét azt példázza, hogy a letisztult, funkcionalista formakezeléssel is lehet költői, ikonikus épületet teremteni, legyen szó akár kultúráról, akár szállítmányozásról.

A geometrikus formák könnyű kezű mesterének tartott Aravena művészeti oktatóközpontja az egymást érintőlegesen metsző, szabálytalan síkokkal határolt piramis és téglatest játékán alapul, amit meglepő nyílászárók és megoldások tesznek még érdekesebbé. A különös mértani testeket mintha origami mesterek vagy invenciózus fiatalok hajtogatták volna. A papírszerű hatást a fa és a beton kreatív használata is kidomborítja. Az egyszerűségében is izgalmas, szellemes és talányos épület megfelelő közeget teremt a képzelet szabad szárnyalásához.

Herzog és de Meuron a Vitra Home Collection tárgyainak emelt rendkívüli kiállítóközpontot VitraHaus néven. Az ipari módszerekkel egymásra halmozott és préselt, leegyszerűsített formájú lakóházakból álló komplexum komplex struktúrájában egybemosódnak a külső és a belső terek. A kiállítóteret szekvenciálisan változó szervezőelemek alkotják, amelyek szabad kilátást engednek a környező tájra. A Tüllinger-dombság lankái, a vasútvágányok és az urbanizált Rajnai-síkság látványa vertikális tengelyű épületet ihletett.

A campus többi építményétől eltérően a VitraHaus szerkezetileg integrálja a külső környezetet. A komplexum nemcsak a magánemberek, hanem iskolai és más csoportok érdeklődésére is igényt tart. A látogatók várható számának megfelelően a házacska-komponensekből kimetszett vagy kivágott részekkel alakították ki a közösségi tereket, amelyek a közszemlére tett designtárgyakkal együtt az architektúra szerves részét képezik.

építészet, pointzero, Vitra, campus, design múzeum, weil am rhein, sanaa, herzog & de meuron, aravena, vitra design museum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317